Login
Opret bruger
 

Gravid

Kvalme - Når graviditeten er præget af ubehag

Har en kvinde omtalt for nogen at hun ikke har haft det så godt det senere tid, og at hun har haft kvalme, især om morgenen, har folk nikket til hinanden, og tænkt : Hun er gravid!

Helt fra tidernes morgen er kvalme blevet opfattet som et graviditetstegn. Det behøver det nu ikke at være. Ønsker du at blive gravid, kan kroppen f. eks. snyde dig til at tro at dit ønske er gået i opfyldelse.

Næsten alle kvinder får kvalme på et eller andet tidspunkt i graviditeten, men hvor meget/lidt eller slet ikke har måske noget at gøre med, hvordan din krop reagerer på graviditeten og graviditetshormonerne.

Lad mig slå fast med det samme. Om du får kvalme eller ej, så er begge dele fuldstændig normalt.
 

Hvilke symptomer får man, når man får kvalme?
 

Kvalme er en tilstand hvor du føler dig dårlig, og føler du skal kaste op. Nogle gange bliver du oven i købet nødt til at kaste op for at få det bedre.
 

Hvornår får man oftest kvalme?
 

Nogle eksperter, mener at kvalmen allerede kan opstå få dage efter befrugtningen af ægget er sket, men almindeligvis oplever de fleste kvinder de første symptomer omkring de første 5-8 uger af graviditeten (regnet fra din sidste menstruations første dag)
 
Nogle kvinder får symptomer lidt senere mens andre først mærker symptomerne noget senere.

Normalvis forsvinder kvalmen lige så pludseligt den er kommet omkring 3-4 graviditetsmåned (ca. uge 10 - 15)

Mange har indtil videre kaldt denne kvalme for morgenkvalme, men tro mig, det er et meget forkert udtryk. Kvalmen kan komme på alle tidspunkter på døgnet.

Nogle kvinder kan nøjes med en let kvalme, mens andre er plaget af svær kvalme med hyppige opkastninger. Nogle må endda indlægges i graviditeten pga. dette.
 
 

Hvorfor får man kvalme?

 
Der er igen lidt forskellige meninger, og men har ikke 100 % opklaret hele mysteriet endnu.

De fleste kvinder oplever kvalmen som meget slem de første måneder af graviditeten (ca. de første 13 uger) hvorefter den aftager og for langt de fleste kvinders vedkommende forsvinder helt. Den kan dog vende tilbage nu og da i graviditeten.

Måske hænger det sammen med at HCG (human chorion gonadotropin) som din krop starter produktionen af få dage efter undfangelsen er sket, også aftager omkring dette tidspunkt eller lidt før. Igen er det jo også lidt forskelligt fra kvinde til kvinde hvordan det præcis sker.
 
Der er faktisk ingen der helt ved hvorfor kvinder får kvalme under graviditeten, men HCG, som nævnt tidligere, samt andre graviditetshormoner står øverst på listen over hovedmistænkte.

Man har fundet ud af, at en kvinde som har en Molahyditadosa graviditet, eller som venter mere end èt barn, har et højere niveau af HCG, og som regel også lider mere af kvalme og opkastninger, så måske er det hormonerne, der gør at kvinderne er plaget af kvalme under graviditeten.

Andre muligheder er også at blodsukkeret hurtigere falder, og dermed giver kvinden kvalme.

Nogle mener at graviditetshormonerne direkte irriterer kvindens mave og dermed giver hende kvalme, mens andre mener at stress og overbelastning kan være en mulig årsag.

Mange ting kan udløse kvalmen og eventuelle opkastninger og mange kvinder fortæller at der kun skulle små ting til at udløse kvalmen. Det kunne f. eks være lugte fra forskellige madvarer.
 
Uanset årsagen/årsagerne er det nok en af de mest irriterende lidelser i graviditeten.
 

Hvad kan du selv gøre, hvis du får kvalme?

Der er rigtig mange gode råd mod kvalme i graviditeten, men.... Nogle af rådene hjælper på nogle kvinder mens andre råd råd hjælper andre kvinder.
 
Derfor er der ikke andet at gøre end at prøve dig frem, og forhåbentligt finder du èt eller flere råd som hjælper på din kvalme. Held og Lykke.
(Er du diabetiker/sukkersygepatient, bør du lige snakke med din egen læge om rådene inden du forsøger dig alt for meget frem.)
 
 

Du kan:

 

Mad og drikke

 
Prøve at spise og drikke noget før du står ud af sengen om morgenen. Sørg for at der f. eks ligger en kiks og står noget at drikke (det kan være juice). Sæt nu dit vækkeur til ca. 20 min førend du i virkeligheden skal op. Drik og spis, og lig dig så ned og slap af indtil du skal op på ny.

Når du står op, skal du spise din morgenmad øjeblikkelig, og sørg for at den indeholder nogle kulhydrater, noget fedt og noget protein, så den holder dit blodsukker høj i lang tid. Spis derefter tit resten af dagen.


Prøve at spise sodavandsis. Nogle kvinder synes at kulden kombineret med den friske smag hjælper til at holde kvalmen på afstand.  (Pas på med ikke at få for meget smag for flødeis i stedet for sodavandsis. Det kan have stor betydning for din vægt senere hen i graviditeten, og kan give dig andre problemer.)


Prøve at småspise konstant - ca. 1 gang i timen eller evt. oftere. Det kan være forskellige former for brød, frugt (et æble, en pære m.m.) grøntsager ( en gulerod, et stykke agurk, en tomat)
 
Kort sagt et eller andet, som kan hjælpe dig til at holde blodsukkeret oppe.


Prøve at drikke lidt vand, saftevand eller danskvand i små slurke.


Prøve at spise et stykke lakrids (måske skal det være et stykke saltlakrids, prøv dig frem). Hvis rådet virker på dig, så sørg altid for at have en lille pakke lakrids i lommen, da kvalmen ikke tager hensyn til hvor du er eller hvad du laver, når den "overfalder" dig.
 
OBS ! Vær opmærksom på ikke at spise alt for mange lakridser, da det kan være med til at sætte dit blodtryk i vejret. Spørg evt. din læge om han mener du helt skal holde dig fra lakridserne gennem graviditeten netop pga. risikoen for forhøjet blodtryk.
 
 
Prøve at spise et par mariekiks, når kvalmen melder sig
 
 
Prøve at spise en smule før du ligger dig til at sove
 
 
Prøve at drikke et glas iskoldt vand
 
 
Prøve at putte et par dråber citron i et glas vand, og derefter drikke vandet.
 
 
Tag en citron eller to - pres saften ud af den/dem og bland det op med vand. Hvis du synes det er for surt at drikke sådan, kan du tilsætte sukker.
 
 
Prøve at snuse/lugte til en frisk citron (du kan evt. blot købe citronsaft)
 
 
Tag et bolche i munden når kvalmen melder sig.

 

Andet du kan prøve

 
Prøve at gå en tur i den friske luft når kvalmen melder sig, eller måske lukke et vindue op, så du får frisk luft hvor du sidder.


Prøve at stå roligt ud af sengen uden at gøre for mange pludselige bevægelser.
 
Prøve at tage et vitamintilskud af B6. (Kan bla. købes hos matas og apoteket. Fortæl ekspedienten at du er gravid, og spørg evt. ham/hende til råds.)


Akupuktur : Mange gravide kan blive hjulpet hvis de modtager akupunktur, og i de fleste kommuner er hjælpen gratis. Prøv at hør din læge eller jordemoder om det er en mulighed du kan prøve. 
 
 

Kontakt lægen hvis:

 
Ingen ting hjælper og du evt. har prøvet mange af ovenstående råd, og de ikke har virket, samtidig med at : 
 • Du bløder fra skeden
   
 • Du kaster op mere end 3-4 gange om dagen
   
 • Du har feber
   
 • Du taber dig
   
 • Du får blodige opkastninger, eller opkastningerne ligner kaffegrums.
   
 • Du har ondt i underlivet eller maven
   
 • Du begynder at vise tegn på at blive dehydreret (dvs. at du mister for meget væske)
   
  
 

 Tegnene på dehydrering er

 • Tørhed i munden
   
 • Du tisser en mindre mængde urin end du plejer (den bliver mørk og lugter stærkt) eller du kan måske ikke tisse
   
 • Tørre læber som sprækker
   
 • Svimmelhed


Husk altid at lytte til dig selv og din krops signaler. Er du urolig eller nervøs, så kontakt din egen læge.

 

Hvilken risiko er der for barnet?

Normalvis er der ingen risiko for barnet, men i mindre end 1 ud af ca. 200 graviditeter kan morgenkvalmen være ekstrem slem med voldsomme opkastninger.

Hvis den gravide ikke kommer under behandling kan de hyppige opkastninger medføre dehydrering, underernæring og i værste fald helbredsskader hos mor eller barn. Men så galt går det nu meget meget sjældent.

Tilstanden kaldes også Hyperemesis gravidarum.
 
 
 

Tilføj kommentar

Log venligst ind i toppen af siden for at kunne tilføje din kommentar

Kommentarer

08-11-2010

Hvad pokker betyder : Molahyditadosa ??

Mvh Jette Elisa

15-08-2011

Polo Pebermynte pastiller eller tic tac!! :)
En lille smag af pebermynte i munden, kan gøre at man føler at man kan trække vejret
dybere og dermed få "mere" frisk luft ind, og så virker det faktisk kvalmestillende.
Og så er de nemme at have med i tasken ;)

07-03-2014

Frisk luft og mint-tyggegummi tager det værste...

Læs også

 • Uploadet af:
  abwestermann

  10:45

 • Uploadet af:
  bivil10

  15:28

 • Uploadet af:
  bivil10

  15:27