Login
Opret bruger
 

Gravid

Plukveer eller plukkeveer - Livmoderen arbejder

Mange gravide oplever ufrivillige sammentrækninger i livmoderen, nogle gange lang tid før de regner med at fødslen går i gang - Dette fænomen kaldes for plukveer

For at forklare hvad plukkeveer er, må vi starte før du blev gravid.

Som ikke-gravid ligger din livmoder som vejer ca. 50-100 gram nede i dit bækken, og består af en muskelsæk. Da livmoderen er et levende organ, kan den bevæge sig en smule, og de fleste kvinder mærker ikke meget til den. Nogle kvinder ved dog udmærket godt, hvor deres livmoder befinder sig, når de har deres menstruation eller får en orgasme.

Når du så bliver gravid, begynder livmoder allerede meget tidligt i graviditeten at vokse, og livmoderen vil fortsætte med at trække sig sammen og slappes af med mellemrum (præcis som den gjorde før du blev gravid). Efterhånden som livmoderen vokser og vokser ud af dit bækken (dette vil ske. ca. omkring uge 18) kan sammentrækningerne føles tydeligere og tydeligere.

Det er disse sammentrækninger som livmoderen laver under graviditeten der kaldes plukkeveer. Du har ikke selv nogen indflydelse på disse sammentrækninger, og kan ikke styre dem.

En plukke ve = når livmoderen trækker sig sammen (bliver hård) og slapper af igen (bliver blød). Plukkeveerne er opkaldt efter den læge som i sin tid opdagede dem : Braxton-Hick
 

Hvornår starter man med at få plukkeveer?

 
Alle gravide har plukkeveer, men det er meget forskelligt hvor meget hver enkelt kvinde mærker dem. Nogle kvinder mærker dem gennem hele graviditeten mens andre først oplever dem de sidste uger inden fødslen.

Det gennemsnitlige er at plukkeveerne som regel starter i 3. trimester (fra uge 28 - termin). De er med til at få livmoderhalsen til at udvide sig, og øger blodgennemstrømningen i moderkagen.

Har du født før kan plukkeveerne starte endnu før i næste graviditet, og kan være kraftigere.
 

Hvorfor får gravide plukkeveer?

 
Man kan vælge at betragte plukkeveer som generalprøver før den endelige premiere - nemlig fødslen af dit barn. Man mener at plukkeveerne er med til at forberede livmoder, på det egentlige ve-arbejde som foregår ved fødslen.
 
Man kan sige at din livmoder laver muskeltræningsøvelser som en opvarmning til de rigtige veer, der normalt presser dit barn ud under fødslen.
 
 

Hvordan føles det at have plukkeveer?

 
De fleste gravide mærker plukkeveerne (øvelsesveerne/"falske veer") som en smertefri, men måske en lidt ubehagelig, sammentrækning af livmoderen, som begynder foroven og gradvis breder sig nedefter for så at fortage sig.

De varer som regel omkring 30 sekunder, men kan blive ved i et par minutter eller mere. Når plukkeveerne begynder, er det et fremragende tidspunkt at øve på dine vejrtrækningsteknikker så du er klar når det bliver alvor, og fødslen går i gang.

De kan også mærkes som en murende fornemmelse i underlivet, mens andre kvinder blot mærker at livmoderen føles helt hård, når de ligger en hånd på maven.

Når der er omkring 4 uger til din forventede terminsdag, kan plukkeveerne blive hyppigere, kraftigere - ja, somme tider ligefrem smertefulde - og dermed vanskeligere at skelne fra de rigtige veer.

Selv om plukkeveerne ikke er kraftige nok til at føde dit barn, kan de sætte hele processen med afkortning af livmoderhalsen og begyndende udvidelse af livmodermunden i gang, så du har tilbagelagt nogle af de indledende stadier i god tid inden fødslen.

Det sker f. eks ind imellem at en højgravid kvinde bliver bragt ind på sygehuset, men hun ser ikke ud, som om hun har særligt stærke veer. Når hun så bliver undersøgt viser det sig at livmoderhalsen allerede er udslettet, og at livmodermunden er åbnet 7 cm. Kvinden er i FØDSEL, og bliver omgående kørt ind på fødestuen. Plukkeveerne har næsten gjort alt forarbejdet for denne kvinde, og hun skal nu "bare" føde barnet.

Hvis den gravide er træt eller lider af blodmangel kan plukkeveerne gøre ret ondt.
 
 

Hvilke situationer kan fremprovokere plukkeveer?

Nogle kvinder kan få plukkeveer, bare ved at tænke på dem. Det er faktisk rigtigt. Blot angsten for plukkeveer, er nok til at man kan få plukkeveer. Hvis du har det sådan, er det en rigtig god ide, at få en snak med din læge eller jordemoder, så du ikke kommer ind i en ond cirkel.
 
Plukkeveer kan f.eks. komme hvis du bevæger dig for meget, får et stød, har forstoppelse, blærebetændelse, eller hvis du er stresset. De kan også komme hvis du har samleje eller hvis du får en orgasme.
 

Hvad kan du gøre for at lindre?

 
For at lindre et eventuelt ubehag kan du prøve at lægge dig ned og slappe af eller rejse dig op og gå rundt. Nogle gange kan et stillingsskift få en plukkeve til at gå i sig selv igen.
 
 

Plukkeve eller ve - er du i tvivl?

 
Plukkeveer vil altid komme meget uregelmæssigt, og vil aldrig blive regelmæssige. De kommer ikke med et bestemt antal minutter imellem, og har ikke noget egentlig mønster.
 
Plukkeveer vil som regel blive svagere eller helt ophøre hvis du rejser dig og går omkring. Plukkeveer bliver ikke kraftigere og kraftigere. Indimellem kan de endda blive svagere eller forsvinde helt.

Det er ikke altid let at skelne imellem falske veer (plukkeveer) og ægte veer, og specielt ikke hvis det er din første graviditet. Hvorfra skal du vide, hvad veer er? Som tommelfingerregel siger læger og jordemødre :

Er du i tvivl, har du ikke rigtige veer.

Hvis du føler dig nervøs, så beskriv dine plukkeveer til din jordemoder eller læge. De kan være et varsel om for tidlig fødsel, hvis de optræder før graviditetens uge 37, men behøver ikke være det.
 

Ring omgående til fødestedet hvis :
 

 • Dine plukkeveer optræder meget hyppigt og/eller
 • Dine plukkeveer er ledsaget af smerter (i lænd, underliv eller bækken)
 • Hvis du får et påfaldende udflåd fra skeden,
 • Hvis du ved, du tilhører en gruppe, som har en større risiko for at føde for tidligt.
Plukkeveer er ikke farlige men kan altså udvikle sig til rigtige veer og en fødsel der går i gang, hvis man er uheldig.
 
Derfor bør man altid tage ovenstående tegn og symptomer fra kroppen seriøst.
 
 

Tilføj kommentar

Log venligst ind i toppen af siden for at kunne tilføje din kommentar

Kommentarer

21-02-2011

Da jeg var gravid med min første, var jeg meget i tvivl om jeg havde veer. Jeg troede faktisk bare det var nogle kraftige plukveer, og sådan lidt "for sjov" tog min mand tid på de der plukveer, og så fandt vi ud af, at det var rigtige veer. Der er 4 min. i mellem hver og de varede i 47 sek.
Synes ikke de gjorde så ondt som jeg måske havde frygtet inden, så var stadig i tvilv da vi ringede til fødegangen.
Da vi ankom på fødegangen var jordemoderen også parat til at sende os hjem, for hun synes ikk jeg virkede som en med veer, men da hun så lige undersøgte mig, var jeg 7 cm åben... Og så skulle det hele gå stærkt, da jeg skulle ha kejsersnit, fordi min lille pige lå forkert.
Så selvom man er i tvivl, men kan faktisk godt ha veer :)

28-03-2011

Jeg er i uge 20 og har haft plukkeveer de sidste tre uger, jeg har ca 30 i løbet af dagen og de gør ondt, varer ½-1 min af gangen og kommer både når jeg ligger, går eller sidder. I dag er jeg blevet sygemeldt, med bud på at holde mig i ro : ( Det er godt nok noget .... rigtig trælst noget.

21-11-2011

Jeg er i 10+6 nu, kan man have plukveer fra omkring uge 7?
Jeg er førstegangs gravid og er meget usikker på hvad der lige sker og om alt er som det skal være, dog har jeg siden uge 7 eller 8 haft nogle dage hvor min mave var stenhård og blev ved med at være det i flere timer. Det er ikke altid det hjælper at hvile kan det være plukveer?

21-11-2011

Jeg er i 10+6 nu, kan man have plukveer fra omkring uge 7?
Jeg er førstegangs gravid og er meget usikker på hvad der lige sker og om alt er som det skal være, dog har jeg siden uge 7 eller 8 haft nogle dage hvor min mave var stenhård og blev ved med at være det i flere timer. Det er ikke altid det hjælper at hvile kan det være plukveer?

13-06-2012

Hey jeg er i 37 + 2 og har endnu ikke mærket en plukve, undre mig ret så meget over det. for der står alle gravide får det, og i hvertfald de sidste uger op til. det ville jeg mene det var nu.
er der nogle der kan give mig en forklaring? ellers bare sige de oshar det sådan.?

18-09-2012

Tror ikke jeg har haft en. Men ved det ikke. Jeg er i 32+3. Jeg kan kun mærke den lille bevæge sig tit.

11-02-2013

At plukkeveer aldrig bliver regelmæssige er ikke rigtigt! Jeg er netop blevet sengeliggende fordi jeg akut måtte på hospitalet og tjekkes. CTG'en viste regelmæssige plukkeveer (ikke veer, er i uge 23), heldigvis uden indflydelse på livmoderhalsen. Har også før fået at vide af min jordemode at plukkeveer ikke må blive regelmæssige, det er et faresignal.

Læs også

 • Uploadet af:
  bivil10

  09:39

 • Uploadet af:
  bivil10

  09:38

 • Uploadet af:
  Anonym

  23:09