Close
Log Ind Opret Bruger
Forebyg kræsenhed med varieret skemad
facebook pinterest twitter
Annonce

Forebyg kræsenhed med varieret skemad

Avatar
7 januar 2014, 08:11

 

IMG_1496

Det er blevet påvist, at børn, der er blevet præsenteret for mange forskellige smagsoplevelser i de første 2 år af deres liv, er mindre kræsne som voksne.

Indtil børn er omkring 2 år, spiser de mere eller mindre alt, hvad der bliver serveret, som de kan tygge.

Det gælder med andre ord om at introducere så mange versioner af karrysild, syltede agurker og porretærter, som ens fantasi rækker.

Du skal ikke være bange for at lade dit barn smage på meget forskellig mad. Det er vigtigt, at barnet bliver introduceret for mange forskellige smagsindtryk og bliver fortrolig med både hårdt, blødt og sprødt.

Det gælder også for den helt tidlige skemad, som kan varieres til at være mere spændende end en veksling mellem majs, hirse og havregrød.

 

Børns smagsløg skal stimuleres fra start

Semper Børnemad giver her nogle gode tips til en varieret grød:

Kog en grød af enten forskellige kornarter eller brug en god basisgrød med fuldkorn fra Semper.

Tilsæt:

  • Fintrevet gulerod under kogning af grøden
  • Fintrevet æble under kogning af grøden
  • Revet rugbrød som topping
  • Grøntsagsmos som topping
  • Bløde stykker pære eller melon – blandes i den færdige grød

Få masser af andre gode råd om børnemad på Sempers hjemmeside.

 

Mit barn er alligevel blevet kræsent

Når barnet bliver ældre vil det sikkert udbryde ”ad” og ”jeg kan ikke li’ det” til mange ting – også ting, de har kunnet lide førhen, men på grund af favoritmad og læring fra andre børn og voksnes madpræferencer kan de pludseligt være modstandere af en bestemt slags mad.

Det betyder ikke, at arbejdet er spildt – en smagspræference dannes ved at barnet bliver præsenteret for en madvare flere gange, og det er man begyndt på, hvis man udnyttede momentum i den tidlige alder. Det kan tage 8 til 10 smagsprøver før barnet vænner sig til en ny smag!

 

Sådan håndterer du bedst det kræsne barn

Cand.scient. i Human Ernæring Sarah John fra Sempers ernæringsekspertråd giver her nogle gode råd til at håndtere et kræsent barn:

  1. Tag barnet med i køkkenet og lad det være med til at røre, skære og hakke maden. Det kan give dem en bedre madfornemmelse og skabe lyst til at smage det, man selv har været med til at lave.
  2. Bliv ved med at tilbyde nye madvarer, også selv om barnet har afvist den før.
  3. Undgå at give lave særlige retter, der adskiller sig fra resten af familiens mad, til det kræsne barn.
  4. Sørg for at have et par børnefavoritter på menuen hver uge med det, du ved, de kan lide.
  5. Gør det ikke til et problem at barnet ikke spiser – eller frasorterer særlige madvarer. Lad som om I ikke bemærker det. Kunsten er ikke at gøre det til en konflikt, for så går det først i hårdknude.
  6. Vis jeres barn at man kan spise varieret, når I spiser sammen, så du inspirerer barnet til at prøve nye fødevarer.
  7. Lad barnet dyppe sin mad i noget. Det synes børn ofte er sjovt, og det kan få dem til både at smage på nye ting og i det mindste at røre ved ny mad. Så tag små broccolibuketter eller agurk og lad barnet dyppe dem i fx humus.
  8. Lov aldrig slik, kager og dessert som belønning for at spise middagsmaden.
  9. Tving ikke barnet til at smage. Husk at en ændring af barnets spisevaner kan tage lang tid.