Close
Log Ind Opret Bruger
hCG – Hormonet der stiger og stiger under graviditeten
facebook pinterest twitter

hCG – Hormonet der stiger og stiger under graviditeten

Avatar
22 november 2023, 10:32 Redaktionen

hCG graviditetshormon

HCG står for Human Chorion Gonadotropin, og bliver også kaldt “graviditetshormonet”. Det er dét hormon der stimulerer og vedligeholder graviditeten, og samtidig hvad lægerne undersøger blodet eller urinen for, når de skal finde ud af om du er gravid eller ej. Men hvornår kan man måle det, og hvad skal niveauet ligge på? Bliv klogere på hvordan HCG udspiller sig gennem graviditeten herunder. 

Man ved med sikkerhed, at HCG bliver fordoblet i langt de fleste graviditeter, hver gang, der er gået ca. 2 døgn, og derfor kan en graviditetstest sagtens være negativ den ene dag, og positiv den næste. Allerede i dine første graviditetsuger vil dit graviditetshormon fordobles hele tiden. 

Find skemaet over HCG niveauer længere nede i artiklen.

 

Hvornår kan man måle hCG-niveauet?

HCG måling i urin og blod bruges som nævnt til graviditetstest, men derudover bruges det også til bedømmelse af den tidlige graviditets kvalitet. Tilstedeværelsen af hCG i urin og/eller blod indikerer med sikkerhed at der er graviditetsvæv hos moderen, men siger intet om graviditetens kvalitet eller lokalisation (om den ligger udenfor livmoderen, f.eks. i æggeleder, æggestok eller nede i livmoderhalsen).

Koncentrationsudviklingen af hCG over tid kan afgøre om graviditeten forløber normalt. Det betyder, at man sammenligner blodprøver over tid.

Mængden af hCG forøger sig selv hurtigt, og fordobles cirka hver anden dag. I omtrent 85 % af alle normale graviditeter fordobler mængden sig selv, hver gang der er gået 48 timer. På 28. dagen i cyklus (tidspunktet, hvor du forventer at få din menstruation) vil hCG mængden være omkring 10-100 mIU/ml, og på dette tidspunkt vil en tidlig graviditet kunne opdages af alle de graviditetstest du kan købe i Danmark. Dette er også grunden til at producenterne af graviditetstests skriver, at du bør tage en test på selve dagen hvor du forventer at få din menstruation. Men der er dog store variationer i mængden af hCG i urinen eller blodet på dette tidspunkt.

I vores debat deler vores kommende medmødre deres tidligere hCG tal og du kan læse deres erfaringer og måske selv dele dine erfaringer

 

Hvor tidligt i graviditeten producerer kroppen hCG?

Din krop starter på et meget tidligt tidspunkt med at producere hCG, faktisk allerede kort tid efter det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderslimhinden. Mængderne er dog på dette tidspunkt så små, at ingen test vil kunne fastslå at det er en graviditet.

I en blodprøve kan lægerne måle det nøjagtige hCG-tal, mens en urinprøve kun vil give udslag, når der er en vis mængde. Derfor kan du godt få foretaget en graviditetstest med urin, og få at vide at resultatet er negativt, selv om du rent faktisk er gravid.

Omkring 21. dagen i din menstruationscyklus (ca. en uge efter undfangelsen) er ægget enten implanteret i din livmoder, og moderkagen er ved at blive dannet. På dette tidspunkt vil der i en normal graviditet være ca. 5 mIU/ml hCG i både dit blod og i din urin, men det er stadig så lidt, at de forskellige tests ikke kan måle det som en graviditet. Graviditetstests som måler hCG i urinen, og som sælges i Danmark, måler først fra ca. 20-25 mIU/ml.

Man har lavet undersøgelser, der viser, at cirka 5 % af alle kvinder som er gravide, vil have nok hCG i blodet ca. 8 dage efter undfangelsen, til at man kan konstatere, at de er gravide. Og hos næsten alle af de resterende 95 % vil man kunne konstatere en graviditet cirka 10 dage efter undfangelsen.

Er mængden af HCG i blodet under 5 mIU/ml, regner man med at kvinderne ikke er gravide, men man vil dog foretage yderligere tests for at være helt sikker på dette resultat. Selv om mængden af hCG er meget lille, er det dog nok til at få din krop til at producere progesteron, som er med til at bevare graviditeten.

 

Skema over hCG-niveauer

Det er de færreste gravide, der er klar over deres hCG-mængde på et bestemt tidspunkt i graviditeten, men har du fået taget en blodprøve i den meget tidlige graviditet – fra 14 til 24 dage efter ægløsningstidspunktet – kan du bruge disse oplysninger nedenunder.

Husk kun at bruge dem som en tommelfingerregel, da det er meget forskelligt, hvor hurtigt eller langsomt den enkelte gravide danner hCG.

Er du blevet gravid ved IVF/ISCI skal du regne ud, hvor mange dage der gik fra du fik taget æg ud til den dag, hvor du fik taget blodprøven.

Hvis du er blevet gravid ved insemination, bliver du nødt til at “gætte” lidt på ægløsningstidspunktet. Du kan nemlig ikke gå ud fra, at den dag du blev insemineret også var samme dag du havde ægløsning. Ægløsningstidspunktet ligger dog typisk inden for en dag eller to efter selve inseminationen.

 

Hcg niveau

Husk på, at oplysningerne i tabellen er de gennemsnitlige tal, og de skal derfor bruges mere som vejledende end endelige svar.

Måske har du et lavere hCG-tal som kan betyde, at du er en langsom starter – eller måske har du et meget højt tal som måske kan betyde, at der er mere end én baby inde i din mave.

Men det kan kun tiden og en scanning fortælle dig. Det vigtigste med dit hCG tal er, at den læge, der har sørget for at du fik blodprøven taget er tilfreds.

 

Tabel over hCG-mængder i en graviditet med ét foster

hCG niveau i tabel ved ét foster

 

Tabel over hCG-mængder i en graviditet med tvillinger

Hcg niveau ved tvillinger

 

Faldende eller lavt hCG niveau

Langsommere udvikling eller faldende hCG-koncentration kan tyde på en kompromitteret graviditet, dvs. enten en begyndende spontan abort eller en graviditet der ikke sidder et holdbart sted.

Ved en biokemisk graviditet (en graviditet der egentlig er en meget tidlig spontan abort) vil have et gennemsnitligt hCG-mængde mellem 10-100 mIU/ml, og vil være faldende.

En graviditet uden for livmoderen vil gennemsnitlig kun være 1/5 til 1/50 del af den gennemsnitlige mængde hCG i en normal graviditet. Man vil foretage yderligere blodprøver over nogle dage for at konstatere om hCG-mængden fordobles, som den gør i en normal graviditet.

Forbliver tallet lavt, og fordobles mængden af hCG ikke, kan man få en kraftig mistanke om en graviditet udenfor livmoderen. Her vil man foretage en ultralydsscanning, for at se om man kan få øje på et foster i livmoderen.

 

Biokemisk graviditet

Det hænder at en kvinde tager en graviditetstest på. 28. dagen i sin cyklus (tidspunktet for forventet menstruation), og får et positivt resultat, men hvor hun så få dage efter, får en normal eller en anelse kraftigere menstruation, end hun plejer at have. I disse tilfælde har kvinden haft en såkaldt “biokemisk graviditet”.

En biokemisk graviditet kan opstå når det befrugtede æg (zygoten) ikke får implanteret sig i livmoderen, at moderkagen er defekt eller hvis det befrugtede er kraftigt misdannet, og ikke vil kunne blive til et normalt sundt barn, og derfor bliver udstødt af livmoderen. Kroppen vil med en biokemisk graviditet fortsætte med at producere hCG, og mængden af dette vil nå sit højdepunkt cirka 2 uger efter undfangelsen, og kan derfor resultere i en positiv graviditetstest, på 28. dagen i cyklus, selvom kvinden reelt har aborteret.

 

Højt hCG-niveau

Undersøgelser har vist, at foretager man en hCG måling af kvindens blod i 2. trimester, og hCG koncentrationen er helt op til 9 gange større end i en normal graviditet, kan der være tale om et foster med Downs syndrom. Denne tommelfingerregel gælder dog kun ved blodprøver taget efter uge 12.

Ved en mola-graviditet (Mola Hyditidosa), udvikler moderkagen sig som blærer, og der er ikke noget foster. Alligevel ser man koncentrationer af hCG helt op til 2.000.000 mIU/ml.

Hvis en kvinde venter mere end ét barn, kan koncentrationen af hCG godt være højere end hos en kvinde som “kun” venter ét barn. Det behøver dog nødvendigvis ikke at være sådan.

 

Sammenhæng mellem kvalme og hCG-niveau

Årsagen til graviditetskvalme er faktisk ukendt, men en af teorierne går på, at der er en sammenhæng mellem kvalmen og hCG niveauet. Det tidsmæssige sammenfald med stigningen af steroidhormoner og hCG i det første trimester, hvor graviditetskvalme oftest er værst, er påfaldende. Denne teori støttes af at svær graviditetskvalme (hyperemesis) især ses ved tilstande med høj koncentration af hCG, fx tvillingegraviditeter og mola. Igen hænger det ikke altid, sammen med den kliniske tilstand.

 

Udviklingen i hCG-niveau gennem graviditeten

Det kan anbefales at vente til 31. dagen i den cyklus med at tage en graviditetstest, da du så kan være mere sikker på, at du reelt set er gravid.

Hvis du er gravid, vil din krop blive ved med at producere hCG og mængden vil fordoble sig ca. hver anden dag, indtil du er cirka 8-10 uger (siden din sidste menstruationsperiode) henne i graviditeten.

På dette tidspunkt har hCG mængden i din krop nået det højeste i graviditeten, og vil ligge på cirka 60.000 mIU/ml. (Variationerne er mange, og kan ligge mellem 5.000 – 150.000 mIU/ml.)

Fra uge 10 til uge 20 af din graviditet, vil HCG-mængden nu falde, og ende på gennemsnitligt 12.000 mIU/ml.

Dette svarer ca. til 1/5 del af hvilken mængde der befandt sig i din krop i uge 10. (Variationerne er igen mange, og kan ligge mellem 2.000 – 50.000 mIU/ml.) hCG mængden i din krop forbliver nu ca. på dette niveau indtil fødslen finder sted.

 

Artikler der måske også interesserer dig: 

 

Kilde: Sundhed.dk