Close
Log Ind Opret Bruger
Arbejd 25 timer om ugen til du er 80 og få tid til dine børn
facebook pinterest twitter

Arbejd 25 timer om ugen til du er 80 og få tid til dine børn

Avatar
12 marts 2014, 10:48

Tid til dine børn

Mange forældre syntes, at livet med børn er en hård kamp for at få kalenderen til at hænge sammen og finde tid til børnene, Sofie Maria Stenderup Brand, har skrevet et indlæg i Information, hvor hun argumenterer for at politikerne skal lave tiltag, der prioriterer familien mere.

”Vi har skabt et samfund, hvor vi forældre bruger det meste af tiden på at knokle rundt på arbejdsmarkedet, mens børnene er i daginstitution. Om aftenen fodrer vi dem så med de sørgelige rester af energi, mens vi tjekker Facebook og bedøver dem med DR Ramasjang.” Skriver Sofie Maria Stenderup Brand i Information.

”Ræset i familierne er i høj grad et strukturelt problem, men vi har også selv et kæmpe ansvar. Vi vælger selv at gøre alt på én gang. For fuld skrue. Få børn, købe drømmehus, idyllisk sommerhus, designermøbler, lækker bil og eksotiske ferier – og gøre karriere. Alt, hvad der karakteriserer et succesfuldt, behageligt, moderne liv.” Skriver Sofie Maria Stenderup Brand i Information.

 

Alt for meget tid i institutionerne

En af de ting Stenderup Brand er meget imod er de lange dage i institutionerne fra en tidlig alder:

”Forældrene propper børnene i vuggestue, når de er 10 måneder, lukker øjnene og løber fandens stærkt. Erhvervslivet og politikerne råber hurra med øjnene stift rettet mod bundlinjen.” Skriver Sofie Maria Stenderup Brand i Information.

”Misforstå mig ikke, daginstitutioner kan være udmærket, men klokken 8-16 mandag til fredag? Næppe. Er det meningen med at få børn? Næppe. Er det det bedste børneliv? Næppe.” Skriver Sofie Maria Stenderup Brand i Information.

Men hvad gør man så? For der skal jo betales regninger. Det har hun ikke rigtig konkrete løsninger på, men hun mener at tiltagene skal komme fra politisk hånd, og at de skal inkludere en omstrukturering af vores arbejdsliv:

”Erhvervsliv og politikere bør også skabe bedre mulighed for et mere fleksibelt arbejdsliv – hvad angår arbejdstider, hjemmearbejdsplads og pensionsalder. Ligesom det bør være langt nemmere at skifte mellem deltid og fuldtid, så småbørnsforældre naturligt arbejder mindre i en periode.” Skriver Sofie Maria Stenderup Brand i Information.

Læs mere om hjemmepasning af børn

 

25 timer ugentligt til vi er 80?

En anden måde er at omtænke vores arbejdsliv fuldstændigt, og tage højde for at vi i større og større grad er arbejdsdygtige i en markant højere alder.

Hvorfor gå på pension når du er 60, hvis du først dør når du er 100? Det er 40 år hvor du selv skal aktivere dig, og ikke har noget at lave.

Ville du så ikke hellere lægge nogle af dine arbejdstimer der, end at være væk fra dine børn imens de er små? Det er nogle af de spørgsmål Maria Stenderup Brand stiller i Information.

”Vi må se vores arbejdsliv i et større perspektiv. Se på, hvordan vi kan fordele arbejdstiden bedre mellem generationerne. Det vil give mening at arbejde mindre i de få år, vi har små børn, og mere i den anden ende. Jeg, og ikke mindst mit barn, vil da hellere have tid nu, end når jeg er 67 år, og ingen forpligtelser har.” Skriver Sofie Maria Stenderup Brand i Information.

”Lederen af det nye Max-Planck Center i Danmark, James W. Vaupel, har et tankevækkende bud på dette, bl.a. baseret på, at nutidens unge formentlig bliver i omegnen af 100 år. Hvis vi arbejder 25 timer om ugen, til vi er 80 år, vil det lette presset på børnefamilierne og mindske stress, sygemeldinger og dårlig livskvalitet. Samfundsøkonomisk hænger det fint sammen, ifølge Vaupel. Det afgørende er, at vi alle sammen leverer en vis portion arbejde, ikke hvornår i livet vi gør det.” Skriver Sofie Maria Stenderup Brand i Information.

 

Den befriende skilsmisse giver dig tid til dine børn

Skilsmissen er nu om dage blevet løsningen på udfordringen med at organisere kalenderen.

De dage ens børn er hos den anden forælder, kan man arbejde mere, så man kan frigøre tid i samværsdagene.

”Der er ingen, der synes, det er sjovt at gennemleve en skilsmisse, men jeg kender flere, der har et ambivalent forhold til delebørn. De savner deres børn som ind i helvede og synes, deres liv er mærkeligt skizofrent, når børnene er hos den anden forælder. Men de kan heller ikke undsige sig, at friheden til at dyrke sig selv, det modsatte køn og arbejdet – uden at hænge i en klokkestreng konstant – er befriende og genererer et tiltrængt overskud til børnene, når de så har dem.” Skriver Sofie Maria Stenderup Brand i Information.

 

Hvad tænker du?

Hvordan er det hjemme hos jer? Har i fundet en god løsning, der får enderne til at hænge sammen, eller hænger jeres familieliv i en tynd tråd på grund af stress og arbejde?