Login
Opret bruger

Fairtestamente.dk

Line Agerskov

Hvem arver dig?

Skrevet af Line Agerskov · 22-11-2011

Kategori: Arv og testamente

Har du styr på, hvordan dit bo fordeles til dine arvinger, når du engang dør? Hvis ikke, kan du nedenfor få et indblik i arvereglerne og se, om du har brug for at få lavet et testamente. 

Hvordan bliver boet egentlig fordelt, når man dør? Det er ikke mange almindelige mennesker, der kan svare på dette spørgsmål og det er ikke et emne, som har den største interesse før end det bliver relevant for den enkelte og her kan det være for sent.

Nedenfor følger en kort gennemgang af arvereglerne samt oplysning om, hvornår det kan være nødvendigt at oprette et testamente. Forhåbentlig kan dette give et overblik over de nogle gange komplicerede regler og være med til at belyse, hvorvidt der kan være brug for at oprette et testamente.

Ægtefæller uden børn
Er man gift uden børn, vil den længstlevende arve hele boet efter førstafdøde, hvis der ikke er oprettet testamente. Hver ægtefælle kan ved testamente testere max ¾ af pågældendes formue til andre end ægtefællen.

Ægtefæller med børn (særbørn og/eller fællesbørn)
Er man gift og har børn (det være sig særbørn og/eller fællesbørn), vil den længstlevende arve halvdelen af afdødes formue, hvis man ikke har oprettet et testamente. Den resterende halvdel deles mellem afdødes børn. Med et testamente vil længstlevende kunne arve helt op til 7/8 af afdødes formue og således udtage 15/16 af den samlede formue i ægteskabet, såfremt man har fælleseje. Dette vil i langt de fleste tilfælde betyde, at længstlevende ikke skal gå fra hus og hjem for at børnene kan få udbetalt deres arv.

I denne situation kan det være vigtigt at oprette et testamente, hvor længstlevende tilgodeses bedst muligt, da førstafdødes særbørn kan kræve, at boet efter førstafdøde skal skiftes. Hvis længstlevende vil sidde i uskiftet bo, kræver det samtykke fra førstafdødes særbørn. Er der kun fællesbørn, har længstlevende altid ret til at sidde i uskiftet bo.

Ugifte samlevende med/uden børn
Er man ugifte samlevende, arver man IKKE hinanden, medmindre man har oprettet et testamente. Dette gælder også selvom man har boet sammen i mere end to år eller har børn sammen. Konsekvensen heraf vil i mange tilfælde være, at længstlevende må gå fra hus og hjem, da arven uden et testamente til fordel for længstlevende, vil tilfalde eventuelle børn eller afdødes forældre, hvis man ikke har børn.

I disse tilfælde er det derfor bydende nødvendigt, at man får oprettet et testamente for at sikre hinanden.

Ugifte samlevende har mulighed for at oprette et såkaldt udvidet samlevertestamente, såfremt man opfylder en række betingelser (som jeg ikke vil gå nærmere ind på her). Ved at oprette et sådant testamente kan man opnå arveret efter hinanden på samme måde som ægtepar (dog med enkelte undtagelser). Længstlevende arve alt, såfremt man ingen børn har. Har man børn, kan længstlevende arve 7/8 af afdødes formue. Herudover opnås en række andre fordele for længstlevende:

  • Ret til forlods at udtage genstande, der udelukkende tjener til pågældendes personlige brug
  • Ret til at supplere arven op, således at længstlevende samlet har en nettoformue på kr. 600.000 inkl. forsikringssummer efter afdøde
  • Fortrinsret til at udtage bestemte ejendele
  • Ret til arvehenstand

Opfylder man ikke betingelsene for at oprette et udvidet samlevertestamente, kan man i stedet oprette et almindeligt gensidigt testamente, hvor man indsætter hinanden som arvinger. Her vil længstlevende maksimalt kunne arve ¾ af afdødes formue, såfremt man har børn.

Enlige uden børn
Er man enlig uden børn, vil den øvrige familie arve. I første omgang vil forældrene arve halvdelen hver. Er en eller begge forældre døde, vil deres børn (afdødes søskende) arve i stedet. Ved at oprette et testamente, kan man selv bestemme, hvem der skal arve i stedet for familien. Såfremt der ikke er nogen familie, vil staten arve alt, hvis der ikke er oprettet testamente.

Enlige med børn
Er der ikke oprettet testamente, vil børnene arve alt. Hvis der oprettes testamente, kan pågældende testere over ¾ af formuen.

Jeg håber ovenstående giver et lille overblik og I er altid velkommen til at stille uddybende spørgsmål mv. her på bloggen.

 

Skrevet af 

Line Agerskov, fairtestamente.dk

 

Tilføj kommentar
Log venligst ind i toppen af siden for at skrive en kommentar
Kommentarer
SJL
24-11-2011

Hej
Hvordan fungerer det hvis man opretter et såkaldt udvidet samlevertestamente inkl. børnetestamente og man så senere går fra hinanden? Det er selvfølgelig ikke planen, men rart at vide i så fald :-) Og kan man oprette børnetestamente før barnet er født?
Vh Sisse

24-11-2011

Hej Sisse,

Normalt indføjer man en bestemmelse, hvor der står, at testamentet bortfalder i tilfælde af samlivsophævelse og man behøver derfor ikke tilbagekalde det. Hvis man gerne vil have, at børnetestamentet stadig skal gælde, kan man blot skrive dette.

Man kan sagtens oprette et børnetestamente, mens man er gravid - det er der ikke noget til hinder for.

Mvh. Line

24-11-2011

Jeg vil lige have lov til at rose Fairtestamente.dk :-) Min mand og jeg kontaktede dem for et halvt år siden, lige efter vi havde fået vores første fælles barn, og vi fik kompetent rådgivning og vejledning fra start til slut! Vi har nu oprettet et testamente, og der er bare en stor tryghed i at vide, at vi har sikret hinanden bedst muligt, og at der er styr på hvor meget børnene skal arve og hvad der skal ske, skulle der ske en af os eller os begge noget. Når jeg tænker på, hvor meget vi betaler i forsikringer hvert år, så er det her testamente den bedste og billigste engangsbetaling, vi nogensinde har foretaget :-) Jeg skal ikke kunne sige, om andre firmaer/advokater er ligeså gode, men jeg har virkelig ingenting at klage over, hvad angår vores oplevelse hos fairtestamente.dk :-)

25-11-2011

Hej Jelena,

Tusind tak for de søde ord - det sætter jeg virkelig stor pris på!

Mvh. Line

10-01-2012

Jeg ved ikke om det egner sig til dette indlæg, eller hvordan, men kan ikke rigtigt finde svar nogle steder.. Men, hvis man har barn og fællels hus men ikke er gift, og man går hen og dør så arver barnet vel ens andel af huset + formue, men vil dette ikke tildfalde barnets værge, i dette tildfælde barnets far og ejeren af den anden den af huset? Skal han så stadig betale de 15% for at få "hele" huset?

10-01-2012

Hej Niina,

Et umyndigt barn kan ikke arve fast ejendom pga. de forpligtelser, der følger med. Derfor vil din kæreste skulle udrede arven til jeres barn kontant. Hvis I ikke har oprettet testamente, vil jeres barn arve alt efter dig og din kæreste vil så højst sandsynligt skulle sælge huset, for at få pengene til jeres barn. Når et barn arver mere end 75.000 kr. skal pengene indsættes i en forvaltningsafdeling i en bank og de vil således ikke "tilfalde" barnets værge. For så vidt angår de 15 %, så er det en arveafgift, som din kæreste skal betale for det, som han arver efter dig (hvis I altså har oprettet testamente).

Jeg håber ovenstående giver dig svar på dine spørgsmål.

Mvh. Line

12-01-2012

Hej,
Jeg er gift, og min mand har et barn fra et tidligere forhold. Vi har ingen fælles børn endnu.
Hvis jeg dør, arver min mand vel alt efter mig!?! Men hvem arver min bodel, hvis både min mand og jeg dør? Er det mine forældre?
Hvad sker der hvis jeg dør først, og min mand så dør fx et år efter?
Mvh. Helle

12-01-2012

Hej Helle,

Det er helt korrekt, at hvis du dør først, så arver din mand alt efter dig. Hvis I dør samtidigt arver dine forældre dig (dvs. din bodel), hvis de stadig er i live og ellers dine eventuelle søskende. Hvis du dør først og din mand dør senere, så vil din mand først have arvet dig og når han dør, så vil al arv gå til din mands barn.

Mvh. Line

Das
14-02-2013

Hej.
Jeg er gift. Vi har ikke fælles børn ( heller ikke særbørn ). Jeg har mine forældre og søskende. Min mands begge forældre er døde og han er enebarn. men han har en moster.Hvem arve hvis jeg og min mand dør samtidigt uden at skrive et testamente ?

19-02-2013

Hej Das

Beklager mit sene svar, men jeg har haft problemer med at logge ind og kan derfor først svare dig nu.

Hvis I begge dør samtidigt uden at have oprettet testamente vil dine forældre arve dig med 50 % hver. Din mands efterladte bo vil tilfalde hans moster, idet hans forældre er døde og da han er enebarn.

Den legale arvefordeling (den måde arven vil falde på, hvis der ikke er oprettet testamente) kan ses i de tre første paragraffer i arveloven, som du kan læse på følgende link: https://www.retsinformation.dk/Forms/r0710.aspx?id=2664.

Mvh. Line

Opret gratis profil! Og få Gratis Babyboks fra Libero Klubben!