Login
Opret bruger
 

Fertilitet

Ægløsningsudflåd - fortæller du er frugtbar

Din krop kommer med mange tegn for hvornår din ægløsning finder sted. Ved at undersøge dit udflåd i din cyklus kan du lære meget mere om din krop og finde ud af hvornår du er mest frugtbar.

Måske har du - uden at tænke nærmere over det -  lagt mærke til, at udflåddet fra din skede, ændrer sig gennem hele din cyklus. Dette udflåd kaldes også cervikal sekret (på engelsk : Cervical mucus).

I nogle perioder af din cyklus vil du føle dig tør og producerer ikke ret meget - eller noget overhovedet - udflåd.
 
I andre perioder kan du producere så meget at du skal tørre dig med adskillige stykker toiletpapir efter du har været på toilettet og tisse.
 
Ved at læse denne artikel kan du lære mere omkring hvordan du skal tyde udflåddet og benytte den viden til at forøge dine chancer for at blive gravid i den enkelte cyklus. 
 
Udflåddet viser nemlig HVOR frugtbar du er den enkelte dag og kan give dig nogle kvalificerede gæt til om der går lang tid før du har ægløsning og dermed kan blive gravid.
 
Bemærk : Alle kvinder er unikke og derfor bør denne artikel kun bruges som tommelfingerregel når du begynder at undersøge dit udflåd fra skeden.
 
Nogle kvinder har nemt ved at undersøge deres udflåd og kan få et ret nøjagtigt mønster frem som de kan bruge fremover.  Mens andre kvinder har kun det frugtbare flåd meget synligt i få timer, og nogle ganske få bemærker måske slet ikke at udflåddet ændrer sig.
 
Kun ganske sjældent har nogen af disse kvinder problemer med at blive gravide pga. manglende sekretdannelse. Udflåddet dannes blot i så få mængder at det forbliver længst oppe i skeden og oppe omkring livmodermunden.
 

Hvorfor danner din krop cervikal-sekret?

I starten af din cyklus producerer din krop det kvindelige kønshormon østrogen, og hormonerne påvirker de kirtler der findes i din livmoderhals, så der dannes udflåd som har en afgørende funktion i forhold til at du kan blive gravid.
 
Sædcellerne har brug for dette udflåd for at kunne overleve i din krop, og er udflåddet det mest frugtbare kan de faktisk overleve helt op til 5 dage indeni dig, og nogle få af sædcellerne vil stadig være så levedygtige at de er i stand til at befrugte et evt. æg der bliver løsnet under din ægløsning. 
 
Udflåddet hjælper også med at transportere sædcellerne, så de kan komme ind i din æggeleder hvor befrugtningen af dit æg finder sted.
 
Udflåddet samler sig inde i din livmoderhals, og måske har du allerede bemærket nogle af de forskellige ændringer der sker, og rigtig mange oplever at der ligger udflåd i deres trusser, eller at et toiletbesøg kan blive en "glidende oplevelse" fordi udflåddet kommer ud i rigelige mængder.
 
Metoden kaldes for Billingsmetoden og kan bruges til at forudse hvornår du er frugtbar samt hvor lang tid der ca. vil gå før du har ægløsning.

Billingsmetoden kan bruges på to måder 

 • Som hjælp til at forøge chancerne for at du bliver gravid.
   
 • Som hjælp til at finde de mest "farlige" perioder hvis du ikke ønsker at blive gravid.
 
Udflåddet vil gennem hele din cyklus ændre sig pga. samspillet af hormoner. Det gælder både for konsistensen, farven og ikke mindst HVOR frugtbar du er i den enkelte fase.

Sådan undersøger du dit udflåd

Der er flere forskellige måder at undersøge udflåddet på, og der er mange forskellige meninger om hvilken metoder der er lettest, så prøv dig frem, og vælg den metode der passer bedst til dig. 
 
Metoden du ender med at vælge, passer sikkert ret godt til hvor meget udflåd du danner, og ikke mindst hvor nemt det er at se uden at skulle gøre voldsomt meget for det.
 
 
Metode 1 : Til dig der er heldig og danner meget og tydeligt udflåd
 
Hvis du danner meget udflåd kan du sikkert nøjes med at tørre dig med et rent stykke toiletpapir hvor gang du går på toilettet. Husk dog at gøre det INDEN du tisser.
 
 
 
Metode 2 :  Især til dig der danner knap så meget udflåd
 
Danner du knap så meget eller er i den allerførste fase af din cyklus, kan du kikke ned i dine trusser for at se om der er kommet noget ud af din skede som er havnet der.
 
 
 
Metode 3 : Især til dig der ikke danner ret meget udflåd
 
Hvis du ikke føler du danner ret meget udflåd, eller hvis du vil være mere sikker på HVOR du er henne i din periode, om der er chance for at blive gravid eller ej, kan metoden hvor du tager en ren finger og stikker et stykke op i din skede være metoden for dig.

Sørg for at fingeren du bruger er ren og at der ikke er en skarp negl på den, som kan give dig rifter. Når du tager fingeren ud igen, undersøger du så det udflåd der sidder på den.

Huskeregler når du undersøger dit udflåd

Undersøg dit udflåd hver dag og helst flere gange om dagen. Begynd den dag, din menstruation stopper, og skriv dine resultater ind i et skema eller i en kalender.
 
Du kan på Min-mave downloade et cervikal sekret skema du kan bruge, og skrive alle dine undersøgelser af dit cervikal sekret ind i. Skemaet er lavet af Tine Leth, som har været så sød at låne Min-mave skemaet, så andre som bruger hjemmesiden også kan få glæde af det.
 
Skemaet er lavet som en pdf. fil, så du skal have et program installeret før du kan se og bruge filen
 
- Du kan gratis downloade Adobe Reader her
 
Skriv eller sæt kryds ved disse ting.
 • Føles udflåddet tørt, fugtigt, vådt eller glat?
   
 • Er farven på udflåddet  gult, hvidt, farveløst eller uklart?
   
 • Er konsistensen af udflåddet tyndt, tykt, gummiagtigt, klæbrigt, cremet eller kan det strækkes?
   
 • Ligner udflåddet mælk, lotion eller æggehvide?
Nu har du fået den grundlæggende information til hvorfor din krop danner udflåddet, hvad det bruges til hvordan du finder det og hvilke ting du skal holde øje med og gerne skrive ned for at kunne bedømme hvor du befinder dig henne i dine perioder, så du har en ide om  hvor langt der ca. er til ægløsningen finder sted.
 
Nu begynder det sjove :-)

Det betyder dit udflåd

Nu har du finde udflåddet og er blevet opmærksom på hvordan det ændrer sig igennem hele din cyklus, og - for de fleste - ændrer det sig især ret tydeligt omkring ægløsningstidspunktet og tiden lige efter.
 
De næste regler er baseret på tommelfingerregler, men da alle kvinder ikke er ens, kan du ikke 100 % gå ud fra at du vil se det samme ske i ændringerne hos dig. Undersøg udflåddet over nogle måneder og find dit eget unikke mønster.
 
Under din menstruation - lille chance/risiko for graviditet
 
Når en ny menstruationscyklus begynder, vil den starte med at du får din menstruation. For langt de fleste kvinder, vil denne periode vare ca. 3-4 dage, men det er ikke usædvanligt at perioden er kortere eller længere. 
 
Man har altid regnet med denne periode som ikke-frugtbar, men det er dog sket, at enkelte kvinder er blevet gravide, hvis de har haft samleje. En mulig årsag kan være den sekundære ægløsning, som flere og flere tror har en afgørende betydning.
 
Du vil i denne periode kun danne en lille smule udflåd men de fleste kvinder bløder oftest for meget til, at de kan undersøge udflåddet nærmere.

Tør eller let fugtig - lille chance/risiko for graviditet

Når din menstruation er stoppet vil du sikkert føle at din skede er ret tør, og for de næste ca. 3-5 dage vil du sikkert slet ikke se noget udflåd eller kun ganske lidt.  Hvis du finder noget udflåd vil farven som oftest være klar eller en anelse hvidt. Du vil sikkert også opdage at lægger du udflåddet på din fingerspids vil det meget hurtigt tørre ud.
 
Finder du udflåd i dine trusser vil du formentlig - ved nærmere undersøgelse - se at det danner streger.
 
Er du en af de kvinder som har en ret kort cyklus er det slet ikke sikkert at du oplever denne periode, din krop vil let og elegant springe videre til den næste periode der er beskrevet nedenunder.
 
Klæbende eller gummiagtig, lille chance/risiko for graviditet
 
Du går nu ind i den næste periode - de næste 2-3 dage - hvor udflåddet atter vil ændre sig til nu at føles klæbrigt. Hvis du prøver at gnide lidt af udflåddet mellem to af dine fingerspidser, så vil du formentlig mærke en mindre modstand, og udflåddet vil sikkert føles gummiagtigt og begynde at smuldre. 
 
Du vil sikkert se at farven på udflåddet kan variere fra at være klar til at være hvid.
 
Måske føler du at skeden bliver mere våd pga. der bliver dannet mere udflåd, men udflåddet vil stadig føles tør.
 
Hvis du ser udflåddet i dine trusser vil du formentlig opdage at det stadig danner streger.

Cremet, ligner mælk eller lotion  - chance/risiko for graviditet

Du går nu ind i den næste periode som varer ca. 2-4 dage. Du kan sikkert fornemme at din skede virker mere våd, og at der bliver dannet rigeligt med udflåd.
 
Udflåddet ændrer sig nu atter og minder mere og mere om håndlotion, som er tyk og cremet. Hvis du presser noget af udflåddet mellem to af dine fingerspidser vil du opdage at der dannes små toppe. Udflåddet kan dog også sagtens være tyndere end det jeg lige har beskrevet og ligne mælk.
 
Udflåddet vil formentlig være gul eller hvid og i forhold til sidste periode du lige er gået ud af vil det føles vådt.
 
Hvis du prøver at strække lidt af udflåddet mellem mellem pege- og tommelfinger vil du nok kunne strække udflåddet ganske få cm, og når du tørrer dig forneden inden du tisser, vil toiletpapiret glide ubesværet
 
Udflåddet vil stadig danne streger i dine trusser, men du vil sikkert se at stregerne nu er fyldigere og tydeligere. 

Æggehvideagtig - stor chance/risiko for graviditet

Og nu kommer den periode hvor du skal være særdeles opmærksom - uanset om du ønsker at blive gravide eller du forsøger at undgå at blive gravid.
 
Denne MEGET frugtbare periode varer ca. 1-5 dage.
 
Udflåddet vil nu ligne rå æggehvide og vil give sædcellerne de allerbedste betingelser for at nå deres mål - ægget de ønsker at befrugte. Udflåddet vil føles glat og hvis du strækker det mellem din pege- og tommelfinger vil du opdage at det er så elastisk at det kan strækkes 5-10 cm - nogle gange endda længere før det knækker.
 
Udflåddet vil føles meget vådt og farven vil være klar. Det er i løbet af de næste 1-5 dage at du vil få din ægløsning. Udflåddet vil nu danne cirkler i dine trusser.

Hvis du stadig er i tvivl om udflåddet er det "berømte ægløsnings-sekret" kan du tage et glas vand og lade sekretet falde ned i vandet. Hvis det er det "rigtige" udflåd  vil det danne en kugle og synke ned på bunden af glasset.

Tør, fugtig eller klæbende - lille chance/risiko for graviditet

Udflåddet ændrer sig nu atter drastisk og det sker meget hurtigt. Grunden er at hormonet østrogen falder, mens hormonet progesteron stiger EFTER ægløsningen er sket.
 
Udflåddet kan føles tørt, vandet, fugtig eller klæbende, og vil forblive sådan indtil slutningen af din cyklus når menstruationen atter er på vej.
 
Farven på udflåddet kan variere fra farveløs til hvid, og får du udflåddet på dine fingerspidser vil du opdage at det hurtigt tørrer.

Synes du stadig det er svært at bedømme sekretet?

Så prøv at gå ind på debatforum -  Snart Gravid
 
- Her sidder der mange søde hjælpsomme piger/kvinder der har lært at bruge metoden, og som sikkert gerne vil besvare dine spørgsmål.

Sådan kan du forøge chancerne for at blive gravid?

Det allerbedste tidspunkt for samleje for at forøge chancerne for at blive gravid, er perioden hvor der er stor chance for graviditet.
 
Perioden hvor der "bare" er chance for graviditet er dog også god, da sædceller kan leve flere dage inde i kvinden.
 
Dvs. når sekretet ligner håndlotion og rå æggehvide. 
 

Sådan kan du bruge metoden for at undgå at blive gravid?

Det bedste tidspunkt for samleje hvis du vil undgå at blive gravid er perioderne hvor chancen/risikoen for graviditet er lille. 
 
Dvs. under menstruationsperioden, lige efter menstruations perioden og når du er helt sikker på at ægløsningen er sket.

Hvordan kan udflåddet se ud, hvis du bliver gravid?

Sekretet ændrer sig pga. hormonforandringer og som så mange andre ting reagerer vi kvinder forskelligt. Der er derfor ikke nogen sikker måde hvor man kan sige at har sekretet den eller den substans er man gravid.
 
Mange kvinder fortæller dog at deres sekret ændrede sig til lotionagtig eller til den æggehvideagtige substans.
 
Den bedste måde at finde ud af om du er gravid er en graviditetstest, og en god portion tålmodighed.

Disse kvinder kan have svært ved at bruge metoden :

Det er :
 • Kvinder som ammer
 • Kvinder som er ved at gå i overgangsalderen
 • Kvinder som for nylig har brugt hormonelle præventionsmetoder
 • Kvinder som har en seksuelt overført infektion
 • Kvinder som bruger glidemidler

Så er det bare at komme i gang 

Du har nu alle oplysninger så du kan starte med at undersøge dit sekret og ikke mindst bruge det til enten af forøge chancen for at blive gravid eller undgå at blive det. 
 
Det kan godt tage lidt tid at lære sin egen naturlige cyklus at kende, men de fleste kvinder lærer det som regel i løbet af ca. 1-3 mdr.
 
Nogle af dagligdags situationerne, der gør det svært at identificere sit cervikal sekret kan være, når kvinden bliver seksuelt ophidset eller hvis hun har haft samleje inden hun undersøger for sekretet. Da sæden kan gøre det svært at se hvad der er det naturlige sekret fra skeden og hvad der er sæd.
 
Derfor anbefaler man (hvis du skal bruge metoden for at undgå graviditet) at manden bruger kondom under samlejet eller at kvinden er helt seksuelt afholdende. I det mindste indtil hun har lært sin cyklus at kende. 
 

Læs også

Nyttige værktøjer