Login
Opret bruger
 

Er du gravid? - Tegn og symptomer på graviditet

Hvilke tegn har man på at være gravid? Det bedste og sikreste du kan gøre er at købe en graviditetstest og få vished.
Alle graviditeter er unikke og det er diverse tegn og symptomer på en graviditet også.
 
Der er dog en del tegn der går igen ved de fleste gravide og det er dem nedenstående liste tager udgangspunkt i.
 
Det er lige så almindeligt at du har alle tegn og symptomer beskrevet på listen, som overhovedet ikke at have en eneste og dermed nogle gange kommer i tvivl om du virkelig også er gravid. 
 
Men har du både de mulige tegn og de sandsynlige og/eller de sikre tegn, ja så er den jo god nok, og du kan roligt begynde at forberede dig på at du skal være mor.
 
Mulige tegn på at du er gravid
 
De næste tegn og symptomer er mulige tegn på at du er gravid, og det betyder at selv om du har en eller flere af de mulige tegn, vil du måske finde ud af at du faktisk slet ikke er gravid.
 
 
Din menstruation udebliver (menostasi) : 

Som regel udebliver menstruationen gennem hele graviditeten, men mange gravide kan godt opleve at de stadig bløder men ofte vil det være anderledes end deres almindelige menstruationsblødning.
 
Morgenkvalme - men kan også ske på andre tidspunkter af døgnet 

Mange gravide - faktisk over halvdelen af alle - får kvalme. Hvornår og om det sker for dig vil kun tiden kunne vise. De fleste gravide får kvalme omkring uge 4-10 i deres graviditet.
 
Hyppig vandladning - skal du tisse? : 

Et af de tegn som mange gravide "bider mærke i" er de meget ofte ture frem og tilbage fra toilettet. Det sker som oftest omkring uge 8-10 i graviditeten, men kan også sagtens opleves meget tidligt - helt ned til en uges tid efter befrugtningen af ægget er sket.
 
Er dine bryster ømme spændte og MEGET følsomme? :

Allerede få dage efter befrugtningen af ægget er sket og din lille spire dermed er undfanget, kan det være at du oplever at dine bryster ændrer sig.
 
Farven på din slimhinde og din livmoderhals ændrer sig :
 
Hos de fleste gravide vil farven på slimhinde og livmoderals ændre sig i løbet af deres første 12 uger af deres graviditet (1. trimester). Men det kan de ikke selv se, det er tegn lægen kikker efter under den gynækologiske undersøgelse.
 
Dine brystvorter kan ændre sig :
 
Mange gravide kan se at området omkring deres brystvorter - og så kaldet areola) er blevet mrkere og at de små kirtler i området er blevet tydeligere. Dette sker ofte i løbet af de første 12 uger af deres graviditet.
 
Har du fået blå og røde striber på dine bryster og måske også på din mave? :
 
Igen ser mange gravide de her ændringer i løbet af de første 12 uger af deres graviditet  
 
 Har du fået lyst til at spise eller drikke noget specielt?:
 
Mange gravide fortæller at da de var omkring 8 uger henne i deres graviditet fik de pludselig lyst til nogle specielle madvarer/drikkevarer. Hvem har ikke hørt historierne om gravide der jager manden ud for at købe tyrkisk peber midt om natten, eller at det ene glas syltede agurker forsvinder efter den anden?

Det skal dog lige siges at det ikke er hos alle at trangen bliver så tydelig og speciel.
Har du opdaget en - mørk - stribe som går fra dit skamben til din navle?  :
 
De fleste gravide der får denne stribe - kaldet linea nigra - har fortalt at den dukkede op da de var omkring 4-5 måneder henne i deres graviditet, men der er også mange der fortæller at den faktisk dukkede op langt tidligere.
 

Sandsynlige tegn på en graviditet

Se nu begynder der pludselig at dukke tegn og symptomer op som rent faktisk kan betyde at du er gravid.
 
Hvis du har haft en eller flere af de mulige tegn på at du er gravid, mon det så ikke også skyldtes en lille spire der gjorde dig opmærksom på - Her er jeg - men vi mangler stadig de sikre tegn for at være - tja helt sikre
 
 
Din livmoder og livmoderhals bliver blødere
 
Som oftest sker det 4-10 uger henne i graviditeten. Det er ikke noget du selv ser eller mærker, men det er et tegn som lægen mærker efter når han foretager en gynækologisk undersøgelse på dig)
 
Din livmoder er vokset og betragtes nu som forstørret
 
Når du er omkring 6 uger henne i din graviditet kan lægen begynde at mærke at din livmoder vokser, det er bl.a. også derfor 1. graviditetsundersøgelse hos din egen læge bliver anbefalet at få foretaget når du er 6-10 uger henne i din graviditet.
 
Smertefri og uregelmæssige sammentrækninger i underlivet - Plukkeveer
 
Alle kvinder - gravide som ikke-gravide - har rent faktisk plukkeveer. De kvinder der ikke er gravide oplever dog primært disse sammentrækninger når de får orgasme og så kaldes de kun for plukveer når man er gravid

Det er meget forskelligt hvornår den enkelte gravide får plukkeveer som de kan mærke - for de er der hele graviditeten igennem selv om du ikke mærker dem.

Det er f.eks. meget almindeligt at førstegangsgravide enten sent eller slet ikke mærker noget til de uregelmæssige smertefri plukkeveer mens kvinder der har været gravide en eller flere gange før kan mærke dem meget tidligt i graviditeten - f.eks. allerede i løbet af de første 12 uger.  
 
Fosterbevægelser - Du mærker dit barn bevæge sig

Igen er der stor forskel på hvornår du mærker - og bare ved - at du virkelig har mærket dit barn bevæge sig inde i din mave. Som oftest sker det når du er omkring 16-22 uger henne i din graviditet (hvis du venter dit første barn) men det kan også både ske tidligere eller senere.

 

 Og nu de SIKRE tegn på at du rent faktisk ER gravid :-)

Har du først disse tegn er der ikke længere nogen tvivl, du bærer et nyt lille liv under dit hjerte og kan nu forberede dig på alle de ting der følger med at blive MOR
 
 
Du har været til en ultralydsscanning hvor man kunne se en "spire"/et foster

Hvis du har været til en ultralydsscanning hvor der med sikkerhed kunne ses en lille "spire" (som jeg vælger at kalde barnet i din mave) så er der ingen tvivl længere - det er nu 110 % sikkert - Du er gravid

Allerede når du er ca. 6-7 uger henne i din graviditet kan man foretage sådan en ultralydsscanning og få det sikre tegn på at du faktisk også er gravid. Bliver ultralydsscanningen foretaget bare lidt senere, er der en risiko for at man ikke kan se det man skal, og du skal så møde op til endnu en ultralydsscanning senere hvor man kan se mere.
 
Det er jo dejligt nok at få mulighed for at se spiren igen, men de fleste kvinder går rundt med "sommerfugle i maven" og en del bekymringer i ventetiden mellem de to ultralydsscanninger.

Din spire vil - når du er 7 uger henne i din graviditet - ikke være længere end ca. 10 mm.

En så tidlig ultralydsscanning vil man ikke foretage i en "normal" graviditet, men ser det ud som om der kan være komplikationer (hvis du f.eks. har blødt eller haft meget ondt) kan din læge henvise til sådan en scanning. Ellers er du nødt til at bestille tid på en privatklinik og betale for scanningen selv.

I dag bliver alle gravide tilbudt en ultralydsscanning sidst i 1. trimester - den såkaldte nakkefoldsscanning hvor man bagefter kan sige noget om risikoen for at dit barn fejler noget som f.eks. downs syndrom (et barn født som mongolbarn)
 
Dit hører dit barns hjertelyd - den dejligste lyd i verden
Allerede i uge 7 kan man høre barnets hjertelyd, men det kræver at du bliver scannet og at personen der udfører scanningen slår lyden til så du - og evt. din mand - kan høre lyden i højtalerne.

Har du ikke den mulighed, må du vente indtil du er nogle uger længere henne i din graviditet. Med en doptone vil man allerede omkring uge 10-12 kunne fange den hurtige hjertelyd fra dit ufødte barn, men de fleste jordemødre ønsker ikke at "lede" efter hjertelyden så tidligt. Derfor vil du formentlig først få denne specielle oplevelse af "toget" (sådan lyder barnets hjertelyd faktisk) når du er måske 16-20 uger henne i graviditeten.

Meget afhænger af hvordan dit barn ligger inde i din mave, hvor dygtig personen der skal finde hjertelyden er samt hvor langt du er henne i din graviditet.
 
Du mærker dit barn sparke

Når først du mærker de små glidende bevægelser, puf og nogle gange voldsomme spark er der heller ingen tvivl længere

 
 

Læs også

Opret din profil i dag og f en babypakke fra Libero og et gavekort p 100 kr, du kan bruge hos smaahjerter.dk - opret profil