Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Fødselsanmeldelse af barnet

Fødselsanmeldelse af barnet sker kort tid efter fødslen

Når et barn bliver født skal fødslen anmeldes til myndighederne. Det gælder uanset om barnet er født på et hospital, hjemme eller for den sags skyld i udlandet.

Myndighederne skal have besked senest 14 dage efter barnet er født. Og efterfølgende vil barnet så få et CPR-nummer og en fødselsattest.

Med internettet og elektroniske underskrifter er det blevet meget nemmere at lave en fødselsanmeldelse, i forhold til bare for 5-10 år siden hvor papirer skulle udfyldes og efterfølgende sendes med posten eller afleveres personligt.

Ikke lige de ting man tænker mest på når det dyrebareste endelig er kommet til verden og kikker op på en med sine store nysgerrige øjne.

Når barnet bliver født på et hospital

Langt de fleste børn kommer til verden på et hospital og der er der næsten altid en jordemoder med til fødslen.

Ved en såkaldt hospitalsfødsel vil det normalt være jordemoderen som udfylder papirerne og anmelder fødslen.

Anmeldelsen sker til kirkekontoret eller sognepræsten i det sogn hvor barnets mor har sin folkeregisteradresse.

For kvinder der føder et barn og har sin adresse i Sønderjylland er det lidt anderledes, og jordemoderen anmelder i stedet for fødslen til kommunen hvor moderen bor.

Læs om: Reglerne for Sønderjylland

Når barnet fødes hjemme

Når der sker en hjemmefødsel er det jeres ansvar som forældre at få anmeldt fødslen inden der er gået 14 dage fra barnet blev født.

Det er muligt at lave en elektronisk fødselsanmeldelse over internettet ved at bruge digital signatur eller NemID som bruges af de forskellige myndigheder og offentlige instanser.

Du kan udfylde fødselsanmeldelsen her

Hvis fødslen sker i Danmark og du ikke har en dansk folkeregisteradresse

Hvis du føder et barn i Danmark, og du ikke har en dansk folkeregisteradresse skal du aflevere fødselsanmeldelsen til det sogn hvor fødslen skete.

Du kan udfylde fødselsanmeldelsen her

Hvis fødslen sker i udlandet og du har en dansk folkeregisteradresse

Hvis fødslen finder sted i udlandet får du en udenlandsk fødsels- og navne attest. De papirer skal du medbringe når du rejser tilbage til Danmark.

Ved indrejsen skal du straks henvende dig til folkeregisteret i den kommune hvor du bor og medbringe den udenlandske fødsels- og navneattest.

Du kan udfylde fødselsanmeldelsen her

Del