Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

De første toiletbesøg efter fødslen

Kvinde er nervøs for at gå på tiolettet efter fødslen

Under en fødsel bliver hele underlivet strukket til sit yderste. Alt bliver presset og trykket og den tunge livmoder kan føles som om, den er ved at falde ud af kroppen, når du rejser dig op.

Dette er heldigvis bare en følelse, men den kan være ret skræmmende.

Noget mange kvinder frygter, er det første store toiletbesøg efter fødslen. Især hvis man er blevet syet. At tisse er for de fleste ganske ligetil og ukompliceret.

Lukkemusklen ved blæren er nok lidt slap, men det volder som regel ingen problemer.

Hvis du er blevet syet eller har fået nogle rifter kan det dog svie under vandladning. Den bedste løsning på dette er at skylle med lunkent vand, imens du tisser. Det syrlige, varme urin bliver dermed blandet med det lunkne vand og du vil dermed ikke opleve svien forneden. Rent faktisk kan det føles helt rart.

Husk dog at det er lunkent vand fra hanen, du skal skylle med. Desinfektionsvæske til hænderne skal du gå langt udenom, selvom det kan virke som en god idé.

Det er det ikke!

Læs også: Barselsflåd – 5 tips til bødninger efter fødslen

 

Nervøs for første afføring?

At skulle have afføring kan medføre endnu større nervøsitet – det føles nemlig som om hele underlivet er ved at dratte ud forneden og hvis man er blevet syet er det helt naturligt at være bange for at syningerne går op.

 

Sådan gør du

#1 Det bedste du kan gøre er at give dig selv rigtig god tid til toiletbesøget. Lad en anden overtage barnet en kort stund og sæt dig ned på toilettet og slap af.

 

#2 Sørg for ikke at have hård mave – på den måde behøver du ikke presse afføringen ud. Du kan i stedet bare lade afføringen, om man så må sige, glide ud af endetarmen.

 

#3 Hvis du har afføringstrang, men føler at afføringen kan være hård, er det en god idé at drikke et halvt glas sveskejuice – det findes på alle sygehuse.

 

#4 Det kan sætte gang i afføringen – men pas på ikke at drikke for meget, for det resulterer i meget dårlig mave.

 

#5 Et andet tip er at tage et stykke toiletpapir og presse dette mod mellemkødet, mens du lader afføringen forlade din krop.

 

#6 På den måde føler du, at underlivet bliver holdt oppe og frygten for at livmoderen falder ned i toilettet forsvinder som dug for solen.

 

#7 Når du er færdig tørrer du dig forsigtigt, så du ikke river i eventuelle syninger. Derefter skyller du med vand. Enten ved hjælp af den flaske, du har fået udleveret til formålet eller med brusehovedet.

 

#8 Det er vigtigt at holde sig ren forneden efter en fødsel og endnu mere vigtigt, hvis du er blevet syet. På den måde kan du forhindre infektioner.

Del