Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Gode råd om førstehjælp ved tandskader

Ny app og gode råd om førstehjælp til tandskader

Hvert femte barn oplever at få en tandskade, som fører til protese. Men det er slet ikke nødvendigt, hvis man ved, hvordan man skal håndtere tandskader, det skriver Børneulykkesfonden og Tandlægeforeningen i en pressemeddelelse.

”Den rette viden om førstehjælp ved tandskader kan i mange tilfælde redde en blivende tand eller et tandstykke, der er blevet slået ud.

Det er derfor vigtigt at oplyse børn og deres forældre om, hvad de skal gøre for at mindske skadens omfang,” siger Inge Marie Behrndtz, formand for Tandlægeforeningens udvalg for kommunalt ansatte tandlæger, og uddyber:

”Hvis et barn har slået en blivende tand ud, og tanden skal have en chance for at gro fast igen, er det yderst vigtigt, at den ikke tørrer ud, og at man søger tandlæge hurtigst muligt.”

 

Hr. Tandskade skal lære børn og forældre førstehjælp

Erkendelsen af at alt for få forældre ved hvordan de skal håndterer tandskader, har nu fået Børneulykkesfonden og Tandlægeforeningen til i samarbejde at lave en app, der kan oplyse både forældre og børn:

”Mange forældre er usikre på, hvad de skal gøre, hvis deres barn får en tandskade.

Derfor lancerer vi ’Pas på Tandskaden’, der på en sjov og lærerig måde skal give børn og forældre gode råd til, hvordan man håndterer en tandskade,” udtaler Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden i en pressemeddelelse, og fortsætter:

”Børnene lærer i spillet, hvordan de selv skal håndtere situationen, hvis de får en tandskade. Men der er også en læringssektion for forældre, som gerne vil vide mere.”

Hr. Tandskade er en ny figur, der bevæger sig rundt i en verden inspireret af Tandfeen, Karius og Baktus. Det giver en sjov indgangsvinkel til at snakke om de svære og alvorlige ting:

”Set med pædagogiske briller kan spillet lege alvorlige emner ind i børnenes bevidsthed, da børn lærer bedst gennem leg,” fortæller Henriette Madsen.

 

Gode råd til førstehjælp ved tandskader

Tandlægeforeningen anbefaler, at man konstant holder en udslået tand fugtig. Det bedste er at sætte tanden op på sin plads igen. Man kan også opbevare tanden eller tandstumpen mellem fortænder og læbe, men hvis det ikke er muligt, kan mælk anvendes som opbevaringsmiddel.

Mindre børn bør dog ikke opbevare en udslået tand i munden, da der er risiko for, at de kan sluge den.

Er der tale om en mælketand, som er blevet slået ud, må man dog ikke forsøge at sætte den tilbage i munden igen.

 

FØRSTEHJÆLP TIL UDSLÅEDE BLIVENDE TÆNDER

• Find tanden

• Sæt helst den udslåede tand på plads i kæben. Hvis tanden er snavset,

kan den skylles 10 sekunder i koldt vand uden at gnide på tanden.

• Ellers bør den opbevares i munden mellem fortænder og læbe eller i mælk

• Søg tandlæge

• Tjek om vaccination mod stivkrampe stadig dækker

 

FØRSTEHJÆLP TIL UDSLÅEDE MÆLKETÆNDER

• Sæt ikke tanden på plads!

• Søg tandlæge

 

FØRSTEHJÆLP TIL LØSE ELLER KNÆKKEDE TÆNDER

• Find tandstumperne

• Opbevar dem fugtigt (i mælk)

• Skub ikke tænderne på plads, det kan forværre skaden

• Søg tandlæge

Sker skaden om aftenen eller i weekenden, kan man kontakte sin nærmeste tandlægevagt. Find din nærmeste Tandlægevagt på www.tandlaegeforeningen.dk

Læs mere og download app’en på tandskaden.dk