=

Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Bleer – alt hvad der er godt at vide om

Bleer

Bleer

I dag kan man få så mange forskellige slags bleer, at det kan være besværligt at vælge. Prøv dig frem, og se hvilke en ble der passer barnet og pengepungen. Køb dog ikke et større lager, da barnet vokser hurtig ud af dem de første par måneder.

 

Krav

Bleen skal have en god pasform, hvilke vil sige, at den skal sidde til omkring barnets lår (dog uden at stramme), og så løs omkring maven, at man kan stikke et par fingre ned mellem huden og bleen. Bleen skal kunne tage den urin og afføring, der kan komme mellem 2 måltider, kan den ikke det er pasformen forkert, eller også er bleen for lille til barnet.

Bleen skal ikke være tilsat parfume eller lotion, – det er unødvendigt og kan irritere huden.

 

Bleskift

De fleste spædbørn skal skiftes seks til otte gange i døgnet. Brug kun lunkent vand til at vaske barnet med, mild sæbe bruges kun når det er absolut nødvendigt for eksempel ved meget afføring. Spædbørns hud er anderledes end vores, den producere mere fedt for at holde bakterier væk, idet deres hud er tyndere og ikke så modstandsdygtig over for angreb fra skadelige mikroorganismer.

Drenge skal vaskes i alle hudfolder og duppes tørre. Træk ikke forhuden tilbage! Penis vendes nedad i bleen, så han ikke tisser sig op af maven.

Pigen vaskes i alle hudfolder og duppes tør. Ved afføring spredes kønslæberne forsigtigt og vaskes med lunkent vand. Husk at vaske væk fra pigens kønsdele, så der ikke føres afføring op i skeden og urinrøret.

Tjek bleen

Sundhedsstyrelsen har lavet en pjece, hvor man kan læse om barnets tilstand via bleen.

1-2 dage efter fødslen

Barnets afføring er de første par dage sort/brun/mørkebrun, da den indeholder affaldsstoffer. Den første afføring kaldes mekonium.

3-4 dage efter fødslen

Barnet tisser mindst 3 gange i døgnet og har afføring mindst 2 gange. Farven på afføringen skifter til en mere grønlig farve og kaldes overgangsafføring.

Barnet tisser oftere, når mælken er løbet til og bleen vil også føles tungere end i de første par dage.

5-6 dage efter fødslen

Barnet har mindst fem tunge bleer i døgnet, hvilke vil svare til knap en ½ dl. Der vil være afføring mindst 4 gange i døgnet og farven er skiftet til gul/grøn.

7-30 dage efter fødslen

Barnet har mindst seks tunge bleer i døgnet, dog falder hyppigheden af afføringen lidt. Afføringen er gul, har en syrlig lugt og er blød (evt. grynet). Barnet har nu mindst 3 afføringer om dagen, cirka på størrelse med en 5 krone.

Røde pletter i bleen

Hos den nyfødte pige kan det skyldes lidt blødning fra skeden pga. hormon fra moren, der kan også komme lidt hvidt udflåd – hvilke er helt normalt. Fortsætter det ud over første leveuge, så snak med sundhedsplejersken eller lægen.

Orange pletter i bleen

De orange pletter skyldes salte i urinen, såkaldte urater. De ses ofte kun en enkelt gang eller to i løbet af de første par dage, hvilke er normalt. Bliver der ved med at være urater i bleen efter 3 dage, kan det være tegn på at barnet ikke får nok mælk, snak derfor med lægen eller personalet på sygehuset.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk