Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Amning – Alt den ammende mor bør vide

Amning er ikke altid let for den nybagte mor og hendes baby

Amning er den allerbedste mad du kan give dit barn, men det er ikke altid let at komme i gang og få det til at køre.

I denne artikel kan du læse om alle de ting, du har brug for at vide, for at komme godt i gang og gennemføre en god og sund amning.

 

Fakta om amning

 • I modermælk findes alt det, dit barn har brug for
 • Barnets tarmsystem er forberedt til modermælk de første 6 måneder af barnets levetid
 • For at tilpasse mængden af mælk, bør du lade dit barn have fri adgang til brystet – hvornår og hvor længe bestemmer barnet
 • Din mælkeproduktion kommer hurtigere i gang, når du lader barnet sutte efter lyst (i starten måske 15-20 gange, eller mere, om dagen!)
 • At få en amning op at køre tager tid – og du bør rydde kalenderen og dedikere din tid til amning (især også ved appetitspring)
 • Ømme brystvorter kan være tegn på forkert sutteteknik
 • Sundhedsstyrelsen anbefalinger fra 2018 siger, at børn bør ammes fuldt, til de er omkring 6 mdr. Delvis amning anbefales til 12 mdr eller længere
 • WHO anbefaler amning til 2 års alderen (eller længere)

 

Vær forberedt på amningen

Det er utrolig vigtigt, at kommende mødre er klar over, at amningen kan gå hen og blive både svær og smertefuld i starten.

Ellers kan det komme som en meget ubehagelig overraskelse.

En landspatientundersøgelse fra Regionerne viser, at ca. en tredjedel af de nybagte mødre, der er klar til udskrivning fra hospitalet, er usikre, når det kommer til amning og barnets ernæring.

Ligesom fødslen kræver forberedelse, gør amning ligeså. Sæt dig gerne ind i, hvad det vil sige at amme. Ammeteknikker, hud-mod-hud kontakt, ro omkring dig og baby i den første tid osv.

Se også: Spørg Jordemoderen – få en god start på din amning

 

Mælk, der slukker tørst, og mælk, der mætter

Der er forskel på den mælk, der kommer ud af dit bryst.

Den første mælk, der kommer ud, er mindre fedtholdig, og er med til at slukke dit barns tørst, hvorimod den sidste mælk, der kommer ud af dit bryst, indeholder et særligt højt fedtindhold, der mætter dit barn.

Derfor er det bl.a. super vigtigt, at du får tømt dit bryst ved hver amning. En anden grund til, at det er vigtigt at få tømt dit bryst er, at du mindsker risikoen for mælkeknuder, der kan udvikle sig til en smertefuld brystbetændelse.

 

Hvorfor kan det gøre ondt at amme?

Smerterne ved amning bunder ofte i, at brystvorterne bliver udsat for en helt anden ”belastning” end normalt.

Det kan f.eks. medføre, at huden revner, og i og med at en baby skal ammes mange gange i døgnet, får brystvorten ikke den fornødne ro til hurtigt at heles, og tilsvarende får moderen ikke en reel pause fra smerterne.

Og det skal ikke gøre ondt at amme – dette betyder, at I højst sandsynligt har en dårlig sutteteknik. Dit barn sutter måske skævt, holdes forkert eller har tungen over brystvorten.

En mulig løsning på problemet kan være at få hjælp af en ammevejleder om forskellige stillinger at amme i samt smertelindring af brystvorten.

De første gange, at baby lægges til, kan det føles smertefuldt, da følelsen af det vakuum, som baby laver, er meget uvant. Dine brystvorter bliver hærdet, og i takt med at I får en god sutteteknik, vænnes du til følelsen.

Læs også: Sådan får du en god sutteteknik

 

Smertefuld amning skal ikke accepteres

Fra Jordemoderforeningen udtrykker formand, Lillian Bondo, glæde over, at det er øget fokus på kvinders oplevelse af amning.

”Man skal ikke acceptere smertefuld amning, så man kommer derud, hvor der er sårdannelse og det hele kører fast”, understreger hun.

Bondo foreslår, at man henvender sig på barselafsnittet eller ammeambulatoriet for få set på sin amning, hvis man oplever den som smertefuld.

Alternativt kan du kontakte en kompetent ammevejleder – og gør det gerne hurtigt, inden at du evt. får lyst til at smide håndklædet i ringen.

Læs også: Sådan giver du tvillinger bryst

Få hjælp til amningen

Få hjælp til amningen fra ammerådgivere

Amning er den allerbedste ernæring for spædbørn, men flere og flere mødre kommer ikke ordentligt i gang med amningen, fordi de ikke får nok hjælp til at etablere ammerutinen.

Amningen er vigtig for barnets helbred, ikke bare i løbet af det første år, hvor det bliver ammet, men forskning viser at amningen også har helbredsmæssige fordele på lang sigt.

For få år siden var det almen praksis at kvinder blev på hospitalet i nogle dage efter fødslen, og i de dage fik hjælp af sygeplejersker til at etablere amningen på hospitalet.

De nye rammer kræver, at sundhedspersonalet uddannes i at vejlede på afstand og i korte sessioner.

Se også: Amning og silikoneimplantater

 

Ring til Ammerådgivningen

Hvis du har problemer med amningen, så kan du ringe til ammevejledningen, der altid står klar til at hjælpe dig med gode råd og trøst.

Alle foreningens ammerådgivere er mødre med et eller flere ammeforløb bag sig, og de har alle gennemgået Forældre og Fødsels frivillige uddannelse af mindst et halvt års varighed.

Rådgivningen sker ud fra egne erfaringer og en grundlæggende viden om amning, og den årlige efteruddannelse sikrer at foreningens ammerådgivning altid er basseret på den nyeste viden.

Hvis du overvejer at smide håndklædet i ringen og stoppe med at amme, så er her en kæmpe opfordring til at kontakte en Ammevejleder.

Se også: Spørg Jordemoderen – Planlagt kejsersnit og amning

 

Amning: Kost + vitaminer

Under amning er det vigtigt at få god kost og vitaminer til mælken

Det er ikke kun i graviditeten, man har et ekstra behov for vitaminer og mineraler.

Dit barn bør allerede fra det er 2 uger gammelt have sine daglige vitaminer.

 

Ammende har brug for ekstra vitaminer

Når man ammer, tærer det ekstra på kroppens vitamin- og mineraldepoter.

Det er derfor vigtigt, at du efter endt graviditet fortsætter med et dagligt kosttilskud.

Ammende anbefales ifølge Nordiske Næringsstof Anbefalinger dagligt at indtage en multivitamintablet.

Vælger du en tablet specielt tilpasset ammende kvinder, er du sikker på at få alt det, du har brug for.

Derudover hjælper et dagligt indtag af fiskeolie (omega-3-fedtsyrer, EPA og DHA) til, at hverken du eller dit barn kommer til at mangle de fedtsyrer, der er vigtige for udvikling af hjernen og synet.

Har du fiskeolietabletter tilovers fra graviditeten er det derfor en fordel at fortsætte med disse – og skal du ud at købe nye er det vigtigt, at tabletterne er renset for tungmetaller.

Dette kan du sikre dig ved at vælge et præparat der er udviklet specielt til gravide og ammende.

 

D-dråber til små børn

Sundhedsstyrelsen udgav i maj 2010 nye anbefalinger mht. D-dråber til børn.

Det betyder, at dit barn nu bør få 5 dråber dagligt helt indtil det fylder 2 år.

Dit barn skal begynde på D-dråber allerede når det er 2 uger gammelt – uanset om du ammer eller giver modermælkserstatning.

Du kan enten vælge at give dit barn D-dråber i begge de første leveår eller lade dit barn få en multivitamintablet tilsat det ekstra D-vitamin Sundhedsstyrelsen anbefaler, når det fylder 1 år.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har endvidere konkluderet at D-vitamin er af afgørende betydning for barnets knoglevækst.

Hvis du oplever, at dit barn får ondt i maven af D-dråberne, kan du overveje at give D-dråber med mælkesyrebakterier, der er godt for din babys tarmsystem.

Amning i det offentlige rum

Debatten om amning i det offentlige rum blusser med jævne mellemrum op i medierne.

Kernen i debatten handler om, at det ammende barn på den ene side ikke har andre muligheder for at få mad, end at sutte på bryst.

På den anden side bliver mange provokeret af kvindens bare bryst i det offentlige rum.

Det er et paradoks, som kvinder selv oplever når de ammer; at brystet går fra at være en del af deres seksuelle femininitet og til at være noget, deres barn har patent på. For hvis man ser på busreklamer og andre billboards, så er kvindebrystet MEGET eksponeret – men på en seksuel måde.

Mange kvinder nægter af samme grund deres mand adgang til brysterne, så længe de ammer deres barn.

Min-Mave.dk støtter selvfølgelig op om, at kvinder skal amme deres barn i det offentlige rum!

 

Video: Ørehængende protestsang

 

 

Amning og alkohol

Du kan drikke alkohol med måde når du amning

Graviditeten er forbi, fødslen er vel overstået og du er blevet mor til en dejlig lille skabning – din nye baby.

Måske har du været lidt træt af ikke at kunne hygge dig med vennerne og drikke alkohol under graviditeten? Men hvad bør du gøre ift. alkohol, hvis du ammer?

Forsking fra Syddansk Universitet (SDU) viste i 2015, at så længe man drikker alkohol inden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så er man stadig under grænsen for, hvad der er skadeligt ift. amning og alkohol. Dvs., at du max må indtage 7 genstande om ugen og max 4 genstande på et døgn.

Studiet viser, at din baby bliver udsat for 0,5% af den alkohol, som du selv indtager. Det svarer til, at hvis du ammer og drikker fire genstande, så hurtigt du kan, vil dit barn få en promille, der svarer til den tiendedel af promillen, der er tilladt for bilister. Og dette er vel at mærke hvis dit barn bliver ammet når du er allermest påvirket. Hvis dit barn vejer 6kg svarer det til, at barnet indtager et femtedel af et snapseglas med øl.

Forskeren bag studiet, Per Damkier, siger således, at du som ammende mor godt kan drikke et par øl, uden at dit barn tager skade.

Alkoholniveauet i din krop vil være højest 15-30 min. efter du har drukket, og vil herefter falde, hvis du ikke drikker yderligere. Hvor hurtigt alkoholniveauet bliver nedbrudt i din krop afhænger af mange faktorer som fx din vægt.

Jo højere en vægt, jo hurtigere vil alkoholen blive nedbrudt i din krop.

Som udgangspunkt regner man med, at en kvinde der vejer 65 kilo og drikker én genstand ikke længere har alkohol i blodet, når der er gået 2 timer og 15 min.

Men det er kun en tommelfingerregel, og som du sikkert allerede ved, vil der altid være nogle kvinder, der vejer 65 kilo som tager kortere eller længere tid om at blive alkoholfri.

 

Alkohol påvirker barnet

Meget tyder også på at nedløbsrefleksen og mælkeproduktionen påvirkes, når den ammende drikker.

Der er ikke foretaget så mange undersøgelser, at man er nået frem til en egentlig konklusion, så læg evt. selv mærke til det, hvis du beslutter dig for at drikke alkohol.

Hvis et lille barn bliver udsat for alkohol i større mængder vil det oftest få problemer med at sove – så barnet sover mindre og mere uroligt samt at barnet kan være mere uroligt i timerne efter.

 

Baby er stadig sårbar efter fødslen

Præcis som da din baby lå inde i din mave og var sårbar overfor forskellige ting – deriblandt alkohol – er dit barn det også nu.

Der er ingen ved hvor lidt eller hvor meget alkohol, der rent faktisk skal til, førend dit barn tager skade – hverken under graviditeten, eller når alkoholen bliver overført via modermælken.

 

Amning og rygning

Det er ikke sundt for dit barn, hvis du ryger under amningen

Så længe du ammer, får dit barn både den næring og de giftstoffer, du indtager. Derfor er det bedst at holde sig fra røg så længe du ammer.

Nikotin bliver hurtigt optaget i modermælken, og har en nedbrydningstid på ca. 90 minutter.

Det er dog svært at måle om det er den passive rygning eller den nikotin, der optages igennem modermælken, der har de største skadelige virkninger.

Røgen kan også godt påvirke smagen af din mælk, så barnet har mindre lyst til at drikke den.

Man mener dog, at det er bedre at amme og ryge, end at stoppe med at amme og samtidig ryge, da barnet jo så alligevel bliver udsat for passiv rygning.

For at minimere risikoen for skader på barnet, hvis du vælger at ryge, bør du undgå at ryge inde i huset og i bilen.

Du bør kun ryge lige efter, at du har ammet, for på den måde at give brysterne tid til at nedbryde nikotinen inden du igen skal amme.

 

Symptomer på nikotinforgiftning

Hvis moderen ryger mere end 15 cigaretter om dagen, kan spædbarnet udvikle symptomer på nikotinforgiftning:

 • opkast efter mad
 • grålig hudfarve
 • løs afføring
 • forhøjet puls
 • rastløshed.

Spædbarnet kan også få abstinenser, hvis moderen holder op med at ryge.

 

Røg i modermælken forhøjer sygdomsrisiko

Man har igennem studier vist at der er en langt højere risiko for at få en dårligere barndom, hvis moderen ryger imens hun ammer.

Der er forhøjet risiko for:

 • Kolik
 • Apnø
 • Opkastninger
 • Dårlig vækst
 • Skelen
 • Nedsat hørelse og
 • Pludselig spædbarnsdød.

 

Passiv rygning er også skadeligt

Passiv rygning er ufiltreret rygning, og derfor er det faktisk endnu værre end at inhalere igennem en filtercigaret.

Der er øget risiko for

 • Lungebetændelse
 • Bronkit
 • Øresmerter
 • Astma

 

Kroppen hjælper med rygestop under amning

I følge Australian Breastfeeding Association er den periode, hvor du ammer, meget gunstig til at holde op med at ryge.

Det skyldes at hormonerne prolaktin og endorfiner, som udløses ved amning, kan dæmpe de værste abstinenssymptomer.

 

Fortsæt amningen selvom du ryger

Mange tænker måske, at det er bedst at droppe amningen, hvis de ikke kan klare at holde helt op med at ryge, men det er ikke tilfældet.

For næringsstofferne og den beskyttende effekt af modermælken er så værdifuld, at det bedste er, at barnet får modermælk – også når moderen ryger.

 

Video: Sådan ammer du sikrest hvis du ryger

 

Kilde: sst.dk

kilde: SDU