Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Sådan får du baby til at bruge sutteflaske

Far giver sutteflaske

Selvom man er meget flittig med amningen og mælken strømmer til brysterne i store mængder, så kommer de fleste stadig til, at skulle bruge sutteflaske på et tidspunkt.

Det kan være fordi farmand skal på barsel, og derfor skal give baby enten din udpumpede mælk i løbet af dagen eller modermælkstilskud.

Det kan også være, at du på et tidspunkt bliver nødt til at supplere din amning med sutteflaske, fordi du ikke har nok mælk i brysterne til at gøre baby mæt.

Det er som regel lettere at få baby til at bruge flasken end sutten, fordi baby syntes at mælken smager sødt og godt.

1) Lad en anden give sutteflaske

Så længe din bryster med gulddråberne er inde for synsrækkevidde, så er baby for smart til at lade sig nøjes – og baby kan faktisk dufte sin mors bryster på 20 meters afstand.

Derfor bliver du nødt til at forlade huset helt i nogle timer, og lade farmand, mormor eller en helt anden give sutteflasken. Gå dog ikke alt for langt væk.

Flasken skal tilbydes, inden baby bliver rigtig sulten og ked af det – for så vil baby ingenting. Så lad baby hygge sig med at små-snacke lidt på flasken.

2) Vælg en flaskesut, der minder om sutten

Brug en flaskesut der minder lidt om den sut, baby bruger (hvis altså baby bruger sut). Det kan gøre det lidt nemmere fordi det virker genkendeligt.

Vælg en flaskesut af det sammen materiale, som sutten er lavet af. Så smager det ens.

Hvorfor fejrer vi fødselsdag?

3) Trøst og prøv igen

Sørg for at den der skal give flasken, kender baby rigtig godt, og har masser af tålmodighed. Baby kan sagtens begynde at græde og skubbe flasken væk.

Så skal der trøstes, før forsøget kan gentages. Prøv tre gange og hvis det ikke lykkes, så må du komme hjem og amme.

Am aldrig lige med det samme, men vent 10 minutter til et kvarter, sådan at baby ikke forbinder det med sutteflaskeforsøget. På den måde undgår du, at baby tror, hun bare kan få brystet i stedet.

4) Sæt hende i en autostol

Ligesom vi syntes franske oste smager bedst i Frankrig, så forbinder baby også ammepositionen med brystmælk.

Derfor kan det være en god idé at sætte baby i en autostol, så hun er semi-oprejst og derefter give hende flasken.

Se vores søde sutter med navn

5) Undgå at gøre måltidet til en slagmark

Babyer er stædige asener, der ved, hvad der er godt i livet. De har ikke tænkt sig bare at underkaste sig din vilje, men det betyder ikke, at måltidet skal gøres til en slagmark, hvor i tester hinandens vilje – hverken nu, når hun fylder 2 år eller nogensinde.

Derfor skal du gøre måltidet hyggeligt og lege sutteflasken ind i munden.

6) Hvis alt andet fejler

Hvis det ikke lykkes, så er der en allersidste udvej. Tilbage i 1940’erne da man ikke vidste bedre, og moderne sutteflasker ikke var opfundet, blev baby fodret med kop, allerede da de var 2 måneder. Det kan altså lade sig gøre.

Hold baby oprejst og lad hende sutte vand op af et shotglas. Hurtigt vil hun begynde at drikke små slurke.

Som regel vil baby derefter foretrække sutteflasken, fordi hun får meget mere tilfredsstillelse ved sutteriet, end ved at drikke af glas.

Læs også: sådan får du baby til at bruge sutten