Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Gør det ondt at amme?

Sundhedsplejerske vurderer, at 90 procent af de ammende mødre oplever ømhed de første par dage, men for næsten 50 % er amningen decideret smertefuld i en længere periode.

Vær forberedt på amningen

Det er sundhedsplejerske og Ph.d. i sundhedsvidenskab Else Guldager, der står bag vurderingen og ifølge hende, er det utrolig vigtigt, at kommende mødre er klar over, at amningen kan gå hen og blive både svær og smertefuld. Ellers kan det komme som en meget ubehagelig overraskelse.

Den nyeste landspatientundersøgelse fra Regionerne bakker Else Guldagers vurdering op. Den viser nemlig at ca. en tredjedel af de nybagte mødre, der er klar til udskrivning fra hospitalet, er usikre, når det kommer til amning og barnets ernæring.

Sådan kommer du igang med amningen og får hjælp og rådgivning.

 

Hvorfor kan det gøre ondt at amme?

Smerterne ved amning bunder ofte i, at brystvorterne bliver udsat for en helt anden ”belastning” end normalt. Det kan f.eks. medføre, at huden revner, og i og med at en baby skal ammes mange gange i døgnet, får brystvorten ikke den fornødne ro til hurtigt at heles, og tilsvarende får moderen ikke en reel pause fra smerterne.

Ifølge Else Guldager sker belastningen især, hvis barnet sutter skævt, holdes forkert eller har tungen over brystvorten. Det giver også unødvendigt slid, hvis barnet holdes på samme måde, hver gang det ammes. En mulig løsning på problemet kan være vejledning om forskellige stillinger at amme i samt smertelindring af brystvorten.

Smertefuld amning skal ikke accepteres

Fra Jordemoderforeningen udtrykker formand, Lillian Bondo, glæde over, at det er øget fokus på kvinders oplevelse af amning. Hun understreger; ”Man skal ikke acceptere smertefuld amning, så man kommer derud, hvor der er sårdannelse og det hele kører fast” og foreslår, at man henvender sig på barselafsnittet eller ammeambulatoriet for få set på sin amning, hvis man oplever den som smertefuld.

Kilde: Politiken