Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Gode råd til at have børn med på ferie

Barn på stranden

Hvornår kan man tage på ferie med sin baby? Hvordan klarer barnet flyveturen? Hvor meget mere kræver det, og får man overhovedet holdt ferie? Der er mange spørgsmål der kan poppe op, når der nævnes ferie med helt små børn.

 

Husk rytmen

En af hovedreglerne er primært, at det er smart at prøve at opretholde den daglige rytme, selvom man er på ferie. Barnet skal puttes omkring samme tid som derhjemme, spise på samme tidspunkt etc. Et barn har brug for faste rammer og rutiner, og for babyer kan det være overvældende bare at være et andet sted end derhjemme, og derfor kræves det, at man fastholder de daglige rutiner som barnet kender så godt.

For børn i 6-10 mdrs. alderen, er det ikke ualmindeligt at de har lidt separationsangst, og i den forbindelse kræver det lidt ekstra opmærksomhed fra forældrene. Sørg desuden for at have barnets yndlings-putteklud/bamse med på tur, så der er noget trygt og velkendt med.

 

Pas på solen!

Direkte sollys er ikke sundt for et barn og den fine, nye hud, så sørg derfor altid for at dit barn enten er, dækket af tøj/kasketter/solbriller etc., og ophold jer mest muligt i skyggen.
Selvom barnet er i skygge eller er tildækket af tøj, er det en nødvendighed at barnet har solcreme på, på hele kroppen, hele tiden.
UV-dragter er geniale til at have på, når I er på stranden eller ved poolen – og dem med lange ærmer OG lange bukseben er altså de bedste og giver bedst beskyttelse. Dit barns hud er meget sart og bliver nemt forbrændt, og det er absolut ikke noget at spøge med eller slække på.
Kræftens bekæmpelse har lavet en app, der hedder UV-INDEKS, som viser hvor høj koncentrationen af UV-stråling er lige netop på jeres placering, på det pågældende tidspunkt. Er UV-indekset på 3 eller derover, er det tid til solbeskyttelse.

 

Masser af væske

Går ferien til en varm destination, er det meget vigtigt at holde barnet hydreret.
Brystmælk er saltholdigt og er derfor perfekt til at sørge for, at dit barn ikke dehydreres. Har du derimod et lidt større barn med på ferie, kan fx juice gøre underværker for dehydrering. Væsken der indtages skal nemlig indeholde både kalorier og visse salte. Er man i mere sydlige klimaer, hvor svedproduktionen automatisk vil øges, er det også en god idé at sørge for chips, peanuts, eller salte børnenes mad mere end normalt, således man sørger for at saltbalancen er stabil. Sørg også for, at holde øje med hvorvidt barnet har tisset i bleen. Hvis barnet tisser som normalt, giver det et godt billede af at barnet ikke er dehydreret.

Et spædbarn har på en ferie faktisk den bedste mulighed for at undgå infektioner og sygdomme, såfremt barnet stadig ammes. Barnet får som skrevet ovenfor, stimuleret sit saltniveau, da mors mælk oftest er saltholdigt. Men derudover skal man som forældre ikke hele tiden tænke fremad til næste måltid, fx om de nu har mad på lige dette spisested, som barnet må få, kan tåle etc. Det er bare at lægge baby til brystet.
Så ammer du dit barn, har du faktisk en fordel når det drejer sig om at tage på ferie.
Spiser barnet babymos, grød eller lign., er det en god idé, enten at pakke til hele turen, såfremt det ikke er en længerevarende tur man skal på. Man kan have glas med mad med i kufferten, og baby vil få noget velkendt at spise. En risiko ved dette kan dog være at kufferten forsvinder ved en mellemlanding etc., så skal man finde på en midlertidig løsning ind til denne når frem.

Vær opmærksom på herreløse og vilde dyr

Ved mange destinationer er der et stort antal af herreløse hunde og katte, og nogle steder også fritgående vilde aber. Disse virker ved første øjekast som søde, nuttede dyr, man gerne vil hilse på som tumling – men lær endelig dit barn fra starten af, at det er en dårlig idé. Dyrene kan bære bakterier de kan overføre, og desuden ved man aldrig hvor tamt et vildt dyr er – så dine børn vil også være i risiko for bidsår.

Skal I på en ferie hvor i skal bevæge jer en del rundt, fx turistferie i en storby, er det en god idé at overveje om i vil benytte klapvogn, bæresele eller en kombination af begge. Har man et barn der har svært ved omstilling og nemt kan blive lidt utryg, er det værd at overveje hvorvidt en bæresele vil kunne skabe tryghed og nærvær hos barnet.

Læs artiklen: Paraplyklapvogn med på flyrejsen

Afsluttende er der ikke andet at sige, end: følg jeres mavefornemmelse. I kender jeres barn bedst, og ved hvad det har brug for, hvornår.
Rigtig god ferie!