Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Mæslinger når ikke at blive udryddet i 2015

Vaccination er vigtig for at udrydde sygdomme

I denne uge er der igen fokus på børnevaccinationsprogrammet, fordi et stigende antal forældre fravælger at få deres børn vaccineret, WHO ved nu med sikkerhed, at de ikke når deres 2015 mål om at udrydde mæslinger i Danmark og Europa.

Det sker på trods af at alle lægevidenskabelige autoriteter i Danmark klart melder ud, at vaccinationsprogrammet er vigtigt for at holde børnedødeligheden nede:

»Vacciner er et af de største lægevidenskabelige gennembrud i den medicinske historie. Det, at en vaccine kan stimulere immunsystemet, så den vaccinerede opnår immunitet mod den pågældende sygdom, så spredningen af sygdom mindskes og den måske helt udryddes, sådan som vi har set med flere sygdomme, er helt fantastisk og har medført en historisk forbedring af folkesundheden uden sidestykke«, siger Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen til Politiken.

Og selv den medicinkristiske Peter Gøtzsche er slet ikke i tvivl om at man bør vaccinere sine børn:

»Det er ikke en velovervejet beslutning at lade værre med at vaccinere sine børn. De videnskabelige data efterlader ikke tvivl om, at man bør vaccinere sine børn«,

»Det er utroligt trist, at forældrene ikke passer bedre på deres børn«.

 

Udrydder sygdomme, der sendte små børn i graven

Sundhedsstyrrelsen er heller ikke i tvivl om at børnevaccinationsprogrammet reder mange børn, der for få år siden blev alvorligt syge og i værste tilfælde døde:

”Sundhedsstyrelsen understreger, at frygtede børnesygdomme, der for blot få årtier siden sendte børn på hospitalet og i værste fald i graven – eksempelvis efter difteri, polio og meningitis forårsaget af penumokokker – i dag er væk.”

 

Mæslinger er langt farligere end vaccination

Ifølge tal fra Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og WHO får 1 ud af 2.500 mæslingeramte hjernebetændelse, mens 1 ud af 3.000 dør.

Til sammenligning får 1 ud af 1 million hjernebetændelse, som følge af en vaccination.

 

Antallet af mæslingesmittede vokser

Der er grund til bekymringer, for antallet af tilfælde af mæslinger er steget de sidste par år.

I 2012 var der 2 tilfælde af mæslinger, 17 i 2013 og 27 i 2014.

70% af de ramte blev indlagt på hospitalet som følge af sygdommen.

Mæslinger var tidligere en meget hyppig børnesygdom i Danmark med titusindvis af tilfælde årligt, men efter at MFR-vaccinen blev indført i 1987 faldt antal tilfælde drastisk. (Kilde: Statens Serum Institut)

 

Video: DR Nyhederne om MFR vaccinen

Video: Det laveste antal vaccinerede i 15 år

Mæslinger med i børnevaccinationsprogrammet

MFR-vaccinen gives ad 2 omgange – når barnet er 15 måneder og igen når det er 4 år.

Det er dermed ikke alle børn, der nødvendigvis er tilstrækkeligt beskyttede mod smitten, ligesom der vil findes voksne, som aldrig er blevet vaccineret mod mæslinger, fordi vaccinen først blev indført som en del af børnevaccinationsprogrammet i 1986.

Har man tidligere haft mæslinger er man immun, også selvom man ikke er blevet vaccineret. Er det ikke tilfældet, skal man holde øje med symptomer på mæslinger, hvis man bliver syg.

Har man været udsat for smitte og er sygdommen endnu ikke brudt ud,  kan en vaccine mod mæslinger eller en indsprøjtning med antistof dog oftest forebygge eller mildne sygdommen.

 

Symptomer på mæslinger er:

  • Feber i mindst 3 dage
  • Løbende næse
  • Røde øjne
  • Rødt udslet af pletter og blærer som starter bag ørerne og på hovedet, for derefter at brede sig til resten af kroppen. Udslettet dukker som regel først frem flere dage efter feberen er indtruffet.
  • Pletter og blærer på tungen – disse forsvinder dog ofte så hurtigt, at de næppe opdages
  • Komplikationer er heldigvis sjældne, men den mest alvorlige er hjernebetændelse.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på symptomer på dette, hvis man har været i kontakt med mæslingesmitte.

Kraftig hovedpine og nakkestivhed, er de første tegn på hjernebetændelse og disse bør du altid reagere på.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at hvis man har mistanke om mæslinger bør man forblive i hjemmet og kontakte lægen telefonisk, da det er af yderste vigtighed ikke at smitte andre