Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

ANNONCE

Vær opmærksom på risikoen for fladt og skævt baghoved med Gratis-app’en ForMyBaby

FormyappDemo (2)

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer skal sove på ryggen for at forebygge vuggedød. At ligge på ryggen øger dog risikoen for skævt eller fladt baghoved.

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Hvis du vil nedsætte risikoen for skævt eller fladt baghoved, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at baby skal sove med hovedet skiftevis til højre og venstre, og at det, lige fra fødslen, skal vænnes til at ligge på maven når det er vågent. Derfor har læge, Natja Mellerup, i samarbejde med softwareudvikler, Kristian Frølund Jørgensen, nu udviklet app’en ForMyBaby, der kan bruges som et værktøj til dig som forælder vil være opmærksom på babys hovedposition og leg på maven.

Hvorfor har baby risiko for fladt baghoved?

Din baby er født med bløde knogler – herunder kraniet. Dit spædbarns bløde knogler bliver påvirket af, hvordan hovedet er placeret, når det ligger ned. Hvis baby altid ligger på samme måde, kan det få en skæv hovedfacon eller fladt baghoved – eller begge dele.

Væn derfor dit barn til at ligge på maven, når det er vågent. Det styrker fordelagtigt også ryg- og nakkemuskler, og hjælper din baby til at blive stærk nok til at holde sit hoved, og ikke mindst forebygger det også, at barnet får en skæv hovedfacon.

Når barnet ligger på ryggen, er det vigtigt, at ansigtet skiftevis vender mod højre og venstre side. Det forebygger, at kraniet bliver trykket ensidigt imod underlaget.

formybaby, advertorial, fladt baghoved

Idéen bag ForMyBaby

Natjas søn udviklede favoritside, som betød, at han oftest sov med hovedet til den side – og samtidig havde han svært ved at ligge på maven og løfte hovedet.

Men i kraft af sin uddannelse som læge, var Natja hurtig til at opdage det. Alle steder i behandlingssystemet; hos egen læge, hos børnelæge og hos børnefysioterapeut, var reaktionen den samme: ”Hold da op, du kommer hurtigt, han har jo ikke fået skævt baghoved endnu”.

Sundhedstyrelsen anbefaler konkret, man ikke bruger puder eller andre hjælpemidler, der sælges til forebyggelse og behandling af lejringsbetinget skævt kranie.

Via sit arbejde i et lægehus oplevede Natja, at mange nybagte forældre ikke var opmærksomme på at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og en erindring om en veninde, som sirligt noterede på papir til hvilken side hendes baby sov med sit hoved grundlagde tanken om, at det måtte kunne gøres nemmere, så flere forældre fik lysten til at holde øje med hovedposition og leg på maven, hvis nu de fik et simpelt redskab i hånden.

Natja kontaktede Kristian med idéen om en app, og Kristian så potentialet og kunne nemt sætte sig ind i behovet, da han selv stod og skulle være far.

Hvorfor er app’en vigtig?

Som den teoretiske del viser, er leg på maven, og at baby sover med hovedet skiftevis til siderne, de vigtigste og bedste metoder til at undgå skævt og fladt baghoved, hvorfor sundhedsmyndighederne anbefaler dette.

Som forælder får du med ForMyBaby app’en et værktøj til en let og simpel metode til at overvåge din babys vaner. Samtidig kan du se tidligere målinger i app’en pr. dag, uge eller måned, og det er derfor let for dig/jer at se, om du/I fx er blevet bedre til at lægge baby på maven for at lege.

ForMyBaby app’en kan være med til at skabe opmærksomhed om de officielle myndigheders anbefalinger, ligesom den kan give dig som spædbarnsforælder en let og simpel løsning til netop at overvåge hovedposition og leg på maven.

ForMyBaby app’en kan hentes gratis i både Google Play Store og App Store.

 

Jura:
ForMyBaby er en sundhedsapp, hvis formål og funktion er at overvåge hovedposition og leg på maven. ForMyBabys funktion er altså ikke forebyggelse, diagnosticering eller behandling som i medicinske apps. Og da der findes andre årsager til skævt eller fladt baghoved end lejringsbetinget, og det er derfor vigtigt, at hvis man får mistanke om at baby har en favoritside, eller er ved at udvikle fladt baghoved eller skævt kranium, så skal man søge læge.

Kilde: ForMyBaby.dk og sst.dk og sst.dk/sundebørn.dk