Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Pletter og modermærker på baby

modermærke hos små børn

Mange børn bliver født med pletter eller decideret mærker på huden. Nogle af disse mærker vil forsvinde med tiden, andre vokser op sammen med barnet og er mere permanente.

Mærkerne kan ofte sidde på øjenlågene, i nakken eller et helt tredje sted på barnets krop.

 

Jordbærmærke

Er et mærke som forsvinder helt af sig selv inden barnet kommer i skole. Det kaldes for et jordbærmærke fordi det er højrødt og ligner et jordbær i overfladen.

Det er samtidig hævet i forhold til den øvrige hud. Jordbærmærket kan være anledning til en lidt større blødning fordi det er et område med mange blodkar. Går der hul på det vil det ofte bløde ekstra, men der er ingen fare ved det.

Jordbærmærket vil ofte først vokse efter fødslen er sket, og størrelserne kan være meget forskellige.

 

 Storkebid

De fleste kender til navnet storkebid, som er et af de mest kendte ”mærker” et barn kan have efter fødslen. Mærket er rødt og skyldes at fx barnets hoved er blevet trykket mod moderens bækken ud gennem fødselskanalen.

Storkebid er mærker der er helt ufarlige og som forsvinder af sig selv i løbet af de første måneder efter barnet er blevet født.

 

 Modermærker

Har barnet brune modermærker skal man ikke regne med at de forsvinder af sig selv, men så længe mærket er glat skal du ikke være bekymret.

Kun hvis modermærket pludselig begynder at vokse i størrelse, ændrer udseende eller danner sår, bør du altid kontakte din læge.