Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Vidunderlige Uger – hvad er det?

Forestil dig, at du vågner en morgen i din egen seng, i dit eget hjem, ved siden af din egen kæreste og alligevel føles alting helt anderledes end da du gik i seng aftenen før. Fremmed og samtidig velkendt. Du vil sandsynligvis føle dig både forvirret, lidt bange og temmelig presset. Og det vil helt naturligt tage dig noget tid at få styr på dig selv og dine omgivelser igen. Det som du tog for givet, er måske ikke længere sikkert og hvad der før udgjorde faste trygge rammer er måske blevet udflydende og svært at forstå. Det er et scenarie, der måske mest af alt lyder som manuscriptet til en film der er set før. Men ikke desto mindre så er det nogenlunde sådan dit barn oplever verden under og efter et mentalt udviklingsspring. Og sådan et skal din lille guldklump igennem 10 gange i løbet af hans/hendes første 20 måneder! Det er derfor ikke spor underligt, at vores små børn af og til virker utrøstelige og ængstelige i situationer der før har været uproblematiske. Det er jo netop ikke situationen der har ændret sig, men derimod vores børn opfattelse af den.

Tigerspring

Læring om barnets store spring i livet

De hollandske børneforskere Hetty van de Rijt og Frans X. Plooij har gennem 25 år studeret adfærden hos mere 10.000 babyer og tumlinger og fundet ud af, at børn tager de ti Tigerspring i næsten nøjagtig samme alder. I bogen Vidunderlige uger beskriver de ikke alene springene og hvornår de indtræffer, men også de nye færdigheder og udfordringer hvert Tigerspring bringer med sig. Bogen hjælper forældre gennem de udfordrende uger hvor vores børn kan gå fra at være trygge og tilfredse til pludselig at blive grædende og omklamrende. Gode sove- og spise rytmer forsvinder fra den ene dag til den anden og de strategier vi før har brugt til trøst, leg og afledning duer pludselig ikke mere, fordi vores børn er blevet ført ud i et midlertidigt stormvejr. Det er selvfølgelig voldsomt frustrerende for både børn og forældre når alting bliver vendt på hovedet for en stund. Og når uvejret topper og man står klædt på i søvnunderskud og følelsen af utilstrækkelighed, kan det være svært at glædes over at det i virkeligheden er en sund og naturlig udvikling ens barn gennemgår.

Hvert spring indledes af, hvad vi kalder en ”omklamrende periode”, en periode, hvor barnet kræver ekstra opmærksomhed fra moderen og andre, der omgiver det og tager sig af det. Det forbavsende og vidunderlige er, at alle spædbørn skal igennem disse vanskelige perioder på præcis samme tid med en margen på en uge eller to de første 80 uger af livet.”

Med Vidunderlige Uger i hånden er du klædt bedre på til at gennemleve de svære uger op til og under et Tigerspring, ligesom du får en masse gode værketøjer til at få mest muligt ud af de vidunderlige uger der følger. Springoversigten giver dig et meget nøjagtigt overblik over, hvornår dit barn gennemgår de forskellige spring og du vil derfor hurtigt opleve, at du kommer lidt ”på forspring” og kan begynde at forberede dig selv mentalt på hvad der kommer. Samtidig vil du være hurtigere i stand til at opfange og forstå alle de små tegn dit barn viser dig og identificere dem som begyndelsen på et nyt spring. Det betyder, at med afsæt i din viden omkring hvad dit barn gennemgår, kan du give slip på mange af de bekymringer der ellers naturligt følger i de perioder hvor dit barn er allermest påvirket af forandringerne. Med forståelse følger der en styrke og udholdenhed som kommer både dig og dit barn (og resten af familien) til gode.

Vidunderlige Uger

Titlen Vidunderlige Uger refererer til ugerne efter dit barn har gennemgået et udviklingsspring og er klar til at tage nogle af sine nye evner i brug. Det er en tid som mange forældre ser frem til og holder meget af. Den uro og ængstelighed du oplevede dit barn gennemgå er pludselig væk og der kommer ro på familien igen. I solskinsperioderne kan de gode rutiner og vaner komme tilbage og sammen med dit barn kan du nyde de nye færdigheder og den voksende forståelse han/hun har opnået. I bogen beskriver Hetty van de Rijt og Frans X. Plooij detaljeret hvilke nye evner dit barn har tilegnet sig efter hvert nye udviklingsspring og hvordan de påvirker hans/hendes opfattelse af sig selv og sine omgivelser. Den er spækket med gode idéer og opmuntring til aktiviteter og lege der kan understøtte dit barns gode udvikling. Du kan læse om hvordan andre forældre har oplevet de forskellige perioder og hvordan de har tacklet den rivende udvikling.

 

”Som barnets mor er du i den bedste position til at give dit barn de ting, det kan beskæftige sig med, og som passer til dets personlige behov. Det er derfor du, mere end nogen anden, kan få det bedst mulige frem i barnet. Hvis du reagerer på dét, dit barn prøver at fortælle dig, hjælper du det til at gøre fremskridt. Dit barn glæder sig åbenlyst over visse lege, aktiviteter og legetøj, som du personligt finder mindre tiltrækkende, mens du måske glæder dig over andre ting, som barnet slet ikke kan lide. Glem ikke, at mødre også er unikke. Du kan også opmuntre barnet, hvis det mister interessen eller giver for let op. Med din hjælp vil barnet finde hele lege- og læreprocessen mere udfordrende, og den vil også blive morsommere.”

Vidunderlige Uger er først og fremmest en bog om, hvordan man forstår og tager sig af sit barn, når det er vanskeligt, og hvordan man får den størst mulige glæde af det, mens det vokser. Den handler om de glæder og sorger, der er forbundet med et barns opvækst. Det er ikke en bog med formaninger og løftede pegefingre, men tværtimod en støttende og opmuntrende bog der har hjulpet mange fantastiske forældre til at hvile endnu sikre i deres forældrerolle.         

“Denne bog vokser sammen med dit barn. Du kan følge barnets omklamrende perioder og fremskridt bogen igennem og supplere med dine egne notater, så den kommer til at afspejle dit barns egen, helt unikke udvikling de første 20 måneder af dets liv.

Vi håber, du vil bruge denne viden om dit barns udviklingsspring til at forstå, hvad barnet gennemgår, så du kan hjælpe det gennem vanskelige perioder og opmuntre det, når det tager fat på det betydningsfulde arbejde, det er at nå ind i tumlingealderen. Først og fremmest håber vi, at du bliver i stand til at dele glæderne og sorgerne sammen med dit barn, der så gerne vil vokse sig stor.

Men først og fremmest håber vi, at du vil få ro i sindet og tillid til din egen evne til at opdrage dit barn. Vi håber, at denne bog vil være en pålidelig ven og en uundværlig guide i de afgørende første 20 måneder af dit barns liv.”   – Hetty van de Rijt og Frans X. Plooij

 

Find bogen her