=

Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Autostol – sikkerhed, lovkrav og montering

Autostol

 

Autostol

Der findes mange mærker og designs i autostole, så derfor er det en god ide, at tage barnet med, når den skal købes. Danmark er heldigvis en af de lande, hvor kravene er store til autostole, men derfor skal man stadig have øjnene åbne.

 

Sikkerhed & lovkrav

Danmarks sikkerhedsregler vedrørende autostole er logiske og meget klare. Børn skal fastspændes i autostol eller selepude i henhold til alder, højde og vægt. Børn under 135 cm skal sidde i en godkendt autostol. Sikkerhedsgodkendte autostole er forsynet med mærket ECE 44-03, ECE 44-04 eller I-SIze.

I-Size

Den 1. oktober 2013 trådte der en ny godkendelse af autostole i kraft i Danmark. I-Size, kører sideløbende med de før anvendte (ECE 44-03 eller ECE 44-04), som stadig er lovlige at anvende.

I-Size godkendelsen omfatter kun autostole der monteres med Isofix-beslag. Denne nye standard for godkendelse har følgende forbedringer:

  • Mindre risiko for fejlmontering
  • I-Size godkendte stole skal børn sidde bagudvendt til de er mindst 15 måneder
  • Test for sidekollissionssikkerhed
  • Lettere valg af autostol, da det kommer an på højde og ikke vægt
  • I-Size mærket stole passer til alle I-Size godkendte pladser i biler

HUSK: I-Size bliver monteret med isofix-beslag, så det er en god ide at tjekke om bilen er monteret med disse.

På nuværende tidspunkt er der ikke ret mange I-Size autostole på markedet. Men det vil der komme, efterhånden som der kommer nye biler på markedet, og efterhånden som producenterne får godkendt nye autostole efter den nye standard.

Montering

Montering sker enten via bilens trepunktssele eller isofixbeslag. FDM anbefaler at montere autostolen på bagsædet, men placeres den på forsædet, bør sædet køres helt tilbage og airbaggen SKAL være koblet fra eller fjernet. Det kan f.eks være en fordel at have stolen på forsædet, hvis man kører alene.

Det er en god ide at montere stolen, uden barnet er med. Så man i ro og mag kan sikre, at stolen er monteret korrekt. Husk at læse brugsanvisningen grundigt!
Når barnet spændes fast i stolen, skal selen strammes til. Den skal være så stram, at du lige akkurat kan få en flad hånd ind mellem selen og barnet. Trepunktsselen der holder autostolen skal altid være helt stram, så stolen ikke kan rokke.

 

Læs mere: At købe autostol for dummies