Det kan virke som lidt af en jungle at købe en autostol, hvis man er nybagt førstegangsforælder. Derfor giver Forbrugerrådet Tænk gode råd til at vælge den bedste autostol.
Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kan man også få gode råd om fx køb af brugte autostole og en masse andet (få et godt tilbud på medlemskab længere nede).
1) Køb en godkendt stol
Loven kræver, at du spænder dit barn fast i bilen med en godkendt autostol, derfor skal du, når du køber en autostol, kigge efter mærkerne ECE 44-03 eller ECE 44-04.
Det er ikke nok at købe en stol med en svensk (S) godkendelse eller en Dansk Standard (DS) godkendelse, den skal altså også være EU godkendt.
Husk også, at der er stor forskel på, om en stol lige akkurat er godkendt, eller om den er bestået med kryds og slange.
Derfor kan det være en rigtig god idé at vælge en af de stole, der har klaret sig rigtig godt i en test fra Forbrugerrådet Tænk.
2) Tre størrelser
Man vælger en autostol ud fra det antal kilo, som barnet vejer, fremfor alder. Det gør man fordi, børn udvikler sig meget forskelligt.
Autostole inddeles i tre kategorier:
• Gruppe 0+ for børn op til 13 kilo (til cirka 1 år)
• Gruppe 1 for børn mellem 9-18 kilo (cirka 1 – 3 år)
• Gruppe 2/3 for børn mellem 15-36 kilo (cirka 4 – 10 år)
Det er alfa og omega, at du køber den rigtige størrelse. Derfor anbefales det at tage barnet og bilen med ned til forhandleren, så det hele kan testes, inden du køber.
7 autostole dumpede Forbrugerrådet Tænks test.
3) Montering
Når du køber autostolen så forlang, at din forhandler giver dig en grundig instruktion i, hvordan man monterer den autostol, du har valgt.
Der er nemlig meget stor forskel på, hvordan man gør, og det kan være indviklet at regne ud. Samtidig er det altafgørende for sikkerheden, at autostolen er korrekt monteret.
Du må aldrig sætte autostolen på forsædet, med mindre du kan slå airbaggen fra.
Hvis du har en ny bil, vil der for det meste være isofix beslag, som er et monteringssystem, der gør det meget nemt at klikke autostolen fast og undgå fejlmontering.
Få hjælp til at købe den rigtige autostol
Som medlem af Forbrugerrådet Tænk får du adgang til at læse testresultaterne på alle de testede autostole, og Forbrugerrådet Tænk har faktisk testet hele 125 modeller.
Det betyder, at du kan finde en god autostol i den priskategori, som du ønsker.
Forbrugerrådet Tænk anbefaler at du vælger en, der som minimum har fået bedømmelsen ”god. Så er du sikker på at købe et godt produkt.
Det er ADAC og Stiftung Warentest i Tyskland der udfører den test.
Nogle ting er vigtige at få med:
kan en autostol bruges bagudvendt og fremadvendt, så erd et resultatet for fremadvendt der står som det gældende resultat.
Brugervenlighedsdelen er vurderet subjektivt. Dvs at har man kig på en autostol som har klaret sig dårligt på flere punkter her og dermed opnår en samlet score til acceptabel eller sågar dårlig, men man ikke oplever disse problemer, så gælder hverken disse resultater eller det samlede resultat for netop en selv.
Omvendt: har man kig eller købt en autostol med gode resultater i denne del og dermed en med et samlet godt resultat, men man har problemer – – måske uden at vide det – med dele eller alle punkterne så gælder testresultaterne på de punkter og dermed det samlede testresultat heller ikke. Så står man strengt taget med en “køb-frarådes”-autostol.
Netop bagudvendte autostole bliver iøvrigt ikke monteret helt på samme måde som sker i testen. de monteres MED kontakt til forsædet. Det har sikkerhedsmæssige fordele foruden en pladsmæssig fordel. Vi monterer dem ikke uden kontakt.
Svar på kommentar
der måles på nakkebelastninger i kollisionsdelen. Men der skal også måles på andre ting. Derfor kan nakkebelastninger ikke fylde alverden i testen. Faktisk fylder det meget lidt.
Svar på kommentar
Linket til det gode tilbud virker ikke. Jeg bliver i hvert fald sendt videre til en helt anden side.
Svar på kommentar
Kære Barbara86
Tusind tak for at gøre os opmærksomme på problemet. Linket virker igen nu.
Kærlig Hilsen
Maibrit
Svar på kommentar