Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Barnets første mobiltelefon

ambition. mobil, børn

Barnets første mobiltelefon

Hvornår er det tid til din Guldklumps første mobiltelefon?
Mobiltelefonen er barnets sociale værktøj, og selv små børn anvender tjenester som streaming, apps, osv. Læs med her, og se, hvor gamle danske børn i gennemsnit er, når de får den første iPhone.

Derudover giver vi dig gode råd til, hvordan du håndterer de bekymringer, som mobilen kan give anledning til.

Gennemsnitsalderen falder

Børn er yngre og yngre, når de får deres første mobiltelefon. En undersøgelse foretaget af YouGov i 2015 afslørede, at børn i gennemsnit får deres første telefon når de er mellem 8-9 år gammel. Undersøgelsen viste desuden at 70 % af de adspurgte forældre føler et social pres fra deres omgivelser, til at give deres børn en mobil, før de selv mener at børnene er gamle nok.

Hvilken mobiltelefon skal du købe?

Børn har typisk en holdning til hvilket mobilmærke, som er det seje for tiden, fx IPhone eller Samsung. At købe barnets første mobil, er en god anledning til at lære dem at være en kritisk forbruger. Lær dit barn at mobiltelefonen er en brugsgenstand og værdigenstand, som skal passes godt på. Køb det nødvendige mobiltilbehør til dit barns nye telefon, så den har det bedste udgangspunkt for at holde længst muligt. Børnene skal lære at mobilen er et stykke fintfølende teknologi og ikke et legetøj.

Hvis du vælger at give dit barn dets første mobiltelefon før 14-års alderen, skal barnet lære de helt basale ting, fx at huske at tage mobile med, oplade den, tænke og slukke den i skolen eller derhjemme, alt efter hvilke aftaler der er. Det vil altså sige, at selvom du giver dit barn dets første telefon som en tryghed, så kan du ikke altid regne med, at den vil fungere som livslinje, så du altid kan få fat på barnet. Når det er sagt, gør mobilen det langt nemmere at lave lege- og henteaftaler.

Snak med dit barn om internettet

Når dit barn får dets første mobiltelefon, vil det åbne op for mange nye muligheder. Det er derfor vigtig, at tale med dine børn om både internettets glæder og farer. Her skal du informere barnet om, hvilke sider det kan bruge og fortælle generelt om onlinelivet, især på de sociale medier. At få etableret denne åbne dialog med barnet, mindsker risikoen for, at barnet får ubehagelige oplevelser på nettet. Hav jævnlige snakke med dit barn, da der sker hele tiden noget nyt.

På trods af denne åbne dialog med barnet, kan det dog for nogle forældre være en betrykning at spærre for adgang til nogle indholdstakserede tjenester, så barnet ikke ender med at surfe på internetsider, der er uegnede for børn. Du kan også vælge at spærre for internationale kald og betalingsnumre. En god idé, kan også være at bestemme barnets max-forbrug af data. Nogle kan også finde tryghed i at få barnets telefonregning specificeret ud, så man kan følge med i, hvilke telefonnumre der bliver kommunikeret med. Det kan dog ikke give forældrene indblik i hvem der bliver kommunikeret med over nettet. Derfor er denne åbne dialog med barnet en absolut nødvendighed.

 

Del