Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Dødelig immundefekt testest snart hos nyfødte

Når din baby kommer til verden skal han eller hun undersøges et par dage efter fødslen. Et såkaldt efterfødselstjek, hvor du som mor også tit får et efterfødselstjek. Det kan være, hvis fødslen har været hård og du er blevet syet.

Til efterfødselstjekket bliver barnet vejet for at se om det tager korrekt på. Barnet får også taget en blodprøve fra hælen, som kan afsløre 17 forskellige medfødte sygdomme. Men fra d. 1. februar 2020 vil barnet nu blive tjekket for en 18. medfødt sygdom igennem det lille stik i hælen.

 

Severe Combined Immune Deficiency (SCID)

Der er tale om en meget sjælden immundefekt kaldet Severe Combined Immune Deficiency (SCID). Sygdommen er som sagt en meget sjælden og arvelig immundefekt, der bremser immunsystemets udvikling og funktionalitet. Sygdommen kan have en dødelig udgang, hvis den ikke opdages i tide. Sygdommen rammer en til to børn årligt i Danmark, men kan gudskelov helbredes ved hjælp af knoglemarvstransplantation.

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) har besluttet at indføre den ekstra screening på baggrund af en vurdering fra Sundhedsstyrelsen. Se pressemeddelelsen her.

Han udtaler ligeledes følgende:

“Det er heldigvis meget få børn, der bliver født med denne immundefekt, men for de familier, det rammer, vil den nye screening betyde rigtig meget, fordi sygdommen bliver opdaget med det samme, så barnet kan komme i behandling. På den måde kan vi forhindre meget alvorlige sygdomsforløb og dødsfald, siger Magnus Heunicke.“

 

Kan redde liv

Det er alt afgørende for effekten af behandlingen, at sygdommen bliver opdaget så hurtigt som muligt. Hvis barnets immunforsvar er svækket og det får en livstruende infektion inden behandlingen er startet, så kan det ende fatalt. Det er vigtigt at knoglemarvstransplantationen sker så hurtig som muligt. De børn der ikke modtager behandling vil dø inden for de to første år. Men screeningen og en knoglemarvstransplantation giver barnet en reel chance for at overleve og leve et ganske almindeligt liv.

 

Med på bølgen

I USA har man screenet for SCID siden 2010 og i Norge siden 2018. Flere lande, som Danmark måler sig med, har besluttet at indføre denne screening. Magnus Heunicke udtaler:

“Det er ekstremt positivt, at vi nu også i Danmark kommer i gang med at screene for SCID. Jeg er overbevist om, at vi med indsatsen kan spare både menneskelige og økonomiske omkostninger, og dermed gøre sundhedsvæsnet bedre”, siger Magnus Heunicke.

 

Læs mere om sygdomme hos børn her