Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Fattigdom: Sådan overlever din familie for 2.000 kr. om måneden

Familie hygger sig på trods af fattigdom

Fattigdom er et stigende problem i Danmark. Mange unge familier er presset økonomisk og lever under fattigdomsgrænsen. Det er aldrig nogen sjov situation, men man kan gøre meget for, at gøre det til en god hverdag alligevel.

Her har vi samlet de bedste råd fra andre mødre, der har prøvet at overleve for blot 2.000 kr. om måneden.

Deltag i debatten om fattigdom her. 

 

Tøj behøver ikke at være dyrt for at være smukt

Der er masser af muligheder for at skaffe brugt tøj til hele familien. På facebook er der grupper, hvor mange giver deres brugte ting væk gratis. Tingene er ofte i god stand, og af gode mærker, så det ikke er nogen skam at bruge dem.

Heldigvis er det blevet moderne med genbrugstøj, fordi det understøtter miljøet. Derfor er det ikke længere et tegn på fattigdom, at man har genbrugstøj på.

På YouTube kan du få inspiration til at style flotte outfits med genbrugstøj.

 

Mad for fattigrøve

Selvom du er fattig, er det vigtigt, at du fokuserer på at få en varieret kost, der dækker dine behov for vitaminer og mineraler. Gør det til en sport at sætte sund mad sammen, af de billigste ingredienser, der findes.

 

Gratis eller billig mad

På facebook er der stop madspild grupper, hvor du kan få gratis mad. På app’en To good to go, kan du afhente overskudsmad på restauranter og i butikker, til få penge.

 

Fyld tallerkenen med billige grøntsager

Lav mad af årstidens grove grøntsager. Rodfrugter og kål er billige, holder til flere dage og mætter godt. Et hvidkålshoved kan godt strække som salat i flere dage og koster kun 10 kr.

Frosne grøntsager er lige så sunde som friske grøntsager, men koster meget mindre.

 

Dåsefisk

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du spiser fisk minimum to gange om ugen, men frisk fisk er meget dyrt.

Dåsefisk har de samme vitaminer og mineraler som frisk fisk, og kan sagtens smage godt.

 

Billigt kød

Find ud af hvornår dit lokale supermarked sætter sin sidste salgsdato rabat på kødet, og sørg for at være der. Selvom kødet har sidste salgsdato i butikken, kan det sagtens holde sig i månedsvis i fryseren.

Del kødet op i portioner med 100 gr. per person, og frys det i fryseposer.

Kød strækker sig længere hvis du bruger det i gryderetter eller supper, der også fyldes med årstidens grove grøntsager.

Husk også at æg er en rigtig god proteinkilde, og meget billig.

 

Bag dit brød selv

Køb store poser med hvedemel, havregryn, rugmel og gær. Det dyre mel er ikke bedre end det billige.

Hvis du mikser det hele sammen til en våd dej, og lader det stå natten over, så kan du bage det til et groft og luftigt brød, der giver mad i mange dage for under 5 kroner pr. brød.

 

Læs tilbudsaviserne

Nogle gange har supermarkederne dåsemad, gryn, mel eller andre langtidsholdbare madvarer til foræringspris. Køb det ind, så du har et lager. Du bruger det i hverdagen og så er der også altid nødmad, til den dag du ikke har en krone til at købe mad for.

 

Gør maden smuk

Selvom du lever billigt, skal du forkæle dig selv, og det kan du sagtens selvom du ikke køber luksusmad. Forskning viser at mad smager bedre, hvis den er farverig og lagt smukt på tallerkenen.

Stræb efter at kombinerer minimum 2 forskellige farver, fx grøn og rød, så forvandler du pludselig din fattigkost til et festmåltid.

 

Fornøjelser handler om samvær

Husk at børn er lige glade med hvad noget koster, det eneste, der betyder noget er, at I er sammen og har det sjovt.

Der er mange gratis events og arrangementer, man kan deltage i. Hold øje med hvad der sker i dit nærområde.

Andre gode aktiviteter er at tage på biblioteket, gå en tur i skoven for at studerer dyr, insekter og kryb eller samle svampe, bær og urter.

Hvis du skal på date med din partner, så undersøg om der er ferniseringer, galleriåbninger eller andet gratis arrangement. Her kan du få en oplevelse, et glas vin og nogle snacks. Husk på at det igen er samværet, som er det vigtigste.

 

Ferie for fattige, behøver ikke at være fattig på oplevelser

Hvis I har mulighed for at besøge familie og venner i ferien, så gør det. Bedsteforældre og oldeforældre elsker at få besøg og kvalitetstid med deres børnebørn, og har ofte ikke noget imod at I spiser gratis med, hvis I slår græsset og laver lidt havearbejde, imens de leger med ungerne.

Book shelters og tag på cykeltur eller vandretur. Det er helt specielt for børn at komme væk fra stress og jag, og være i naturen med deres forældre. Shelters er gratis at overnatte i, men man skal være i god tid for at booke dem. Du kan booke dem her.

 

Transport er sundere på fattigdomsmaner

Brug cyklen så meget som overhovedet muligt. Det er både godt for miljøet, for din krop og for pengepungen. Undersøgelser viser nemlig at dem der cykler 4 kilometer eller mere dagligt, hører til top 40% sundeste i Danmark.

På GoMore kan I findes billige lifts i bil, til store dele af Danmark.

 

Underholdning er ikke fattig, selvom den er gratis

Ryd op i dine digitale abonnementer på film- og musiktjenester. Det er en luksus, som ikke er absolut nødvendig, idet du kan finde masser af underholdning og musik på tjenester som YouTube og Viafree. Kvaliteten er den samme, det er bare ikke dig der betaler for produktionen med penge. Istedet betaler du ved at se en reklame, så du kan overlade regningen til de store virksomheder.

  • Begynd at læse bøger istedet for e-bøger. Du kan finde mange bøger gratis, idet det er meget moderne at give bøger videre.
  • Erstat lydbøger med gratis podcast, der er et meget godt udvalg i høj kvalitet.
  • Erstat magasinerne med besøg på magasinernes hjemmesider.

 

Fattigdom er ikke en skam

Der findes ikke nogen mennesker, der ikke på et tidspunkt er blevet ramt af ulykke og udfordringer. Det er ikke en skam, men en næsten uundgåelig del af livet. Fattigdom er en af disse ulykker, men for langt de fleste er det heldigvis en midlertidig periode, selvom det kan være svært at finde en vej ud.

Øv dig i at sige det højt, når du føler dig presset til at deltage i sociale arrangementer, du ikke har råd til. Sig: “Jeg ville elske at deltage, men lige nu er det desværre ikke en mulighed.”

Gør det til din hobby at få det maksimale ud af dit liv, selvom det er fyldt med bespænd.