Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

4.000 mænd får årligt en fødselsdepression

mænd rammes også af fødselsdepression

Hvert år får ca. 4.000 mænd en fødselsdepression, og chefpsykolog på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, mener, at der er alt for få tilbud, der er målrettet disse mænd.

 

Mænd og fødselsdepression

Svend Aage Madsen har i flere år stået for forskningen i mænds mentale reaktioner på at blive fædre, og han fortæller, at selvom ca. 4.000 mænd hvert år får en fødselsdepression er det blot en ottendedel af dem, der rent faktisk får den fornødne hjælp.

Det skyldes, at der mangler tilbud til mænd, der rammes af fødselsdepression – en diagnose der i følge Svend Aage Madsen hverken er anerkendt af samfundet eller sundhedsvæsenet.

Læs også: 4 områder hvor far er den bedste i hele verden

 

Behov for flere behandlingstilbud

Svend Aage Madsen forklarer, at trods en god viden om hvordan fødselsdepressioner opspores hos mænd, er der for få, der rent faktisk behandles. Simpelthen fordi der mangler behandlingstilbud.

Svend Aage Madsen bakkes op af ledende sundhedsplejerske, Anne Greiersen, der arbejder hos Sundhedshuset på Nørrebro i Københavns Kommune.

Sundhedshuset hører til de få steder, der målrettet screener for fødselsdepressioner hos mænd og tilbyder behandling, hvis det er nødvendigt.

Hun forklarer, at der er et stort behov for behandling, og ventetiden er derfor ca. tre måneder.

Læs også: Tegn og symptomer på efterfødselsreaktion

 

Fødselsdepressioner rammer hele familien

Fødselsdepression hos mænd kan f.eks. komme til udtryk gennem vredesudbrud og aggressivitet, og vise sig ved at manden trækker sig væk fra sin familie.

Det er derfor ofte en stor belastning for hele familien, og det kan sagtens stå på i flere måneder.

Ikke alene kan det være hårdt for parforholdet, men helt små børn kan også reagere på forældres fødselsdepression, f.eks. ved at få spise- og søvnproblemer, eller trække sig ind i sig selv, så det kan være svært at få øjenkontakt med barnet.

Kilde: dr.dk