Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Forandrer synet sig under graviditet?

Gravid kvinde til øjenlæge for at teste om synet er forandret

Når man er gravid, oplever man mange forandringer i kroppen – og en af de mere oversete er, at synet kan ændre sig. Det har nemlig vist sig, at det ikke er helt ualmindeligt at gravide oplever, at deres syn ændrer sig i løbet af graviditeten. Faktisk vil et mindre antal kvinder i løbet af deres graviditet opleve, at deres syn bliver dårligere, mere sløret og/eller at øjnene bliver tørre.

Symptomerne vil som regel vise sig at være en helt normal følge af graviditeten. Og hvis det er tilfældet, vil det normalt gå over efter graviditeten – men det kan også være en anledning til at opsøge en øjenlæge, for at få tjekket, at alt er, som det skal være.

Synsændringerne skyldes i de fleste tilfælde hormonelle og fysiske forandringer i kroppen, og når kroppens tilstand normaliseres efter graviditeten, vil de derfor som regel forsvinde.

Nogle kvinder vil opleve, at de skal have ændret styrke i deres briller eller kontaktlinser, mens de er gravide, og det kan være en gene i form af udgifter til nye briller. Der er desuden nogle øjenlæger, som advarer mod at få foretaget eksempelvis synskorrigerende operationer eller operationer mod grå stær i månederne op til og under en graviditet.

Man kan tage forskellige online synstest, men hvis det er muligt, bør man altid opsøge en øjenlæge, hvis man er i tvivl. Og ja, det er desværre nødvendigt at skrive “hvis det er muligt”. Ventetiderne til at komme til øjenlæge er nemlig rigtig lange, og bare at komme igennem på telefon kan være svært.

I nogle dele af landet er ventetiderne til øjenlæger helt op til to måneder – og sådan har det været i årevis. Det gælder på stort set alle former for konsultationer, og presset på de offentlige øjenlæger synes kun at blive større. Det får flere og flere gravide til at søge mod private øjenklinikker, hvor der er langt mindre eller slet ingen ventetid.

Hvis man beslutter sig for at opsøge en privat øjenklinik, kan man som regel se, hvordan de er certificeret og hvilke behandlinger, der må foretage. Hvis klinikken foretager operationer, skal den leve op til helt de samme krav som enhver anden operationsstue i Danmark. Mange af lægerne på de private øjenklinikker kommer da også fra danske sygehuse og offentlige øjenlæger, så man finder mange overlæger på gangene på de danske øjenklinikker.

Det er naturligvis ikke kun i forhold til synsforstyrrelser i forbindelse med graviditet, at man kan finde på at opsøge en øjenklinik. Mange mennesker synes, at der med tiden sker ændringer med deres syn, og vil gerne have en ekspert til at komme med en vurdering. Man kan også være bekymret, fordi der er familiemedlemmer med arvelige øjensygdomme, eller man ønsker at slippe af med sin nærsynethed en gang for alle. Ved at vælge en privat øjenklinik kan man springe ventetiden over og med det samme få en konsultation. Det er der flere og flere, som benytter sig af.