Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Fund af gen der kan føre til astma hos børn

barn astma

Forskere har opdaget et nyt gen, der kan føre til astma hos børn. Fundet kan på sigt ændre astmabehandlingen.

Forskel på børne- og voksenastma

Undersøgelsen er foretaget af Dansk Børneastma Center og Københavns Universitet, og en af konklusionerne er, at der er forskel på børneastma og voksenastma.

I undersøgelsen har forskerne nemlig fundet et gen, der medvirker til at give mindre børn åndenød, pibende vejrtrækning eller trykken for brystet, dvs. såkaldte astmaanfald.

Seniorforsker hos Dansk Børneastma Center, Klaus Bønnelykke, forklarer; ”Børn med lige præcis denne variant skal formentlig behandles anderledes end andre” og han forklarer videre; ”Vores studie viser, at der er et gen, vi ikke har tidligere har mistænkt for at give astma, som er medvirkende til at de mindste børn får astma med alvorlige anfald”.

Astmamedicin virker ikke på alle patienter

Ifølge seniorforsker Klaus Bønnelykke kan fundet af det nye gen måske være forklaringen på, hvorfor astmamedicin ikke virker optimalt på alle patienter.

”Vi kan se på hospitalerne, at det især er små børn, der bliver indlagt på grund af astmaanfald. Og det er især de mindste børn, hvor vi er dårlige til at forebygge og behandle, når de får svære astmaanfald”, forklarer han.

Undersøgelsen viser, at astma ikke blot én sygdom, som hidtil antaget. Det er tværtimod mange forskellige sygdomme, der kommer af forskellige årsager. Ifølge Klaus Bønnelykke betyder det, at det er nødvendigt at fokusere på de forskellige typer af astma.

Fem astma-gener

Seniorforsker Klaus Bønnelykke peger på i alt fem gener, der medfører astma med svære anfald.

”Ifølge vores beregninger tyder det på, at hvis vi kan finde en måde at bremse effekten af disse gener, kan vi forhindre mindst halvdelen af astmatilfældene”, udtaler han, men konstaterer samtidig, at fundet af det nye gen desværre ikke kan lave om på den nuværende behandling eller praksis lige her og nu.

Kilde: JP.dk

Vidste du at størstedelen af danskerne vil have opsamlet stamceller