Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Gravidyogabogen – Karens yoga er en søstersolidarisk veninde

Karen laver gravid yoga

Graviditetsyoga leder meget nemt tankerne hen på perfekte speltmødre, der har overskud til at gøre alle de helt rigtige ting og samtidig være smuk og smidig. Sådan er Gravidyogabogen, skrevet af Karen Pallisgaard heldigvis ikke – overhovedet!

Den er tværtimod en kærlig og søstersolidarisk opfordring til at smide det perfekte hen hvor peberet gror, og i stedet bare nyde den kærlighed, der ”svulmer mere end læggene”, i takt med at baby vokser i maven.

Karen Palisgaard fortæller selv, hvorfor hun mener at verden har brug for endnu en graviditetsyogabog:

”Min lærer mener, at vesterlandske kvinder bør blive meget bedre til at tage imod hjælp og feminin omsorg fra hinanden. Vejen frem mod en blidere og bedre verden starter, når kvinder bliver bevidste om deres naturlige potentialer og begynder at dele og stå sammen i stedet for at sammenligne sig, skjule de grimme sider og konkurrere på de pæne, sagde hun. Lige dér besluttede jeg, at jeg ville skrive den her bog om at være gravid: som en hyldest til kvinder og vores fantastiske kroppe.” Skriver Karen Pallisgaard om, hvorfor hun besluttede at verden havde brug for endnu en bog om graviditetsyoga.

Og jeg syntes personligt, at verden har brug for netop sådan en søstersolidarisk Gravidyogabog, som Karen nu har skrevet.

 

Karens gravidyoga – Uge for uge

Selve bogen er en smuk og personlig fortælling om kærlighed, graviditet og parforhold, kombineret med praktiske yogaøvelser og kommentarer til graviditetens udvikling uge for uge – lige fra den første mavefornemmelse om at den er der, til barnet bliver født.

Bogen er også fyldt med små historier om at mærke den gravide krop:

”Og når det er sagt, så kan jeg ikke slippe mavefornemmelsen: Tænk, hvis den kildrende følelse, jeg har i kroppen, er, fordi jeg er gravid?” Skriver Karen i uge 3 (7 dage efter befrugtning).

Hvis du er gravid, kan du så huske den fornemmelse af at det kildede i maven inden du havde taget den første test???? Det kan jeg! Og da jeg læste afsnittet fik jeg tårer i øjnene.

Det er denne kombination af personlig fortælling og brugsbog, der gør den til et vidunderligt stykke brugbar litteratur og løfter læseoplevelsen fra kedelig selvhjælpsbog til en praktisk lille veninde i hardcover, der følger med på kvindekroppens vidunderlige rejse mod fødslen.

 

Graviditetsyoga er din bedste ven

Karens egen bedste ven er yogaen, og det mærkes klart i bogen, at hendes største ønske er at dele den med sine medsøstre – mig og dig!

”Jeg har haft et par stunder, hvor jeg har ledt efter fortrydelsesknappen og følt mig uegnet til at være gravid og til at skulle sætte liv i verden. Bedst som jeg har haft det sådan, har yogaen hjulpet mig med at falde til ro.”

Men der er også andre grunde til at yoga er en meget populær måde at sætte hak ved 30 minutters daglig motion for gravide, og det skyldes uden tvivl at den er skånsom mod kroppen, samtidig med at den giver eminent fysisk og mental styrke, ro og en skøn følelse af glæde og velvære.

Visualisering, meditation og åndedrætstræning, som er teknikker knyttet til yogaens filosofi kan både bruges til at skabe kontakt mellem moder og foster, samt være en stor hjælp til at kontrollere veerne og smerten under fødslen.

Jeg har bestemt fået lyst til at blive bedste venner med yogaen efter at have læst Karen Pallisgaards Gravidyogabog, og jeg vil anbefale den til alle andre gravide, der har lyst til at fylde deres graviditet med søstersolidaritet og forståelse af kroppen, i en periode (graviditeten) hvor kroppen er slået på autopilot og kører efter sin egen plan.

 

Om Karen Pallisgaard

Karen er journalist, forfatter, foredragsholder og yogalærer. Hun blogger for Huffington Post og har tidligere skrevet bestselleren Begynderyogabogen (2014), og udkommer i November 2016 med bogen Langsom Livsstil.

 

Fakta

Bogen er skrevet af Karen Pallisgaard og er 272 sider lang. Den er udgivet på forlaget Rosinante og udkommer d. 01.09.2016.

 

Gravidyogabogen er skrevet af Karen Pallisgaard

Del