Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Er and eller flæskesteg den ægte danske julemad?

COLOURBOX612430

Spiser du and eller flæskesteg juleaften?

Hjemme ved os er det næsten en tradition at diskutere, hvad der er det ”rigtige” at spise juleaften.

Derfor måtte jeg selvfølgelig formidle denne undersøgelse fra videnskab.dk videre, så du, ligesom jeg, kan tage kloge-åge hatten på og forklare, hvordan det hænger sammen.

 

Flæskestegen er mest traditionel

Videnskab.dk har spurgt Irene Hellvin, der er museumsinspektør ved Dansk Landbrugsmuseum, om det er and eller flæskesteg, der er mest traditionel på det danske julebord. Hun er overhovedet ikke i tvivl:

”Det er flæskestegen. Men faktisk er det ikke en meget gammel tradition. Den julemad, vi kender i dag, kom først, da det blev almindeligt, at danske husholdninger havde komfur. Jernkomfurerne blev først udbredt i 1880’erne, og til jul var det især flæskestege, der blev stegt i dem,” fortæller Irene Hellvik til videnskab.dk.

And har nu også været en del af julebordet i længere tid, men den tradition kommer fra udlandet, og var primært noget de fine spiste:

»I byerne var kulturen anderledes end på landet. I byen var folk mere opmærksomme på, hvad der skete andre steder i verden. Anden kom til den danske jul udefra. Den er fransk – eller tysk – inspireret.«

Faktisk var det generelt svinekød, man spiste ved højtiderne, og det tog lang tid før arbejderne og landbruget tog traditionen med and til sig.

 

Anden vinder i 0’erne

Siden årtusinde-skiftet har anden taget fødderne på nakken, og har overhalet flæskestegen som den mest populære julemad på de danske juleborde. En undersøgelse fra Dansk Statistik viser nemlig, at danskerne i gennemsnittet kun brugte 37 kr. på flæskesteg i 2010, mens de brugte 56 kr. på and. Irene Hellvik udtaler til videnskab.dk:

»Det overrasker mig overhovedet ikke. Det er blevet almindeligt, at man får flæskesteg flere gange i løbet af året. And får man derimod ikke så tit, og derfor er den lidt mere festlig,«

 

Det tog 100 år at udvikle julemaden

Ifølge FoodCulture har det taget ca. 100 år at udvikle den færdige julemad med steg, brun sovs, brune kartofler, rødkål og hvide kartofler.

Det første der blev udviklet, var de sukkerbrunede kartofler (1820 – 1850), som skulle være en erstatning for de sukkerbrunede kastanjer, som de fine spiste, men som bondestanden ikke havde råd til.

Derefter kom stegen, da jernkomfuret blev udbredt i 1880’erne. Før det kunne man ikke lave stege, men da man begyndte, var det oftest flæskestege man kom i ovnene.

De hvide kartofler kom på tallerkenen i 1890’erne og allerede tolv år senere blev juletallerkenen komplet, da man fandt på at lave rødkål.

Sværger I til and eller flæskesteg hjemme hos jer i julen, eller måske en kombination?