Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Vidste du, at juletræslys forurener dit hjem?

christmas decoration

Undersøgelser fra DTU viser, at stearinlys forurener din lejlighed med rigtig mange nanopartikler. Faktisk så meget, at din stue bliver lige så forurenet, som en stue i Beijing. Forskellen er bare, at i Beijing kommer forureningen udefra gaden, mens vi danskere selv forurener stuen med f.eks vores juletræslys. Det skriver videnskab.dk

Det er især ved juletid, at vi tænder mange stearinlys. Ikke bare juletræslys på juletræet, men også på bordet, i vindueskarmen, osv.

De lys fylder stuen med nanopartiklen kvælstofdioxid, der er et af de mest sundhedsskadelige stoffer i luftforureningen. Det skriver videnskab.dk

 

Hvad kan kvælstofdioxid (NO2) gøre

På Astma-Allergi Danmarks hjemmeside, kan man læse, at hvis vi udsættes for meget NO2, kan det irritere luftvejene og nedsætte vores lungefunktion samt øge risikoen for infektioner i luftvejene. Især børn, ældre mennesker og personer med svær astma er særligt udsatte.

Forskere på Københavns Universitet mistænker yderligere NO2 fra juletrælys for at være skadelige, fordi de narrer kroppens celler og immunforsvar. Det skriver videnskab.dk

Nanopartiklerne har nemlig samme størrelse som virus og bakterier, og derfor alarmerer de immunsystemet. Problemet er bare, hvis der ikke er nogen bakterier at bekæmpe for immunsystemet:

»Det har jo nogle omkostninger, hvis man så at sige slipper kroppens naturlige toiletrens ud i lungerne. Ganske rigtigt slår det bakterier ihjel, men det kan bestemt også skade de celler, som er der,« siger Steffen Loft til videnskab.dk.

 

Hvor galt er det med juletræslys?

En undersøgelse foretaget af videnskab.dk og DTU viser, at juletræslysene forurener stuen lige så meget som Nørreport St.

»Når et af de gamle regionaltoge ruller ind på Nørreport station, så ligger partikelmængden på omkring 300.000 til 400.000 per kubikcentimeter. Her snakker vi over to millioner i flere timer inde i vores hjem. Det er ret meget,« siger Gabriel Bekö fra DTU til videnskab.dk.

 

Hvad kan du gøre?

Nøglen til at slippe af med forureningen efter juleaften er at lufte grundigt ud og måske sparre lidt på mængden af juletrælys du putter på træet.

Hvis I har børn med astma, kan I overveje at udskifte de fleste lys med elektriske juletræslys.

Læs en hyggelig julehistorie

 

Del