Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Mor-til-Mor: De 5 bedste råd til en nybagt mor

body, bodystocking

Denne Mor-til-Mor artikel er skrevet af Min-Mave.dk’s Blogger; BabyLovesMetal.

Jeg tror at langt de fleste mødre kan skrive under på, at det værste i verden – næstefter sprukne ammebryster og indvendige hudafskrabninger – er uopfordrede råd!

Man bliver angrebet fra alle vinkler med velmenende do’s and don’ts, og det er mildest talt opslidende og forvirrende.

Men hvis du som jeg stod helt forvildet med en lillebitte baby på armen, en rødglødende internetbrowser og et stort spørgsmålstegn i panden, så fortvivl ej!

Her kommer nemlig: De 5 bedste råd (ifølge mig) til, hvordan du kan sortere i alle de råd, du får.

1: Grib i egen ammebarm

Jeg vil gerne vædde 5 timers sammenhængende søvn på at du selv er kommet til et give et godt råd dengang du ikke selv havde børn. Langt de fleste mødre har veninder der er placeret i kategorien “vi genoptager venskabet når hun selv får børn.” Genoptag forbindelsen med de damer du selv glemte da de fik børn og jeres liv tog forskellige retninger. Stik dem en uforbeholden undskyldning for at du tillod dig at kloge dig på noget du ikke vidste en fløjtende fis om. Det er højst sandsynligt at de tager imod din undskyldning for de har selv været der engang og de har OGSÅ skulle undskylde til de mødre de selv klogede sig overfor da de fik børn. Circle of life og al det der. Du har nu fået en masse nye gamle veninder der ved præcis hvordan du har det. Nyd det! Brug dem! Smør dig ind i søde mødre der kommer med barselsgaver og serverer dig jordbærtærte helt uden du skal bede dem om det. Mor til mor råd eller forælder til forælder råd er nu engang de bedste.

2: Check udløbsdatoen på de gode råd

Der må være en regel der hedder at hvis det er mere end 10 år siden at man har haft små børn så udløber ens rettigheder som rådgiver og man skal klappe kaje medmindre man direkte bliver spurgt til råds. Min egen graviditet som kun står små 2 år tilbage er en tåge og jeg kan kun vagt huske noget om at man ikke måtte spise tun og kiosken nede på hjørnet lige så godt kunne have ligget på månen så langt føltes det at gå. Derfor, hvis folk siger ting som- “Det virkede 100% for os i første hug dengang kusine Hanne var baby”-Så er der overhængende sandsynlighed for at de er fulde af løgn og/eller har glemt hvad der i virkeligheden went down dengang i 1987. De FÆRRESTE tiltag med baby virker 100% i første hug og INGEN kan huske hvad der skete for 30 år siden. Derfor, lyt til dem der står i det nu, de har altså bare et mere nuanceret billede af virkeligheden og er langt mere opdateret på hvad vi ved om spædbørnspleje i dag. En del er blevet opdateret siden 1987.

3: Du kender dit barn bedst.

Det er dig der har slæbt rundt på ungen og bagt det af dig eget kød og blod. Det er dig der er stået op, nat efter nat og brugt timer på at analysere algoritmen for dit barns søvnrytme. Det er dig der sidder i dagevis og nærstuderer alle de små rynker i dit barns ansigt. Det er dig der kender dit barn bedst.

Ned i blespanden med hvad der virkede for kusine Hannes baby, hvis det ikke fungerer for jer. Børn er vidt forskellige og du ved bedst hvad der fungerer (og ikke fungerer) for DIT barn!

Lidt ligesom med plukveer er det vildt svært at regne ud hvornår det er the real deal, når det kommer til sygdom. Hvis du kan mærke der er noget galt skal du handle på det. Ingen synes du overreagerer når du tager et spædbarn med til lægen. Seriøst! Du er ikke til besvær og igen ned i blespanden med det om du så var!

4: Your baby, your rules

Det kan kræve diplomatisk snilde på FN niveau at forhandle babysitnings betingelser. Diplomatisk snilde du sandsynligvis ikke besidder med alle dine følelser og separationsangst. Det kan være meget fristende bare at følge, som oftest bedsteforælderens anvisninger, om at det skal være et hurtigt farvel selvom barnet skriger og det hele river i dig.

Det er altså meget svært at genskabe en god stemning i maven ovenpå sådan en afsked. Det kan godt være at det er sådan de synes det skal gøres, men reglen er her your baby your rules og deres følelser kan de altså også stikke ned i blespanden. Babysitteren skal gøre hvad DU har sagt. Barnet skal ikke sove på maven, selvom “det var det der blev gjort da du var baby og du har jo fået sådan et pænt baghoved”. Your baby, your rules. Stå fast! Henvis evt til sundhedsstyrelsens vejledning (ingen gider alligevel at læse alle 72 råd hvis de ikke selv er nybagte mødre) alternativt kan du true dem med at du har installeret nannycams i hele lejligheden så du ved med sikkerhed hvis de ikke gør som du har sagt.

Spøg til side, det er altså vigtigt at de respekterer både jeres overvejelser som forældre og og den aftale I har lavet. Måske er de uenige (det ville ikke være første gang i verdenshistorien), men Your baby, your rules!

5: Man får svar som man råber i skoven og/eller på legepladsen

Synes du at det er svært at sortere i de råd du får? Det kan være en god ide at tænke over hvordan du stiller spørgsmålet og hvem du spørger. Hvis du spørger bredt, får du sandsynligvis også et svar der er lige så bredt og sandsynligvis med 100% afsæt i vedkommendes situation.

Jeg har for eksempel et barn der har regndragt, overgangsdragt, termodragt, køredragt, flyverdragt, uld dragt og softshell dragt (her tæller vi ikke engang de to-delte sæt) altsammen fordi jeg bare helt ukritisk købte hvad de andre mødre fortalte at de ikke kunne LEVE uden. Spoiler alert: INTET 2 årigt barn behøver 7 forskellige dragter for at kunne overleve i det danske vejr! Derfor i stedet for at spørge kusine Hanne hvad hendes barn har på, på legeplads, så sig istedet “Baby Bjarne har en flyverdragt, regndragt og en termodragt – behøver han så også en softshell dragt?” Mens du hører dig selv remse alle barnets beklædningsdele op kommer du måske endda i tanke om at du har svaret på dit eget spørgsmål.

 

Denne artikel er en del af Minmavedk’s Mor-til-Mor artikler.

Her er det mødre, der taler til andre mødre.

Er der noget, du vil formidle til andre mødre?

Så send et forslag til en Mor-til-Mor artikel (min. 500 ord) til [email protected]

Du kan være anonym, hvis du ønsker. Se flere detaljer her.