Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Mor til mor: Når man ingenting føler som nybagt mor

fødselsdepression, hjælp, depression

Denne Mor-til-mor artikel er skrevet af en af vores ærlige brugere og mødre på sitet. Redaktionen kender hendes navn.

#IKKELYKKELIG

Som alle førstegangsfødende var jeg skrækslagen, jeg opsøgte derfor svar på spørgsmål fra min mor og andre i min omgangskreds der havde prøvet at føde – deres beretninger var alle vidt forskellige, men en ting havde de alle tilfælles: Når du har barnet i dine arme er det, det hele værd og du vil aldrig opleve en større lykke.

Med disse ord på min vej var jeg klar!

Fødslen endte på ingen måder som jeg havde planlagt, det tog over 24timer med veer og endte i fuld narkose og akut kejsersnit.
Det længe ventede øjeblik, var nu.. Jeg fik mit barn i armene, en smuk og sund lille pige – men noget var galt!

Jeg følte INGENTING, kun en følelse af total TOMHED, hvor var de forventede følelser af fuld ud lykke??

Jeg holdte mine følelser hemmelige for min kæreste og familie og fortalte mig selv at de nok skulle komme og jeg nok bare var træt efter den hårde fødsel.

Dagene gik, men følelserne var stadig ikke kommet. Alle der kom på besøg spurgte om det samme ”er du ikke helt overvældet af lykke?” – men det var jeg langt fra og skammede mig så voldsomt over det. Hvilken mor er ikke i stand til elske sit eget barn?

Overalt på de sociale medier bliver man mødt med en forventning om hvordan man skal have det som nybagt mor, alt fra artikler, nuttede babybilleder og selvfølgelig de nybagte mødre med deres hashtags på Instagram

#Lykkeligfamilie #Elskerelskerelsker #voreslillevidunder #aldrigværetmerelykkelig

Det hashtag jeg kunne komme i tanke om var #HJÆLP #dårligmor #kanmanfåsitgamlelivtilbage. Så naturligvis holdte jeg mig væk fra de sociale medier.

Det var min kæreste som pressede mig til at søge hjælp, han opdagede hurtigt at der var noget helt galt, jeg spiste ikke, sov ikke, græd hele tiden og tog afstand fra ham og vores datter. Vi talte med sundhedsplejersken og der gik ikke længe før hun snakkede om fødselsdepression. Et begreb jeg havde hørt om, men kun igennem Nils Malmros film – kvinder med fødselsdepressioner det ikke dem der slår deres børn ihjel?!?

Det var oprigtig min første tanke (i dag skammer jeg mig over at jeg var så uvidende) og sådan havde jeg det i hvert fald ikke! Jeg følte mig knyttet til mit barn i en eller anden forstand, frygten for at miste hende var enorm, men samtidig var jeg ligeglad. Jeg er overbevist om at jeg kunne lægge hende fra mig og gå uden at se mig tilbage.

Det var en konstant indre krig, konstant følelse af skyld, skam og frygt, for slet ikke at tale om jalousi på min kæreste som elskede at være far fra første sekund af hendes liv – jeg er moren, så det burde være mig! Første gang jeg var ude alene, jeg var nede i kiosken efter mælk, og havde det som om det var første gang jeg kunne få vejret, sådan rigtigt.

Da jeg kom hjem og skulle op til anden sal, var det som om at luften blev tungere jo højere jeg kom. En kvælningsfølelse, trykken for brystet, alt i min krop skreg til at jeg burde stikke af, for måske var hun bedre tjent uden mig, men jeg overvandt det og kom hjem!

Jeg fik den hjælp jeg skulle have fra læge og sundhedsplejerske, kom i en støttegruppe, med de sejeste mødre, som alle havde lignende følelser og lærte at der er intet at skamme sig over og det sker for flere end man regner med.

#vilevedelykkeligttilvoresdagesende 

Jeg er dog ikke nået dertil hvor jeg kan lave sådan et hashtag, jeg er stadig ved at lære at navigere i hvordan man er mor, kæreste og sig selv. Men en ting kan jeg dog med glæde fortælle, jeg ELSKER mit barn nu, højere end noget andet! Det er stadig rigtig svært til tider, men jeg er største delen af tiden endelig lykkelig.

Denne artikel er for at bryde tabuet, selvom der er kommet meget mere fokus på det, er det stadig enormt tabubelagt. Dette er et kald til andre mødre om at søge hjælp, for der er en lykkelig ende på det, når man får den rigtige hjælp.  

 

Denne artikel er en del af Minmavedk’s Mor-til-Mor artikler.

Her er det mødre, der taler til andre mødre.

Er der noget, du vil formidle til andre mødre?

Så send et forslag til en Mor-til-Mor artikel (min. 500 ord) til [email protected]

Du kan være anonym, hvis du ønsker. Se flere detaljer her.