Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

5+3 råd til barnløse par og deres omgangskreds

 Barnløse par

Barnløse par har ofte svært ved at få parforholdet og forholdet til omgangskredsen til at fungere perfekt.

Frustrationen over at kæmpe med fertiliteten, hormonbehandlinger og nederlag, går hårdt ud over parforholdet.

Faktisk så meget at videnskabelige undersøgelser viser, at barnløse par, ifølge videnskab.dk, har en højere risiko for skilsmisse end andre par, fordi barnløshed tæger på parforholdet.

Mange barnløse par føler, ifølge Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse, ikke, at de møder forståelse fra deres omgangskreds, familie og kollegaer.

Nogle gange holder de helt op med at se de par i vennekredsen, som har børn, fordi det minder dem for meget om, at de ikke selv har børn.

Læs også: Er zoneterapi den nye behandling for barnløshed?

Hvis du selv er i et barnløst parforhold eller kender nogen der er, så læs med her og få gode råd til at takle de udfordringer, der er.

 

5 Gode råd til barnløshed og parforhold

1. Tal åbent med din partner

Når I kæmper for at få et barn, kommer der sidder frem af hinanden, som I ikke har set før, og som I måske ikke bryder jer om.

Det kan være svært for manden at takle sin ulykkelige kæreste, da mænd har det sværere med følelser end kvinder. Det kan også være han savner, den glade og udadvendte kvinde, som du var, da han forelskede sig i dig.

Omvendt kan det være svært for dig, hvis din mand føler skam og skyld over en dårlig sædkvalitet.

Det vigtigste er derfor, at I taler åbent med hinanden, og fortæller præcist hvad I har brug for fra hinanden.

Læs også: Behandling af barnløshed

 

2. Find støtte hos ligesindede

Find andre at tale med, som er i samme situation. Det kan føles rart og befriende at blive forstået af en, der ved, hvad I går igennem fra egen hånd.

Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse holder jævnligt arrangementer, hvor I kan møde andre barnløse par.

Min-Mave har også et stort forum, hvor mange barnløse kvinder finder støtte hos hinanden, og snakker åbent om behandlingerne. Du kan deltage i debatten her

 

3.  Se de grimme følelser i øjnene

Når man er i et barnløst parforhold, kan man let blive misundelig på gravide eller småbørnsforældre.

Den bedste måde at takle dem på, er ved at vedkende sig de forbudte følelser. Dog skal man passe på med at tale med andre om dem, medmindre man er sikker på, man kan forstå dem.

 

4. Vælg dine støtter med omhu

At være i behandling for barnløshed kan trække ud i mange år, og det kan være svært at blive spurgt indtil emnet i tide og utide.

Nogle gange har man bare lyst til at hygge sig, uden at skulle tænke på det, og så er det irriterende, hvis nogen bringer det på bane.

Læs også: Akupunktur kan øge dine chancer for at blive gravid

Vælg nogle få tætte venner og familiemedlemmer, du ved har fornemmelse for, hvornår du har lyst til at snakke, og som er gode at snakke med.

 

5. Sæt en deadline for projekt baby

Beslut jer for hvor længe I vil prøve at blive naturligt gravide, før I overvejer andre muligheder, og hvad næste skridt er, hvis behandlingerne fejler.

Nogle syntes det er en lettelse at påbegynde en adoptionsproces, allerede imens I er i gang med behandlingerne. Så ved I, at det kun er et spørgsmål om tid, før I bliver forældre.

 

3 Gode råd til det barnløse pars omgangskreds

1. Find ud af hvor du kan hjælpe

Det er nogen gange svært at finde ud af præcist, hvordan man bedst kan hjælpe et barnløst par, og hvilke forventninger de har til din støtte.

Derfor er det bedste at tage tyren ved hornene og få afstemt forventningerne. Spørg dem, hvad de forventer af dig, og fortæl dem hvordan du vil hjælpe.

 

2. Lad være med at negligere problemet

Der er helt sikkert mange muligheder for at leve et lykkeligt liv, selvom man ikke har børn. Det er bare ikke nogen trøst for de barnløse par, der forsøger at blive gravide, at få at vide.

Vis hellere at du bakker op om projektet, og støtter dem i deres kamp.

 

3. Spørg kun, hvis du vil engagere dig

Ufrivilligt barnløse par gennemlever mange følelser igen og igen. Hver måned kommer håbet om graviditet og mange måneder kommer skuffelsen kort efter.

Som engageret pårørende, skal du være parat til at høre om de samme frustrationer flere gange, og det kan tage lang tid, før de er parate til at komme videre i deres liv.

Søg mere information hos Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse.