Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Kan akupunktur øge din fertilitet og chancer for at blive gravid?

Kan akupunktur øge din fertilitet

Akupunktur er en alternativ behandlingsform, der har vundet anerkendelse blandt mange læger, og en del forskning tyder på, at akupunktur også kan hjælpe par med at blive gravide ved at forbedre både mandens og kvindens fertilitet.

Derfor modtager flere barnløse par nu akupunktur i forbindelse med fertilitetsbehandling og flere fertilitetsklinikker tilbyder akupunktur som en del af en kunstig befrugtning.

 

Hvad er akupunktur?

Akupunktur er en gammel behandlingsform, der tager udgangspunkt i teorien om at der findes en energi, der hedder ”qi” og udtales ”chi”, som flyder igennem kroppen i bestemte ruter.

Behandlere forsøger at bringe energien i balance og helbrede ved at stimulere specifikke punkter på ruterne med tynde nåle.

Akupunktur har været brugt i Kina i 5.000 år, men er først blevet udbredt som behandlingsform i de vestlige lande i løbet af de sidste 30-40 år.

 

Hvad siger forskningen om akupunktur?

I 2002 viste en tysk forskningsgruppe, at akupunktur kan forbedre kvinders chance for at blive gravid via kunstig befrugtning signifikant.

I forsøgsgruppe på 160 kvinder, der fik IVF behandling, blev 42 % gravide, når de samtidig modtog akupunktur, mens der kun var 26 % i kontrolgruppen, der blev gravide.

Normalt er der ved IVF behandling ca. 25 % chance for at blive gravid pr. behandling. Så 42 % er i den sammenligning en meget høj succesrate.

Teorien er, at akupunktur øger blodgennemstrømningen, hjælper musklerne med at slappe af og sænker stressniveauet markant. Faktorer der alle kan øge chancen for at fosteret bliver implanteret i livmoderen.

Men selvom forskning tyder på, at akupunktur kan være en stor hjælp til par, der er i gang med en kunstig befrugtning udenfor livmoderen (IVF), er det stadig uvist om akupunktur kan forbedre fertiliteten generelt.

Visse mindre studier tyder dog på, at akupunktur har en positiv effekt på forskellige årsager til ufrivillig barnløshed, men der skal yderligere undersøgelser til, før man kan fastslå en virkning.

 

Akupunktur kan øge mandens fertilitet

Nogle studier peger på, at mænd der jævnligt modtager en akupunkturbehandling, får markant bedre spermtal og sædkvalitet.

I et studie publiseret i Fertility and Sterility i 2005, viste et forskningsforsøg (der havde sammenlignet spermprøver før og efter akupunktur, fra mænd med en uforklaret infertilitet), at akupunktur forbedrer strukturen og øger spermtallet markant.

 

Hvad siger MM’s brugere:

”Jeg har fået akupunktur, og er 14 uger henne på mandag:-) jeg fik 2 behandlinger efter endt mens og inden ægløsning, og så var den der” sarah1986

”Jeg fik både akupunktur og zoneterapi og fik det i mange år . Det hjalp ikke på at jeg blev gravid, men det gjorde noget det var meget tydeligt at mærke. Men ved at andre har haft gode erfaringer. Jeg blev endelig gravid efter 7 års kamp med diverse behandlinger på OUH , hvad det var at det lykkedes i sidste forsøg skal jeg ikke kunne sige, i dag har vi den skønneste pige.” Birthejp

 

Video: Fertilitetsbehandling med akupunktur