Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Gratis fertilitetsbehandling sætter skub i projekt baby

Gratis fertilitetsbehandling

Siden 2012 har barnløse par igen kunne få gratis fertilitetsbehandling, hvis den barnløse kvinde er under 45 år gammel, og det har sat skub i projekt baby.

Den gratis fertilitetsbehandling blev for en kort bemærkning afskaffet af venstreregeringen i 2011, men da socialdemokratiet overtog regeringsposten sammen med De Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, blev det igen gratis at få foretaget fertilitetsbehandling – dog kun i op til 3 gratis IVF behandlinger og 3-6 gratis inseminationsforsøg.

Læs også: Hvad koster kunstig befrugtning

Den korte periode, kunne dog mærkes hos fertilitetsklinikkerne, der oplevede at antallet af patienter steg markant, samme dag, som brugerbetalingen blev fjernet igen.

“Vi kunne jo stort set fra dag et mærke, at antallet af henvisninger steg igen efter egenbetalingen forsvandt,” fortalte overlæge Bjarne Rønde Kristensen fra Odense Universitetshospital til P3 Nyheder.

 

Brugerbetaling slukkede drømmen

Mange barnløse par var tvunget til at opgive drømmen om børn i 2011, da fertilitetsbehandlingen ikke længere var gratis.

De havde ikke mulighed for at betale de op mod 100.000 kr., som regningen kunne lyde lyde på.

”Vi sagde farvel til en del grædende patienter under brugerbetalingen, som måtte forlade os, fordi de ikke havde pengene til at betale regningen selv.” Fortæller Søren Ziebe, formand for Dansk Fertilitetsselskab til P3 Nyhederne.

 

Det skrev Min-Maves brugere

I debatten på Min-Mave, kunne man også tydeligt mærke frustrationerne:

”Vores Alfred er resultatet at 5 IVF-behandlinger. Og heldigvis har min mand tvillinger fra et tidligere forhold, for vi får aldrig råd til, at “lave” en søster eller bror. Mine æg er ringe, så skulle vi i gang, sku det helst være straks, men økonomien siger slut. Det fandme ik til at bære!!! Man kan købe alt muligt ligegyldigt på afbetaling uden renter, over 10000 år, men børn ska betales ved kasse 1. til helt urimeligt høje priser!!!” Skrev maybebaby-1

Fertilitetsdebatten: Snak med ligesindede om fertilitet her.

”Den store er IVF-barn og jeg er ikke sikker på, at vi ville have haft råd til det dengang, hvis der havde været brugerbetaling ud over medicinen.” Skrev mijdk

 

Gratis fertilitetsbehandling er en investering

Da brugerbetalingen blev indført i 2011 advarede en del forskere imod initiativet, da samfundets generelle tendens til lave fødselstal vil blive en byrde på længere sigt.

Når der er færre i den arbejdsdygtige alder, samtidig med at ældre går tidligt på pension og lever længere, er der flere, der skal forsørges og færre til at betale regningen:

”Forskernes økonomiske beregninger viser, at det ganske vist vil spare Danmark 200 millioner kroner i 2011 (i udgifter til den kunstige befrugtning) og have sparet ekstra 700 millioner i udgifter, når der er gået 25 år. Men når vi når 25 år længere ud i fremtiden, altså når børnene født ved hjælp af kunstig befrugtning, ville være blevet 50 år, så er billedet vendt totalt, og Danmark vil have gået glip af de mange millioner kroner i skatteindtægter,” lød det i pressemeddelsen fra European Society of Human Reproduction and Embryology.

 

Gratis insemination

I dag kan du de fleste steder få foretaget en gratis insemination, hvis du benytter din mands sæd. Hvis du skal bruge en donor koster inseminationen dog ca. 1.500 kr.

Barnløse par kan få 3-5 gratis forsøg, men skal betale for medicinen.

Dog barnløse par få stor tilskud til medicin, da ufrivillig barnløshed betragtes som en kronisk sygdom, resten kan man få dækket igennem en sygeforsikring.

 

Syntes du fertilitetsbehandling skal være gratis?

Der er økonomisk krise og mange ældre, børn og svage kunne få bedre vilkår, hvis der blev tildelt flere midler til dem.

Men syntes du det er klogt at tage de penge fra den gratis fertilitetsbehandling?