Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Min mand har nedsat sædkvalitet – Hvad skal vi gøre?

Sædkvaliteten varierer meget fra mand til mand, men man kan gøre noget for at gøre den bedre

I har prøvet at blive gravide et stykke tid, du er begyndt at tage ægløsningstests for at finde ud af præcis, hvornår der er størst chance for befrugtning, men der sker ikke noget, så hvad gør I? I skal tage et kig på manden.

Danske mænds sædkvalitet ligger i bunden på verdensplan og er fortsat faldende. Ca. 20% af alle danske mænd har nedsat sædkvalitet og hos 40% af alle par, der har fertilitetsproblemer, ligger problemet helt eller delvist hos manden – og i manges tilfælde skyldes det nedsat sædkvalitet.

Nedsat frugtbarhed er ved at blive en folkesygdom i Danmark, da det er en af de hyppigste sygdomme i den periode af vores liv, hvor vi prøver at få børn. Og nedsat sædkvalitet er ikke kun noget der skal behandles – det skal også forebygges!

 

Mandens cyklus: Sædkvalitet svinger fra uge til uge

Inden din mand helt mister modet over at have fået af vide, at han har nedsat sædkvalitet, er det vigtigt at være opmærksom på, at sædkvalitet altid varierer fra uge til uge.

Derfor anbefales det altid at få testet sædkvaliteten mere end én gang! Det slår selvfølgelig lidt hårdere igennem, når mandens sædkvalitet er lav, da der er større mulighed for at ramme ”bunden”, hvorimod svingningerne i sædkvaliteten hos en mand med høj sædkvalitet ikke påvirker fertilitetsevnen på samme måde, da den ikke rammer ”bunden” på noget tidspunkt.

Fokusér på – og fortæl din mand, at det er en helt normal procedure at få testet sin sædkvalitet flere gange, når den første test har vist nedsat sædkvalitet. Og fortvivl ikke, for det tager kun tre måneder for testiklerne at producere nye sædceller og din mand kan gøre meget for at forbedre sine små svømmere på kort tid!

 

Find ud af hvad grunden kan være til din mands nedsatte sædkvalitet

Inden vi når til, HVAD din mand kan gøre for at forbedre sin sædkvalitet, er det også vigtigt at få vished om HVORFOR din mands sædkvalitet er nedsat. Inden I kontakter lægen, kunne det være en ide at sætte jer ned sammen og overveje, hvad grunden måske kunne være, da der er mange faktorer der kan være skyld i nedsat sædkvalitet. Har han været syg med influenza for nylig? Kan han have arvet nedsat sædkvalitet fra sin egen far eller er nedsat sædkvalitet et kendt fænomen i hans familie? Kan det skyldes en kromosomfejl eller dyrker han for meget eller for lidt motion? Tager han proteinpulver, som er fremstillet af kinesiske urter, der indeholder meget østrogen, og som derfor kan være medvirkende til nedsat sædkvalitet? Der er et hav af forskellige faktorer, der kan have indflydelse på sædkvaliteten og derfor er det vigtigt at gennemgå de muligheder, vaner, arv eller rutiner, der kan ligge til grund for den nedsatte sædkvalitet.

 

Din mands indsats i projekt baby: tips til mulig forbedring af sædkvaliteten

Ligesom der er et hav af muligheder for, hvad der kan være årsagen til din mands dårlige sædkvalitet, er der også et hav af muligheder for, hvad der kan hjælpe til at forbedre sædkvaliteten.

Det kan være svært at forudsige hvad der virker for netop din mands sædceller, da mænd og deres sædceller reagerer forskelligt og er helt forskellige fra hinanden. Derfor må I ikke give op, hvis de vitaminer eller livsstilsændringer din mand har foretaget ikke virker i første omgang.

Her kommer et par tips til, hvad der tidligere har vist sig at være medvirkende til en forbedring af sædkvaliteten:

 

#1 Motion i moderate mængder; helt bogstaveligt talt!

Studier har nemlig vist, at mænd der dyrker ekstremt meget sport (fx ironman og maraton) ofte har lavere sædkvalitet end mænd der dyrker sport 1 time 3 gange om ugen.

Derfor er motion i moderate mængder det optimale for sædceller, for naturligvis er ingen motion heller ikke godt – eksempelvis har overvægtige mænd tre gange større risiko for nedsat sædkvalitet i forhold til normalvægtige mænd.

 

#2 Undgå rygning og alkohol;

nedsættelse eller stop af rygning og alkoholindtag har vist sig at være medvirkende til at øge mandens chance for at gøre sin kæreste eller hustru gravid ved naturlig befrugtning. Rygning og alkohol siges at være grunden til en lavere sædkoncentration, et lavere antal normale sædceller og sædceller der svømmer langsommere end mænds, der ikke drikker eller ryger. De eneste sædceller, der kan befrugte et æg kaldes progressive motile sædceller, og deres unikke egenskab er deres fremadrettede bevægelsesevne, som skal bruges, når sædcellen skal svømme den lange vej op til ægget. Rygning og alkohol påvirker de progressive motile sædceller negativt og de svømmer dermed langsommere og har sværere ved at ”svømme hele vejen”.

 

#3 Vitaminer;

der er en masse vitaminer som siges at være medvirkende til at forbedre sædkvaliteten. Nogle af dem er zink, selen, omega 3-6-9 eller en kombination af de tre vitaminer, folinsyre (Gravitamin, som kvinderne også tager under graviditet), melbrosia, gelee royal og Q10.

Derudover bør din mand undgå stramme bukser, solarie, varme i sædet i bilen, og at sidde med sin laptop i skødet og have sin telefon i lommen, da alle disse faktorer kan påvirke sædkvaliteten negativt.

 

#4 Laserbehandling hos en fysioterapeut,

som ikke giver nye sædceller, men tilfører mere energi til de eksisterende sædceller. Forskere har dokumenteret, at selv en lav dosis laserterapi kan fremme mandens fertilitet og det er i Danmark efterhånden blevet mere og mere almindeligt, at behandle mænd såvel som kvinder med laser mod nedsat fertilitet.

Der findes desværre ingen mirakelkure mod nedsat sædkvalitet og det er forskelligt fra mand til mand, hvordan hans sædceller responderer på de forskellige tiltag, men husk på, at det er vigtigt for din mand at føle, at han gør noget aktivt for at forbedre sin sædkvalitet og ved at gøre ham opmærksom på disse faktorer, som nemt kan ændres i hverdagen, får han også et medansvar for, at projekt baby lykkes!

 

Om forfatteren og kilder

Artiklen er skrevet af Jacqueline Jefting fra MotilityCount APS. MotilityCount er eksperter i mænds sædkvalitet og udvikler teste til hjemmebrug. Læs mere

 

Kilder:

 

swimcount

Del