Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Reglerne for fertilitetsbehandling og kunstig befrugtning

regler for fertilitetsbehandling og kunstig befrugtning

Skal du i gang med kunstig befrugtning, så kan det være en god idé at orientere sig i loven og reglerne for fertilitetsbehandling og kunstig befrugtning, inden du går i gang.

Reglerne for fertilitetsbehandling og kunstig befrugtning deler sig i to grupper, hvor nogle love gælder for offentlige klinikker mens andre gælder for både offentlige og private klinikker.

Hovedsageligt drejer forskellen sig om aldersbegrænsning. Altså om hvor gammel man må være for at få foretaget kunstig befrugtning.

Kunstig befrugtning betyder alle former for befrugtning, der ikke foregår ved normalt samleje, altså både insemination og reagensglasbefrugtning.

 

Hvem kan blive kunstigt befrugtet?

Både enlige og kvinder i et ægteskabslignende forhold kan, ifølge reglerne for kunstig befrugtning, tilbydes fertilitetsbehandling. For kvinder i forhold skal man have forsøgt at blive gravid igennem et år, ved hyppig samleje omkring ægløsningstidspunktet.

For enlige kvinder, der vælger at blive solomødre, er det ikke nødvendigt at forsøge at opnå graviditet naturligt inden behandlingen igangsættes.

Loven om kunstig befrugtning siger, at enlige kvinder ikke må have børn i forvejen, mens det for kvinder i parforhold gælder, at de ikke må have fælles børn med deres partner i forvejen – medmindre der er tale om oplægning af nedfrosne æg.

Læs også: Hvad er kunstig befrugtning?

 

Kunstig befrugtning aldersgrænse

Reglerne for fertilitetsbehandling og kunstig befrugtning siger at aldersgrænsen for kunstig befrugtning i Danmark er 46 år.

På offentlige klinikker er aldersgrænsen for kunstig befrugtning og fertilitetsbehandling på kvinder over 40 år.

Der er ikke aldersgrænse på kunstig befrugtning for mænd, men hvis manden har en høj alder, kan han få en særlig rådgivning om sociale, psykologiske og andre forhold der gælder, når mænd skal være fædre.

Læs også: Sådan påvirker alder kvinders fertilitet

 

Undersøgelser der skal forelægge inden kunstig befrugtning

Før den kunstige befrugtning kan påbegyndes, skal man undersøge forskellige ting, for at afgøre hvilken behandling der er bedst og om der er risikoer med behandlingen.

Det er undersøgelser af sædkvalitet, ægløsningscyklus, livmoderhalskræft samt blodprøver for at udelukke smitsom leverbetændelse og HIV.

 

Regler om forældreegnethed ved kunstig befrugtning

På grund af en episode, hvor et barn, født ved hjælp af kunstig befrugtning, senere måtte fjernes, er der med loven fa 2007, pålagt lægerne at vurdere om parret eller den enlige kvinde er egnet som forældre, inden der gives en henvisning til en fertilitetsklinik.

Hvis der er tvivl om forældreegnethed, skal lægen med parrets sriftlige samtykke, indsende oplysninger til Statsforvaltningen, som træffer afgørelse på baggrund af oplysninger fra hospitaler, egen læge, sociale myndigheder, misbrugscentrer osv.

Hvorvidt en forældrene er egnede er ikke afhængig af indkomst, uddannelse mm., da den gruppe af kvinder, der får kunstig befrugtning, ikke bør adskille sig fra gruppen af kvinder, der ikke får kunstig befrugtning.

 

Helbreds og livsstilsfaktorer ved kunstig befrugtning

Hvis der er nogle helbredsfaktorer, der udgør en risiko for fosteret eller moderen, siger reglerne at de generelt skal behandles inden den kunstige befrugtning påbegyndes.

Det kan f.eks. være svær overvægt, der nedsætter chancen for at opnå graviditet og medfører komplikationer under behandlingen.

Læs også: Spis dig gravid og øg fertiliteten igennem kosten

Derudover anbefales det at man stopper med at ryge og kun drikker meget lidt kaffe og alkohol.

 

Hvor mange forsøg har man på offentlig klinik?

Fertilitetsklinikker tilbyder mellem 3-6 inseminationsforsøg og 3 reagensglasforsøg.

I nogle tilfælde afbrydes behandlingen, hvis der er dårlig reaktion på behandlingen, og disse forsøg regnes som gratis. Dog kan der maksimalt give 5 forsøg i alt inklusiv de ”gratis” forsøg.

Oplægning af nedfrosne æg, er en ekstra chance, der ikke indgår i andre regnskaber.

 

Hvad syntes du om reglerne for fertilitetsbehandling?

Syntes du at regler er rimelige eller ville du ønske noget kunne ændres?