Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Hvad er kunstig befrugtning?

Hvad er kunstig befrugtning

Mange par har brug for hjælp til at blive gravide, men hvad er kunstig befrugtning egentligt?

Kunstig befrugtning omfatter alle former for befrugtning, der ikke sker ved samleje. Det vil sige både insemination og reagensglasbefrugtning.

I Danmark har man brugt insemination i mere end 50 år, imens in vitro fertilisering (IVF) først blev anerkendt herhjemme i slutningen af 1970’erne. Kort tid efter kom mikroinsemination (ICSI).

I 2004 var, ifølge denstoredanske.dk, ca. 4 % af alle danske børn født ved hjælp af enten IVF eller ICSI, og ca. 2,2 % født ved hjælp af insemination.

 

Hvad er kunstig befrugtning ifølge loven?

Kunstig befrugtning har altid været genstand for politiske diskussioner på grund af de etiske spørgsmål, der opstår, når man manipulerer for at skabe menneskeliv.

Mange har også frygtet, om den kunstige befrugtning kunne føre til selektion af visse genetiske egenskaber. Derfor er kunstig befrugtning styret meget stramt igennem lovgivningen.

Loven siger blandt andet at:

1. Du kun må bruge normale og ikke-manipulerede ægceller og sædceller.

2. Enten sædcellen eller ægcellen, skal stamme fra en af parret. Det betyder, at du ikke må få både ægget og sædcellen udefra. Du skal enten være ”mor” til ægget, eller have en kæreste, der kan levere en sædcelle af god kvalitet.

3. Kvinden ikke må være ældre end 45 år.

 

Lovændringen i 2007

Med lovændringen i 2007 blev der løsnet op for nogle love og strammet op på andre punkter.

Faktisk var det f.eks. forbudt for enlige eller lesbiske kvinder, at få en kunstig befrugtning helt frem til 2007.

En anden ændring omhandlede donering af befrugtede æg. Når kvinder får en IVF eller ICSI behandling, er der ofte befrugtede æg i overskud, som ikke bliver sat op i livmoderen. Disse æg kunne man indtil 2007 donere til kvinder, der ikke selv havde æg. Det hed surrogatmoderskab, men blev forbudt med loven fra 2007.

En sidste ændring fra 2007 betød, at et par skulle erklæres egnede til at tage sig af et barn, hvis de skulle have tilladelse til at blive kunstigt befrugtet.

Det skyldtes en enkelt episode, hvor en kvinde, der havde fået sit barn igennem kunstig befrugtning, fik fjernet barnet, fordi hun ikke var i stand til at tage sig af det.

 

Video: Hvad er det etiske dilemma ved kunstig befrugtning?

 

Hvad mener du om kunstig befrugtning?

Frygter du for selektion af attraktive gener, splejsninger mellem dyr og mennesker eller noget helt tredje?

Eller synes du det er en gave, som bringer lykke til mange barnløse par?

Hvad tror du, der sker med kunstig befrugtning i fremtiden?