Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Astma påvirker frugtbarheden og projekt baby

astma gravid

Frugtbarheden forringes, hvis kvinden har astma, og kan forlænge projekt baby betydeligt. Det viser en ny dansk forskning på området.

 

Ny viden at astma påvirker frugtbarheden

Den nye undersøgelse er lavet på Bispebjerg Hospital med deltagelse af mere end 15.000 danske tvillingesøstre, og den viser, at kvinder med astma er mindre frugtbare og markant længere tid om at blive gravide, sammenlignet med kvinder der ikke lider af astma

Læge Elisabeth Juul Gade på Bispebjerg Hospitals Lungeforskningsenhed står bag undersøgelsen og hun forklarer; ”Vores undersøgelse viser, at mere end hver fjerde kvinde med astma er over et år om at blive gravid. Er kvinderne også over 30 år, stiger tallet til knap hver tredje”

Resultatet af undersøgelsen kommer bag på Astma-Allergi Danmark, hvor vicedirektør Anne Holm Hansen udtaler;

”Det er helt nyt, at astma også giver denne type udfordringer for dem, der er ramt. Her er tale om forskning, der virkelig kan komme patienterne til gavn i deres hverdag, og det er bestemt et område, der må sættes mere fokus på. Hos Astma-Allergi Danmark vil vi tage det med som en del af den rådgivning og formidling, vi giver de mange, der henvender sig til os for at få råd om astma”

 

Start projekt baby tidligt hvis du har astma

I undersøgelsen fra Bispebjerg Hospital er der desuden tegn på, at der er direkte sammenhæng mellem astmaens sværhedsgrad, og hvor hårdt det rammer frugtbarheden.

Elisabeth Juul Gade uddyber; ”Har du svær eller moderat astma og ønsker at blive gravid, er det vigtigt, du er velbehandlet. Det nedsætter – men fjerner ikke helt – den dårlige effekt astma har på din evne til at blive gravid. Det er faktisk lige så vigtigt at være velbehandlet, når du forsøger at blive gravid, som når du er det”.

Og hun fortæller videre; ”Og så indikerer undersøgelsen også, at det er en god ide at starte i en tidlig alder, hvis du har astma og ønsker at få børn”.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Fund af gen der kan føre til astma hos børn