Close
Log Ind Opret Bruger
Bliver det en dreng eller pige?
facebook pinterest twitter

Bliver det en dreng eller pige?

Redaktionen
24 juni 2021, 07:10 Redaktionen

Bliver det en dreng eller pige?

Hvad bestemmer, om fosteret bliver en dreng eller pige, kan man påvirke det og findes der tegn der afslører kønnet når først man er gravid?

Måske du allerede, inden du er gravid, spekulerer på, om du på nogen måde kan påvirke hvilket køn din baby får? Eller måske vil du bare gerne vide, om der er noget, der viser dig, hvad kønnet på den baby, du bærer i din mave, er?

Du skal vide, at der ikke findes nogle sikre metoder eller tegn, udover moderkagebiopsi eller fostervandsprøve. Det meste derudover er myter og overtro. Ikke engang ultralydsscanning kan med garanti sige, hvilket køn din baby har, for der er altid en lille usikkerhed. Der er masser af gravide, som har fået at vide til scanning, at de ventede et bestemt køn og ud kom det modsatte.

Når det er sagt, så er der faktorer, som spiller ind og bestemmer, hvilket køn din baby får eller har fået, og det kommer vi nærmere ind på i denne artikel.

 

Artiklens indhold

 


Sædcellens betydning for om det bliver en dreng eller pige

Det er mandens sæd, som alene bestemmer, hvilket køn babyen får. Sædcellen bærer enten på et X-kromosom eller et Y-kromosom. Det er disse kromosomer som bestemmer kønnet. X giver en pige og Y en dreng.

Kvindens æg indeholder et X-kromosom, men det har ikke betydning for babyens køn. Ægget er ”bare” modtageren for mandens kromosom, og det er alene hans sæd, som spiller en rolle i forhold til kønnet. Der er en formodning om, at nogle mænds sæd indeholder flere af det ene kromosom end af det andet, men det er ikke noget, som er blevet bekræftet af undersøgelser.

Endvidere har en metode fået flere tilhængere både indenfor lægeverden og blandt den almindelige befolkning rundt om i verden. Metoden kaldes Shettles-metoden, efter ophavsmanden bag. Metoden mener at have 75-90% succesrate. Teorien bag metoden er, at der er forskel på både hastigheden og varigheden af hvor længe de to forskellige sædceller lever. Folkene bag metoden mener, at Y-sædcellerne er hurtigere og lever kortere end X-sædcellerne. X-sædcellerne er langsommere, fordi X-kromosomet er større end Y. De lever også længere end Y. Denne forskel menes, at kunne bruges til at påvirke, hvilket køn babyen får.

 

Tidspunktet i cyklus’ betydning for kønnet

Shettles-metoden menes således at kunne bruges til at planlægge, hvornår man har sex, alt efter hvilket køn man ønsker babyen skal have.

Hvis du ønsker en pige, skal du have sex omkring to dage før din ægløsning. Det skyldes, at de fleste Y-sædceller er gået til grunde, når ægget bliver frigivet, da deres levetid ikke er så lang. Derfor er der en større sandsynlighed for, at det er en X-sædcelle, som befrugter ægget. Endvidere er X-sædcellerne mere modstandsdygtige for syre og kan derfor bedre klar det sure miljø i skeden før ægløsningen.

Modsat er det hvis du ønsker en dreng, for her skal du have sex lige på ægløsningsdagen eller dagene efter. Begrundelsen bag denne påstand er, at Y-sædcellen er hurtigere og derfor når først op til ægget. Dermed når en Y-sædcelle at befrugte ægget før der kommer X-sædceller. Samtidig er miljøet i skeden mindre surt, når der er ægløsning og Y-sædceller har derfor større chance for at overleve.

 

Hyppig sex kan have en betydning

Der er også en teori om, at hvis du, som mand, har hyppig sex, så har du større chance for at få en dreng. Forklaringen bag dette har også udspring i påstanden om forskellen i X- og Y-sædceller. Hvis du har hyppig sex, vil der hele tiden blive dannet nye sædceller og derfor vil der være flere Y-sædceller til stede, end hvis du kun har sex i ny og næ. Hvis du har sjældnere sex vil mange Y-sædceller være gået til grunde og der vil være flere X-sædceller til stede.

 

Du har lettere ved at undfange en dreng, hvis…

  • Du har sex på ægløsningsdagen, da hankønssperm eftersigende skulle svømme hurtigere.
  • Du får orgasme før din kæreste, da det udløser en væske, som skulle være mildere mod maskulin sperm end den syreholdige væske, der normalt er i skeden.
  • Du dyrker sex i doggy-style.
  • Din kæreste har et højt spermtal. Det skyldes at hunkønssperm er stærkere end hankønssperm.
  • Du ikke har sex i ugen op til ægløsning – for at holde spermtallet højere.
  • Din partner går I boxershorts og løse bukser.
  • Du spiser salte fødevarer, masser af kød, fisk, hvede, pasta, frisk frugt og grøntsager, men undgår mælkeprodukter, chokolade, skaldyr og groft brød.

 

Du har efter sigende lettere ved at få en pige, hvis…

  • Du har sex et par dage før ægløsning. Sådan at du holder spermtallet lavt, og lader hunkønsspermen komme til.
  • Din kæreste får orgasme før dig.
  • Du har sex ofte – for at holde spermtallet nede.
  • Penis ikke trænger for langt ind i dig.
  • Din kæreste går i underbukser og har stramme bukser på, for at holde kønsdelene varme (hvis din kæreste har svært ved at levere, så øger dette trick ikke fertiliteten)
  • Du drikker masser af mælk og spiser mælkeprodukter, usaltede fødevarer, ris, pasta, grøntsager, meget lidt kød og kartofler, og undgår salt, alkohol, frisk frugt, spinat, tomater, champignon, chokolade, kaffe og te.

 

Myter om bestemmelse af kønnet

Udover moderkagebiopsi og fostervandsprøve er der ingen sikre metoder til at afsløre kønnet på dit barn. Ultralydsscanning er som nævnt, heller ikke 100% sikker. Alle andre metoder eller tegn er bare gæt, og de har altid en fifty-fifty chance for at gætte rigtigt. Det er i virkeligheden ret gode odds for et gæt. Du får 8 af de mest udbredte myter omkring kønsbestemmelse her.

 

Myte 1: Uren hud er et tegn på du venter en dreng

Myten siger, hvis du har uren hud og/eller er hævet i ansigtet, så venter du en dreng. Er ansigtshuden normal og fin, er det en pige. Det passer ikke, man kan på ingen måde se i huden om man venter en dreng eller pige. Hvis man er hævet i ansigtet skyldes det øget vand i kroppen og det kan man få både med en dreng og en pige. Uren hud skyldes ophobningen af affaldsstoffer, og har noget at gøre med overbelastningen af organerne, når de skal arbejde for to.

 

Myte 2: Ekstrem kvalme er et tegn på at du venter en pige

Myten siger, at hvis du har ekstrem kvalme, venter du en pige. Det passer heller ikke. Du kan få ekstrem kvalme, hvad enten du venter en pige eller en dreng. Ofte skyldes det, at du har for meget om ørene og har brug for mere ro til at færdigbage dit barn.

 

Myte 3: Salt mad betyder dreng

Myten siger, at du får stor trang til saltet mad, kød eller cola, hvis du venter en dreng. Venter du en pige har du trang til fisk, grøntsager og søde sager. Det er heller ikke sandt. Hvis man får en overdreven trang til bestemte fødevarer er det ofte, fordi din krop har brug for det mineral. Det gælder dog ikke søde sager, her er der nok tale om en god undskyldning for en dårlig vane- eller at du glemmer at spise.

 

Myte 4: Hurtig hjertelyd betyder pige

Myten siger, at hvis man hører hjertelyden på babyen, så siger en hurtig hjertelyd, at det er en pige og en langsommere, at det er en dreng. Det er delvist sandt. Pigers hjertelyd ligger gennemsnitlig højere end drenges. Det skyldes, at pigers hjerter er mindre end drenges, og derfor må slå hurtigere for at få blodet rundt. Dog kan man ikke helt regne med metoden, da alle babyers hjertelyd stiger, når de bevæger sig rundt og falder, når de sover. Så en dreng i bevægelse kan lyde som en pige, og en pige der sover kan lyde som en dreng.

 

Myte 5: Spids mave betyder dreng, rund mave betyder pige

Myten siger, at formen på din mave fortæller, om du bærer på en dreng eller en pige. Hvis din mave er spids, er det en dreng og hvis den er rund, er det en pige. Det er der heller ingen sandhed i. Formen hænger ofte sammen med, hvordan din baby ligger inde i maven. Nogle babyer foretrækker at ligge i den ene side, stå højt, ligge på tværs, stå dybt osv. Derudover kan moderkagens placering også have en betydning for mavens form. Der er ingen undersøgelser der bekræfter, at der er en sammenhæng mellem formen på maven og barnets køn.

 

Myte 6: Pendulering kan afsløre kønnet

Myten siger, at hvis du tager en kæde med et vedhæng og dingler det over indersiden af dit håndled eller over maven, så vil det bevæge sig frem og tilbage ved en dreng og svinge i en cirkel ved en pige. Det er der ingen belæg for er sandt. Faktisk vil du kunne finde forskellige udlæg af, om det at svinge frem og tilbage betyder en dreng eller en pige. Igen så er der jo 50 % chance for at gætte rigtigt.

 

Myte 7: Numsens bredde afslører kønnet

Den sidste af de mest udbredte myter er, at størrelse på din bagdel under graviditeten har noget at skulle sige om babyens køn. Er den bred er det en pige, smal en dreng. Igen er det en myte uden hold i. Formen på vores bagdel i graviditeten kommer an på, hvor meget vi tager på undervejs og hvor vores fedtdepoter sidder.

 

Myte 8: Kinesisk kalender kan afsløre kønnet

Ud fra en 700 år gammel kinesisk kalender kan babyens køn bestemmes. For at kunne bruge kalenderen skal du bruge din befrugtningstid og alder. Med disse to ting kan du i kalenderen se, hvilket køn din baby får. Kalenderen siges at være omkring 97% rigtig. Der er ingen videnskabelige beviser for at den kinesiske kalender passer. Hvis du bruger denne kalender, skal du tage det svar, du finder med et gran salt og undlade at shoppe på baggrund af det. Se det mest som en lille morsomhed.

 

Ultralydsscanning til bestemmelse af kønnet

Som tidligere skrevet så er ultralydsscanning den næst mest sikre metode til at fastslå barnets køn. I nogle tilfælde kan man allerede i 14. uge komme med et bud på barnets køn, hvis forholdene er meget gunstige. I de fleste tilfælde vil man vente til 20. uge, da der er større chance for at kunne se, om det er en dreng eller en pige.

Det er ikke i alle tilfælde muligt overhovedet at komme til at se, hvilket køn det er eller komme med et bud. Nogle babyer vælger at ligge på en måde, som gør det helt umuligt at se. Hvis du får et bud på kønnet til ultralydsscanningen, så skal du huske, at det ikke er 100 % sikkert.

Rigtig mange har troet på det scanningen har vist, og er alligevel blevet overrasket til fødslen. Dog er scanningen i de fleste tilfælde korrekte, hvis den der scanner er rutineret og kommer med et næsten 100 % sikkert bud.

Husk at der fødes omkring 51 % drenge og 49 % piger, så sandsynligheden for en dreng er en lille smule større end for en pige i al almindelighed. Så medmindre du har fået lavet en moderkagebiopsi eller en fostervandsprøve, så skal du måske lige overveje at holde lidt igen med at shoppe amok i lyserødt eller lyseblåt.