Close
Log Ind Opret Bruger
Tegnblødning: Blødning fra livmoderen i 3 trimester
facebook pinterest twitter

Tegnblødning: Blødning fra livmoderen i 3 trimester

Avatar
20 februar 2023, 14:30 Redaktionen

Tegnblødning

Du kan risikere at vågne op en morgen evt. efter en nat med mange plukkeveer og opdage at du bløder. Du har højst sandsynligt det der kaldes for en tegnblødning.

Under graviditeten er din livmoder samt livmodermunden og livmoderhalsen fyldt med meget blod. Når du har mange kraftige plukkeveer arbejder livmoderen.

Din livmoderhals bliver trukket ud og bliver kortere og livmodermunden begynder at åbne sig.  Når livmodermunden åbner sig kan mange af de mange små blodkar der, briste og du begynder at bløde.

Tegnblødning og det at slimproppen løsner sig hænger meget tæt sammen, så det kan være en god ide også at læse den artikel.

Læs mere: Slimproppen løsner sig – Fødslen nærmer sig

 

Hvad er tegningblødning? 

I slutningen af din graviditet kan du opleve plukveer og en smule blødning fra livmoderen. Det er dette som kaldes tegnblødning. Tegnblødning kommer fra de overfladiske blodkar i din livmoder og når der er aktivitet i din livmoder, kan de små kar overrives. 

Der er mange der siger, at når der er tegnblødning, er din fødsel ved at gå i gang. Faktisk er det er ikke helt rigtigt. Det er tegn fra din krop om at der er ved at ske en modning, men siger intet om at fødslen er lige op over.

Du kan f.eks. sagtens opleve kraftige plukkeveer og tegnblødning, hvorefter der så går mange dage før de rigtige veer starter, og tegnblødning kan også sagtens ske, før fostervandet går.

 

Hvornår sker det i graviditeten?

Det kan ske på alle tidspunkter, men oftest er det først omkring 37-42. uge at man ser tegnblødning. Primært fordi din krop er ved at være klar til en fødsel og dit barn er parat til at komme ud i verden.

 

Læs mere: De første tegn på fødsel – slimprop og veer

 

Hvordan ser en tegnblødning ud?

Tegnblødningen kan bestå af både frisk og gammelt blod, og vil ofte være slimet, da det blander sig med slimen som sidder i livmoderhalsen.

Som en tommelfingerregel kan du se på blodet at det er frisk ved at det har farven rødt, mens gammel blod vil have farven brun. Du skal ikke være bekymret hvis farven er brun, det betyder blot at blodet har lagt lidt tid oppe i skeden før end det er kommet ud.

Tegnblødningen kan også være mere lyserød, det er fordi der er mest slim og kun ganske lidt blod.

 

Hvor meget bløder man?

Det er meget forskelligt hvor meget tegnblødning den enkelte kvinde har. Nogle gravide bløder næsten eller slet ikke, andre ser få pletblødninger i trusserne og nogle kvinder bløder noget mere.

Mange kvinder opdager tegnblødningen efter de har været på toilettet og tørret sig, og ofte sker tegnblødningen over flere omgange.

Læs mere: Har du fået plukveer?

 

Hvornår skal du kontakte dit fødested?

Umiddelbart er der intet at være nervøs for når tegnblødningen sker, det er et godt tegn om at din krop er ved at være “moden” til at få din baby til verden, men derfor er der alligevel noget du skal være ekstra opmærksom på. 

Symptomer, du bør være ekstra opmærksom på, er:

  • Hvis du er mindre end 37 fulde uger henne (min. uge 37+0) skal du kontakte dit fødested, da du bør undersøges. Et barn der er født før uge 37+0 regnes for at være for tidligt født, og en tegnblødning før dette tidspunkt kan være et tegn fra din krop om at den er ved at modnes for tidligt og at du evt. risikerer at føde for tidligt. Det kan dog også blot være kontaktblødning fra din livmoder
  • Hvis du bløder det der svarer til en alm. menstruation eller mere, SKAL du undersøges, det behøver jo ikke være en tegnblødning, men kan desværre også være tegn på f.eks. en moderkageløsning eller en foranliggende moderkage.
  • Hvis du har smerter som er der hele tiden.

 

Ring, hvis du er utryg

Det vigtigste er at du er tryg ved situationen, så ring til fødegangen, hvis du ikke bliver nervøs og ikke længere føler dig tryg. På fødegangen er der professionelle jordemødre som kan snakke med dig, berolige dig og tage stilling til om du bør undersøges nærmere.

Ingen vil sige at du er fjollet eller dum og din henvendelse vil blive taget alvorligt.