Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Når du går over termin

Gravid går over tid og mærker på sin mave

Denne film handler om, når du går over termin, om hvornår du betegnes som være gået over tid og om, hvad der sker, når du har passeret din terminsdato.

I begyndelsen af din graviditet fastsættes din terminsdato ud fra første dag i din sidste menstruation.

Alle gravide i Danmark bliver tilbudt en ultralydsscanning (Nakkefoldsscanningen), når de er mellem 11 og 13 uger henne, og langt de fleste tager imod dette tilbud.

Ved ultralydsscanningen måles barnets størrelse, og den endelige terminsdato fastsættes.

Terminsdatoen er beregnet ud fra den gennemsnitlige længde af en normal graviditet.

Terminsdatoen er en rettesnor, og du føder til tiden både hvis du føder 3 uger før din terminsdato (uge 37+0) og 2 uger efter terminsdatoen (uge 42+0).

Læs også: Hvordan føles veer?

 

Når du går over termin – igangsættelse

Hvis du går over din terminsdato, vil du – på de fleste fødesteder – blive tilbudt en undersøgelse, hvor I aftaler en dato for igangsættelse.

En igangsættelse kan tage lang tid, og du er derfor nødt til at prøve at væbne dig med tålmodighed, selvom det kan være småt med tålmodigheden på dette tidspunkt af graviditeten.

Et igangsættelsesforløb kan vare over flere dage, hvor du med bestemte mellemrum får opsat en stikpille. Efter tre piller er din fødsel forhåbentlig så småt gået i gang.

Du vil måske få prikket hul på fosterhinderne, så vandet går – dette kan være med til at sætte gang i veerne. Sætter veerne ikke nok skub i tingene, kan du få lagt et vestimulerende drop.

Forløbet afhænger af, hvor klar din krop er, og på hvordan den reagerer på de forskellige stadier af igangsættelsesforløbet.

Se også: De første tegn på fødsel

 

Video: om at gå over tid

I samarbejde med DR bringer vi denne film: “At gå over termin”.

 

Se flere videoer i samme serie om: sidst i graviditeten, fødslen og efter fødslen.