Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Hjertelyd – angelsound, scanning eller køkkenrulle?

Hør hjertelyden fra dit foster ved at lytte på maven med angelsound

Mange gravide ser frem til den dag, hvor de hører deres barns hjertelyd højlydt for første gang, og de fleste får den fornøjelse ved et af de første undersøgelser hos jordemoderen.

Allerede fra ægget er blevet befrugtet og har sat sig fast i din livmoder, er forberedelserne til dit barns hjerte i gang.

I 6. uge (som også kaldes for uge 5) er det lille rørformede hjerte færdigudviklet.

Selv om det ikke er større end et birkes, har hjertet 22 dage efter befrugtningen af ægget er sket (omkring  uge 5+1), sine første sammentrækninger og hjertet trækker sig sammen og slapper af.

 

Hvornår kan man høre hjertelyd?

I starten slår det lille hjerte meget uregelmæssigt, men efterhånden som dit barn vokser og hjertet udvikler sig, vil det med tiden finde en regelmæssig rytme at slå i.

I 6. uge / Uge 5 bliver der dannet en skillevæg i det lille hjerte og herfra bliver kamrene i hjertet udviklet.

Tænk sig, dit lille barn er ikke mere end ca. 4 mm lang og alligevel har det et hjerte som slår. Fantastisk.

På dette meget tidlige tidspunkt i graviditeten kan man endnu ikke hverken se eller høre hjertet slå med de muligheder vi har (ultralydsscanning og doptone). Det er først lidt senere at vi får chancen for det.

 

Hør babys hjertelyd til ultralydsscanning

En ultralydsscanning sender lydbølger ind mod dit barn, som sender et ekko tilbage og dermed et billede af hvordan det hele ser ud derinde.

En meget tidlig ultralydsscanning kan foretages allerede når du er ca. 5 uger henne i graviditeten, og foregår gennem skeden og det gør man for at få de bedste billeder frem.

Når du er mere end 9 uger henne kan man begynde at scanne udenpå maven, men det kan være nødvendigt at scanne nedefra skeden hvis billederne ikke er tydelige nok.

Når du når til 7. uge (uge 6) i graviditeten kan du stadig ikke høre hjertet slå med en doptone, men får du foretaget en ultralydsscanning i denne uge er der en noget større chance for at se det fantastiske syn.

Det er dog ikke ret mange som ser hjertet slå i starten af denne uge, men efterhånden som du kommer tættere og tættere på næste uge (uge 7) bliver chancen højere og højere.

 

Fosterets hjertelyd

Det lille fosters hjerte slår ca. dobbelt så hurtigt som dit eget – nemlig med ca. 150 slag i minuttet og hjertet har nu delt sig i et højre og et venstre hjertekammer, og er begyndt at pumpe blod rundt i dit barns lille krop.

Hjertet vil i denne uge vokse til dobbelt størrelse, og dit barn ligner faktisk på dette tidspunkt en højgravid kvinde pga. sit store hjerte.

Læs mere: Ultralydsscanning – 2D eller 3D/4D?

I uge 7 har hjertet fået sin endelige facon, og pumper nu blod rundt i den lille krop mere regelmæssigt.

Man kan tydeligt se blodet strømme rundt i kroppen, pga. den meget gennemsigtige hud på barnet. Hjertet udvikles fortsat og bliver mere og mere kompliceret.

 

Uge 8-11

Hjertet er næsten færdigudviklet med både skillevægge og 4 hjertekamre.

Langt de fleste vil nu kunne se deres barns hjerte slå hvis de får foretaget en ultralydsscanning (lavet gennem skeden) i denne uge.

Det er så svært at beskrive de følelser man har når man for første gang ser sit lille barn på skærmen, når det går op for en at man rent faktisk bærer et nyt lille liv under sit hjerte.

Det du skal holde øje med på skærmen er dit lille barn og inde i det, kan man se en lille pulsering.

Det er lysere end resten af barnet og blinker nærmest. Det er dit barns hjerte du kan se slå.

På nogle – hvis ikke alle – maskiner der kan foretage en tidlig ultralydsscanning kan man finde hjertet og slå lyden til så du kan høre dit barns hjerte slå.

Når dit barn er 11 uger gammelt er hjertet helt færdigudviklet.

 

Angelsound – lyt til hjertelyd derhjemme

Efterhånden som du kommer længere og længere hen i graviditeten, bliver der flere og flere muligheder for at høre hjertelyden.

En angelsound er en ultralydsmonitor, der gør det muligt for dig at høre dit fosters hjertelyd og bevægelser, hjemme i din egen stue.

Du kan også bruge Angelsound til at optage dit barns lyde.

På den måde er det ikke kun hos jordemoderen eller lægen, du kan høre din baby. Istedet kan du nyde lydene sammen med din mand og dine andre børn.

Angelsound er meget følsom og kan allerede fra 10-12 uge finde barnets hjerteslag, så du kan høre det.

 

Hjertelyd ved første jordemoderbesøg?

Der er rigtig mange gravide, der glæder sig vandvittigt meget til 1. jordemoderbesøg der ligger omkring uge 12-13 hvor de så regner med at skulle høre den fantastiske hjertelyd.

Men langt de fleste bliver skuffede, for de fleste jordemødre vil ikke lytte efter hjertelyd så tidligt i graviditeten.

De gør det ikke for at gøre dig ked af det, men for at beskytte dig. Der er så mange ting der er afhængig af om man kan finde hjertelyden.

Ligger din moderkage f.eks. ud mod din mave, er du overvægtig eller ligger barnet på en måde i livmoderen så det er meget svært at finde ud af hvor man skal lytte, ja så bliver det mere kompliceret og måske endda umulig.

Hvis jordemoderen prøver at finde hjertelyden og det mislykkes vil mange gravide blive bekymrede eller måske ligefrem gå i panik over om der er noget galt, og jordemoderen er næsten nødsaget til at sende den gravide videre til en ultralydsscanning for at berolige den gravide og vise at alt er ok, trods den manglende hjertelyd med doptonen.

Da det vil koste samfundet mange penge og tid at sende gravide til en ultralydsscanning, har mange jordemødre den holdning at de først lytter efter hjertelyd, når den gravide er mere end 16 uger henne.

Men hvis du allerede på forhånd har accepteret at hjertelyden ikke kan findes, og du ved, at du ikke går i panik hvis det er tilfældet, så spørg alligevel om jordemoderen vil prøve.

Du kan da højst få et nej og må så acceptere det.

Læs mere: 9 sjove måder og gætte om det er en dreng eller pige

 

Træstetoskop til hjertelyd

Du vil måske opdage at efter du er ca. 18-20 uger henne i din graviditet, og enten er til undersøgelse hos din jordemoder eller din læge, at de bruger et langt rør af træ, som de vil sætte på maven og lytte efter hjertelyden med.

Det vil i det tilfælde kun være personen der har røret som kan høre hjertet slå, så hvis du (eller dem du har med til undersøgelsen) meget gerne vil høre hjertelyden, så spørg.

I langt de fleste tilfælde finder jordemoderen eller lægen så hjertelyden bagefter med doptonen.

 

Køkkenrulle – rør eller med øret

Din mand eller andre du kender, kan på en meget billig måde prøve at høre hjertelyden hjemme hos jer selv.

Tag et tomt køkkenrullerør og hold den ind mod maven.

Prøv at placere den lige over barnets hjerte.

Sørg for at de, der skal høre hjertelyden ikke holder ved selve røret, så det kun bliver holdt fast mellem den gravide mave og deres øre (et lille pres mod maven vil sikre at røret bliver holdt fast)

Det lykkes også for nogle at høre barnets hjertelyd, hvis de blot ligger øret til den gravide mave.

Lyt efter lyden af et lille lokomotiv – sådan er der nemlig mange, der beskriver fosterets hjertelyd.

Læs mere: Har du hørt din babys hjertelyd?

 

CTG – at få kørt en strimmel

Mange prøver at få kørt en strimmel på et eller andet tidspunkt i graviditeten.

Det kan f.eks. være fordi du har sammentrækninger i livmoderen, fordi du ikke har mærket ret meget liv, fordi du er gået over tiden eller andet i den stil.

Undersøgelsen bliver foretaget for at følge hjertefrekvensen over en længere periode.

CTG står for cardio-toko-grafi og betyder hjerte-ve-målining. Undersøgelsen bruges oftest når kvinden er mere end 30. uger henne i graviditeten (nok mest fordi der er så mange som har kraftige plukkeveer på dette tidspunkt) men kan reelt bruges langt tidligere.

Hvis du skal have foretaget sådan en undersøgelse foregår den ved at du ligger dig på briksen/sengen på ryggen.

Du får nu spændt et bælte på med en “dims” som skal registrere sammentrækninger i din livmoder.

Derefter får du spændt endnu et bælte på som skal registrere dit barns hjertelyd med f.eks antal slag pr. minut, om hjertelyden bliver påvirket af sammentrækningerne i livmoderen m.m.

I langt de fleste tilfælde er lyden slået til og du kan derfor (evt. sammen med den kommende far) lytte til barnets hjertelyd.

I vil også kunne høre når barnet sparker og flytter rundt på sig, og samtidig kan I også se på apparatet hvor mange slag jeres barn hjerte slår med pr. minut. Du får en lille “stav” i hånden hvorpå der øverst sidder en knap.

Hver gang du mærker dit barn sparke skal du trykke på knappen, og det bliver så også registreret hvor aktiv dit barn er.

Alle oplysningerne bliver skrevet ud på en kurve som lægerne kan se og træffe en beslutning ud fra.

Normalt tager en en ctg 20-30 min. pr. gang, men undersøgelsen kan godt blive forlænget hvis lægerne / jordemødrene ikke er tilfredse med den måde kurven ser ud på.

Nogle gange bliver den gravide lagt om på siden i stedet for at ligge på ryggen, hun kan få besked på at drikke noget koldt vand osv. Disse ting bliver gjort for at få så god en kurve og så aktivt et barn som muligt.