Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Graviditetshormon

Generelt

hCG står for Human Chorion Gonadotropin, kaldet Graviditetshormon.

Når lægerne vil finde ud af, om du er gravid, tager de en blod- eller urinprøve, og undersøger om det indeholder hCG.

I en blodprøve kan lægerne måle det nøjagtige hCG-tal, mens en urinprøve kun vil give udslag, når der er en vis mængde hCG i urinen.HCG

Befrugtning:

Befrugtningen af ægget sker i æggelederen 12-14 dage før den forventede næste menstruation, dvs. på 13.-15. dag i cyklus hos en kvinde med en cyklus på 4-uger. Det befrugtede æg begynder allerede her at dele sig. Under delingen transporteres det igennem æggelederen, og 4-5 dage efter befrugtningen ankommer det befrugtede æg i livmoderen, hvor det fikseres til livmoderslimhinden.

 

Dannelsen af hCG starter når det befrugtede æg sætter sig fast i livmodervæggen, ca. på 21. dagen af din cyklus (en uge efter befrugtningen)

På dette tidspunkt vil der i en normal graviditet være ca. 5 IE (internationale enheder)/liter hCG i både dit blod og i din urin, men det er stadig så lidt, at de forskellige tests ikke kan måle det som en graviditet.

Graviditetsteste som måler hCG i urinen, og som sælges i Danmark, måler først fra ca. 20-25 mIU/ml.

På 28. dagen i cyklus (tidspunktet, hvor du forventer at få din menstruation) vil HCG mængden være cirka 10-100 mIU/ml, og vil dermed som regel kunne opdages af alle de graviditetsteste, du kan købe i Danmark.

Dette er også grunden til at producenterne skriver, at du kan tage en test på selve dagen, hvor du forventer din menstruation. Men der er store variationer i mængden af HCG i urin/blod på dette tidspunkt.

 

hCG er højest i 1. trimester (uge 0-12), med et maximum i blodet på 50.000-100.000 IE (internationale enheder)/liter i 10. gestationsuge.

Koncentrationen falder herefter til et konstant niveau på 10.000-20.000 IE/l i resten af graviditeten.

  

Funktion:

hCG antages at have en række forskellige funktioner der først og fremmest er vigtige i 1. trimester hvor hormonet stimulerer og vedligeholder graviditeten, samt stimulere produktionen af andre graviditetshormoner og bl.a. kønshormoner i drengefosterets testikler.

Undersøgelser

hCG måling i urin og blod bruges selvfølgelig til graviditetstest, men herudover bruges den også til bedømmelse af den tidlige graviditets kvalitet. Tilstedeværelsen af hCG i urin og/eller blod indikerer med sikkerhed at der er graviditetsvæv hos moderen, men siger intet sikkert om graviditetens kvalitet eller lokalisation (dvs. om den ligger rigtigt indeni livmoderen eller evt. udenfor, eks. i æggeleder, æggestok eller nede i livmoderhalsen)

Koncentrationsudviklingen over tid kan afgøre om graviditeten forløber normalt. Dvs. det er sammenligning af flere blodprøver over tid.

I de første 8-9 uger af graviditeten fordobles hCG-koncentrationen i blodet på 40-60 timer.

Afvigende målinger

Langsommere udvikling eller faldende hCG-koncentration kan tyde på en kompromitteret graviditet, dvs. enten begyndende spontan abort eller en graviditet der ikke sidder et holdbart sted.

Ved en Mola graviditet, hvor moderkagen udvikler sig som blærer, og hvor der ikke er noget foster (Mola Hyditidosa) ser man koncentrationer af hCG helt op til 2.000.000 mIU/ml.

Hvis en kvinde venter mere end ét barn, kan koncentrationen af HCG godt være højere end hos en kvinde som “kun” venter ét barn. Det behøver dog nødvendigvis ikke at være sådan.

 Symptomer

Årsagen til graviditetskvalme er faktisk ukendt, men en teori er at der er en sammenhæng mellem kvalmen og hCG niveau. Det tidsmæssige sammenfald med stigningen af steroidhormoner og hCG i det første trimester, hvor graviditetskvalme oftest er værst, er påfaldende. Denne teori støttes af at svær graviditetskvalme (hyperemesis) især ses ved tilstande med høj koncentration af hCG, fx tvillingegraviditeter og mola. Igen korrelerer det dog ikke altid med den kliniske tilstand.

 

Af læge Sigrid Marie Kasper

Kilde:

Lawrence Impey: Obstetrik og gynækologi

Region Hovedstadens behandlingsinstrukser

  1. F. Larsen, K. Skajaa: Obstetrik. 2. udgave

Cathrine Nelson-Piercy: Maternal Medicine: Medical Problems in Pregnancy