Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Ultralydsscanning – CRL – Crown Rump Length

Ultralydsscanning
CRL- Crown-Rump-length :I den tidlige graviditet kan man ved at ultralydsscanne vaginalt finde ud af, hvor langt henne i graviditeten kvinden er og ud fra det sætte en terminsdato. 

Ved at måle fosteret fra “kronen til rumpen”, dvs. længden fra toppen af hovedet til halen får man et mål i mm.

Da fostre i langt de fleste tilfælde vokser ret ens tidligt i graviditeten, ved man bagefter ud fra målet, hvor langt henne kvinden er i graviditeten.

Målet omregnes til gestationsuger + dage, eksempelvis 6mm sv.t. “6+2”, hvor der menes 6 uger og 2 dage. Og her bliver det lidt sværere at forstå, for når man eksempelvis er 6+2 er man i gængs tale i uge 7. Dvs 6+2 er mellem 6. og 7. uge, altså igang med uge 7. Der er i de seneste 20 år i Danmark arbejdet på, at Gestationsalderen udtrykkes ved fulde uger + dage, fx. 6 + 2, som er entydigt.

 

I den tidlige graviditet er der en vis måleusikkerhed. Usikkerheden består i at, som i kan se ovenfor, er der tale om få millimeter til centimeter der måles med et ultralydsapparat gennem kroppens væv.

 

Den endelig CRL bliver bestemt til nakkefoldsskanningen, hvor usikkerheden er mindst, +/- 3-5 dage. Her bliver jeres endelig terminsdato bestemt.

Nakkefoldsskanningen ligger mellem 11 uger + 0 dage og 13 uger + 6 dage. Her er CRL 45-84mm.

Frem til tiden for nakkefoldsskanningen er fosteret i en ‘afslappet’ position, hermed ment at den ikke bevæger sig i andre positioner som strakt eller mere foldet der kan indvirke på målingen.

 

Tiden til nakkefoldskanningen bestilles med et kvalificeret bud på Gestationsalderen. Beregnet ved sidste menstruations første dag (SM) + 14 dage (ægløsningstidpunktet).

Terminsdatoen kan så beregnes med : SM + 14 dage + 266 dage (gennemsnitlig graviditetslængde) lig med 280 dage.

 

Skema over CRL mål – Crown Rump Length

Nedenunder kan du se et skema for et forventet CRL mål fra uge 5-12. Igen er det dog kun et estimat.

 

Af læge Sigrid Marie Kasper

Kilde:

Ann Tabor, Niels Uldbjerg: Føtalmedicinsk og gynækologisk ultralydsskanning

Region Hovedstadens behandlingsinstrukser