Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

ANNONCE

3 myter om influenzavaccination til gravide

Influenzavaccination til gravide forebygger abort

Mange gravide fravælger influenzavaccinationen på baggrund af myter, som der florerer rundt omkring i medierne og folkemunde.

Derfor skal en ny kampagne fra Sundhedsstyrelse gøre op med myterne og sætte fokus på, hvorfor det er så vigtigt at bliver vaccineret, hvis man høre til en af risikogrupperne.

Til risikogrupperne hører gravide og nyfødte børn.

Læs mere om influenzavaccination

 

#1 ”Som gravid er jeg bange for, at mit foster tager skade af vaccinationen”

Mange gravide er nervøse for at influenzavaccinationen kan have en skadelige effekt på fosteret. Men det afviser Sundhedsstyrelsen.

Man har vaccineret gravide i mange år, og influenzavaccinen er bakket op af mange videnskabelige studier, der slår fast at den er meget sikker at bruge for både mor og foster.

“Senest har en undersøgelse fra Statens Serum Institut undersøgt alle danske enkeltgraviditeter i perioden november 2009 til september 2010, og ikke fundet nogen øget risiko for fosteret hos kvinder, der var blevet vaccineret, hvad angår misdannelser, lav fødselsvægt og for tidlig fødsel. Det var uanset, hvilket tidspunkt i graviditeten moderen blev vaccineret.” Skriver sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Derimod har man fundet positive effekter af influenzavaccinen:

“Tværtimod beskytter vaccinen mod komplikationer som abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt i tilfælde af influenzasygdom. Også efter fødslen er der fordele for barnet, hvis moderen er vaccineret under graviditeten. Hvis moderen er vaccineret, beskyttes barnet i den første tid af moderens antistoffer. ” Skriver Sundhedstyrelsen.

Hvis moderen derimod får influenza, så er hun ofte barnets mest almindelige smittekilde.

“Undersøgelser viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre. Endelig er moderen – som barnets ofte tætteste kontakt – en potentiel smittekilde til influenza – en smittekæde, der brydes, hvis moderen er vaccineret.” Skriver Sundhedsstyrelsen.

Læs mere om influenzavaccination til gravide

 

#2 ”Jeg lader mig ikke vaccinere, da vaccinationen alligevel ikke dækker 100 %”

Influenzavaccinationen sammensættes hvert år, så den er målrettet de influenza virus, der er i omløb for tiden.

“Vaccinen for den kommende sæson sammensættes hvert år i februar ud fra anbefalinger fra WHO med udgangspunkt i den foregående sæsons vira, således at man med størst sandsynlighed vil være dækket i den kommende sæson. Derfor vil man ved at blive vaccineret få den bedst mulige beskyttelse for vinteren, der kommer. Også selv om man ikke er 100 % beskyttet mod alle vira.” Skriver sundhedsstyrelsen.

Grunden til at mange ofte føler at vaccinationen ikke virker, er fordi de forveksler forkølelse med influenza.

“Man hører tit folk sige, at de har haft influenza mange gange på en vinter. Dette kan ske, men er ikke sandsynligt, og i det tilfælde taler det kun for behovet for en influenzavaccination, der beskytter mod flere influenzatyper. Influenza giver typisk sværere og længerevarende sygdom end de øvrige forkølelsesvira.” Skriver sundhedsstyrelsen.

 

#3 ”Der er for mange bivirkninger, så fordelene ved at lade sig vaccinere er ikke store nok.”

Nogle oplever lidt ømhed, utilpashed eller feber i 1-2 dage efter vaccinen, men det er sædvanligvis meget svagere påvirkning, end en influenza ville være.

“De mest almindelige bivirkninger er ømhed dér, hvor man bliver stukket, og mindre hyppigt, almen utilpashed, feber og muskelsmerter, der sædvanligvis forsvinder i løbet af 1-2 dage uden behandling. Dette er IKKE influenza, men almindelige bivirkninger til vaccinen. Alvorlige bivirkninger som allergiske reaktioner ses sjældent.” Skriver Sundhedsstyrelsen.

 

Gratis influenzavaccination til gravide

Alle gravide i Danmark bliver efter 12. uge tilbudt en gratis influenzavaccine indenfor sæsonen – det vil side til og med 1. marts.

Man kan få vaccinen hos sin egen læge og i nogle kommuner også hos sundhedscentrer.