Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Sex efter fødsel – 4 ting du skal vide om sex som nybagt mor

Sex efter fødsel kan være svært

Hvornår må man starte op igen med sex efter fødslen?

Hvad nu, hvis jeg er bange for, at det gør ondt?

Hvad nu, hvis jeg ikke kan mærke en dyt?

Hvad nu, hvis jeg slet ikke tør?

Fuldstændig klassiske tanker, langt de fleste kvinder gør sig, der har født for nylig. Måske har sexerierne drillet gevaldigt under graviditeten, og du og I har måske ligefrem glædet jer til at komme tilbage til ”normalen”.

Måske har din kæreste slet ikke haft lyst til dig, mens du har været gravid, og nu kan han slet ikke vente på at der kommer gang under dynerne igen?

Uanset, hvordan det ser ud hjemme ved jer, så er der 4 ting, jeg synes, du skal være opmærksom på. Punkter, som jeg har haft rigtig mange snakke omkring bl.a. med de mødre og fædre jeg har undervist i samarbejde med projektet ”En god start sammen” til nybagte forældre i Nyborg kommune i samarbejde med sundhedspersonalet.

Punkter, som jeg igen og igen har oplevet, har fyldt både i hans, men også i hendes tanker.

 

Det er helt normalt at være nervøs første gang

Både for ham og for hende. Jeg behøver ikke udpensle det, men vi ved begge to, at der er sket noget i dit underliv, som muligvis kan have ændret på oplevelsen af sex bagefter.

Måske er du blevet syet?

Måske føler du, at du absolut INGEN kontakt har til muskulaturen dernede?

Eller helt andre tanker. Og det er helt normalt og fuldstændig efter bogen.

Mit bedste råd er, at I simpelthen tager det stille og roligt og mærker jer frem første gang, og så skal I vide, at hvis det ikke lykkedes, så er det OGSÅ helt normalt, så prøver I bare igen en anden dag.

Jo mere stille og roligt I tager det, i respekten for, at det er ”nyt land” dernede, jo nemmere er det for dig og ham at vænne sig til. Jeg har aldrig hørt ballade for at gå for langsomt frem, men masser for at gå for hurtigt frem.

SÅ et skridt af gangen, sexen skal nok blive sjov og fantastisk igen, så længe I tager det stille og roligt og lige finder ud af, hvad der er brug for lige nu og lige her i den her givne situation.

 

Hvis det føles underligt og anderledes, så ER der en logisk grund

No shit Sherlock…

Undskyld den lidt for kække tone, men hør nu her – selvfølgelig kan det føles underligt og anderledes, når I har sex efter fødsel, for du har født et barn. Dit underliv ER ikke det samme.

Endnu.

Men du skal vide, at der er masser af ting, du selv kan gøre, hvis du synes det føles lidt for anderledes.

Er du blevet syet og gør det ondt, så gå til lægen – der er altså hjælp at hente. Måske er du blevet syet forkert sammen, og det er derfor, det driller. Måske skal du have lidt creme til arvævet, som afhjælper at det genere.

Har du svært ved at mærke noget som helst, fordi du fuldstændig har mistet kontakten til dit underliv efter fødslen – så skal du i gang med at knibe. Og rolig nu – vi taler altså ikke om timers træning hver dag.

Start med at knibe 8 sekunder af gangen, hvor du kniber mere og mere indtil du slipper, og gør det 10 gange. F.eks. om morgenen og vil du VIRKELIG i træningslejr, så gør det om aftenen også. Det kan være en rigtig god ide at koble kniberiet op på en vane – f.eks. tandbørstning – eller inden du står op af sengen om morgenen, eller når du lægger dig om aftenen.

Og ja, det virker.

Også selvom du i starten måske slet ikke kan mærke at du kniber, så giv ikke op!

Bliv ved. Hæng i og kæmp. Det skal nok lykkes. Lige pludselig en dag, så kan du mærke kontakten igen, og SÅ bliver det sjovt. Men har du mistet følingen og kontakten fuldstændig, så skal der altså lidt træning til.

 

Har du problemer med at blive ”våd nok”

Hormonerne raser rundt i din krop, og det er fuldstændig normalt at opleve, at det driller med lubrikationen (som det så fint hedder i fagsprog).

Der er dog en ting, du skal være opmærksom på, hvis du oplever det!

Du skal virkelig være ærlig her, og spørge dig selv, om du har problemer med at blive våd, fordi du simpelthen ikke er tændt og liderlig nok, eller fordi du faktisk ikke gider at have sex – eller om du rent faktisk er hamrende liderlig – det er bare kroppen, der driller lidt pga. hormoner?

Er det dét sidste, så kan det afhjælpes med lidt glidecreme i en periode (jeg har skrevet en guide om tørre slimhinder, hvis du synes det er relevant Majbritt kan du linke til den eller så bare slet det: http://websexolog.dk/toerre-slimhinder/) , men er det dét første, så er du nødt til at være 100% ærlig og I må tage snakken om, hvad der skal til for at sexen er så dejlig for dig, at du har lyst og bliver liderlig.

 

Hvilket leder mig hen til punkt 4…

Lad være med at have sex, fordi du føler du skal!

Det er en klassiker, som mange nybagte mødre praktisere, fordi de har dårlig samvittighed – DON´T

Virkelig.

Lad være.

Snak i stedet om, hvad der giver dig lyst til at få lyst – og hvis du har lyst til at give ham en ”hjælpende hånd” så gør det i stedet – men hav for Guds skyld (og din egen!) ikke sex for ”husfredens” skyld. For så mister du for alvor lysten på sigt!

Og tro mig – mænd gider faktisk ikke have sex med en, der ikke har lyst til at ave sex med dem – medmindre de er forstyrret i deres hoveder, og det er en helt anden snak. En sund og rask og ordentlig mand, vil have sex med en kvinde der vil have sex med ham – ellers er han faktisk helst fri!

Driller lysten, så kan du med fordel læse disse tre artikler, som i den grad kan hjælpe dig videre:

** Er du den klogeste i parforholdet, når det kommer til lyst? : http://websexolog.dk/er-du-den-klogeste/

** Til dig, der har mistet lysten til sex – den lille, men enormt vigtige forskel du bør kende:

** Derfor var Tina´s sexlyst ikke forsvundet, selvom hun var overbevidst om det:
http://websexolog.dk/derfor-var-tinas-sexlyst-ikke-forsvundet-selvom-hun-var-overbevist-om-det/

Pas på jer selv!

Kh

Maj Wismann

 

Maj Wismann er sexolog du kan hente gratis kurser