Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

7 råd til den gode jul i skilsmissefamilien – Maj Wismann

skilsmissefamilie

Argh – det er jul! For mange fraskilte med børn er det lig med afsavn, konflikter og frustration. Og ikke den hyggelige højtid, som det burde være.

Men med planlægning, omtanke og en vilje til at vende situationen til noget positivt kan du sikre dig, at julen bliver en dejlig tid for alle.

Få mine råd til, hvordan du får det til at lykkes.

Højtider – og julen i særdeleshed – er for mange noget af det sværeste ved at være skilsmissefamilie. Det, der skulle være hyggeligt og rart ender ofte med at være fyldt med frustrationer og sårede følelser.

Singleforældre-netværket Singleplus har i samarbejde med online parterapeut og fraskilt mor (men gift på ny) Maj Wisman udarbejdet en guide til, hvordan man bedst håndterer julen som skilsmissefamilie.

Her er mine 7 bedste råd til, hvordan I kommer godt gennem julen som skilsmissefamilie:

 

1. Nedsæt konfliktniveauet

Hvis du kan mærke, at situationen er ved at gå i hårdknude, når I skal planlægge julen, så sørg for at holde bolden på egen banehalvdel.

Se på, hvad der er dit eget ansvar i, at en konflikt overhovedet opstår. Der skal to parter til at optrappe en konflikt, og den eneste adfærd du kan ændre på er din egen.

Nogle gange er det en god idé at sige: “Jeg skal lige have en pause fra samtalen og samle mine tanker, jeg ringer igen om 30 minutter”.

 

2. Lav en evaluering

Hvis det ikke er den første jul efter din skilsmisse, så lav en evaluering af, hvordan det gik sidste år. Hvad fungerede og hvad fungerede ikke? F.eks. er det en rigtig god idé at begynde dialogen med din eks i god tid, så der er styr på alle aftaler, inden juledagene begynder.

Det mindsker risikoen for, at der opstår misforståelser.

 

3. Accepter de følelser du har, men lad være med at dyrke dem

Selvom du måske savner dine børn ekstremt meget, så er der forskel på at lade alle dagene gå i stå og sidde og savne 24/7 og så at gå ud i verden og gøre det, der kan hjælpe DIG med at få en god jul.

Det handler ikke om at ignorere de følelser, du har, men det handler om, at du ikke behøver at mærke dem hele tiden.

Dine børn har bedre af, at du har en god jul, end at de ved, at du sidder og savner dem.

Så en god jul kommer, fordi du beslutter dig for, at du vil have en god jul og bevidst går efter de ting, der kan give dig en god jul, selvom dine børn holder jul et andet sted.

 

4. Lav dine egne traditioner

Beslut dig for, hvordan du gerne vil have at julen skal være og gå efter det.

Traditioner kommer ikke flyvende ind ad vinduet af sig selv. Det er noget, der bliver skabt. Så hvilke traditioner synes du kunne være hyggelige?

Måske skal du tilbringe hver anden jul sammen med børnene og hver anden jul sammen med andre i samme situation som dig.

Så er du sikker på aldrig at sidde alene. Det er kun dig, der ved, hvad en god jul er for dig – også selvom du har en følelse af savn.

 

5. Lad ikke små børn selv bestemme

Det er ikke op til små børn selv at vælge, hvor de vil holde jul.

Det er ikke deres ansvar og slet ikke et valg, de skal træffe. Fortæl børnene, om de skal være hos far eller mor juleaften og bak op om det – uanset om det er din eller din eks’ tur til at have børnene juleaften.

Min egen søn holdt jul på skift indtil han fyldte 12 år – så bestemte han selv.

 

6. Opfør dig voksent

Det lyder hårdt, men virkeligheden er, at man kommer langt med en ordentlig og voksen adfærd. Det ER ikke om formiddagen juleaften, man skal begynde at diskutere hvorfor der ikke var regntøj i børnehaven i dagene op til jul.

Alt kan siges pænt, og der er mange konflikter, der sagtens kan udsættes til et tidspunkt, hvor det er bedre at tale om det.

Er det din eks, der sætter gang i konflikterne, så sig: “Ved du hvad, jeg vil rigtig gerne tale med dig om det, skal vi ikke sige, at jeg ringer den 26. om aftenen kl 20.00 og så får vi styr på det”.

 

7. Hold jul sammen, hvis I føler for det

For nogle skilsmissefamilier er julen helt uproblematisk.

Særligt, hvis der endnu ikke er nye partnere inde i billedet. For nogle par fungerer det at fortsætte med at fejre julen sammen de første år efter skilsmissen – for andre er det et absolut ”no go”.

Men hvis det kan fungere for jer, så kan det være en god måde at løse situationen på til glæde for både børn og voksne.

 

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Singleplus og sexolog og parterapeut Maj Wismann.