Danmarks største site for gravide og småbørnsforældre

Sund kost kan forebygge for tidlig fødsel

Sund kost forebygger for tidlig fødsel

Gravide, der spiser en sund kost bestående af frugt og grønt, fuldkornsprodukter, kogte kartofler, fisk samt drikker vand til, føder sjældnere for tidligt, viser en ny skandinavisk undersøgelse. Undersøgelsen viser dog ikke, hvorfor der er en sammenhæng mellem at føde til tiden og en sund kost.

 

For tidlig fødsel har store konsekvenser

At føde for tidligt betyder, at man føder før baby er fulde 37 uger, og det kan have væsentlige kort- og langsigtede sundhedsmæssige og fysiske konsekvenser for barnet. Faktisk skyldes 75 % af nyfødtes dødsfald, at de er født for tidligt.

Læs også: Fødevarer du bør undgå i din graviditet

 

Data fra 66.000 kvinders kost

Et Skandinavisk forskerhold fra Sverige, Norge og Island har sat sig for at undersøge teorien om, at moderen har mulighed for at påvirke barnets udvikling, imens det stadig er i livmoderen. Derfor har de sammenlignet data indsamlet fra 66.000 kvinder mellem 2002 og 2008 for at undersøge forekomsten af for tidlig fødte babyer, skriver Parent Herald.

Kvinderne havde, ifølge Parent Herald, registreret deres kost i løbet af de første 4-5 måneder af graviditeten, og blev på baggrund af dét inddelt i tre kategorier:
”Mådeholden kost” (grøntsager, frugt, olier, vand at drikke, fuldkornsprodukter, fjerkræ og fiberholdigt brød)
”Vestlig kost” (salt, søde snacks, hvidt brød, desserter, forarbejdede kødprodukter)
”Traditionel kost” (kartofler, fisk, sovs, kogte grøntsager, fedtfattig mælk).

Læs mere: Derfor har du cravings under graviditeten.

 

Mådeholden- og traditionel kost forebygger for tidlig fødsel

På baggrund af deres analyser, kunne de konkludere, at de kvinder der havde spist sundt i løbet af de første 4-5 måneder af graviditeten, også havde en meget lavere forekomst af for tidlige fødsler. Derefter havde dem, der spiste ”traditionel kost” den laveste forekomst af for tidlige fødsler og på sidstepladsen lå den ”vestlige kost”.

Resultaterne er overensstemmende med andre forskningsforsøg, der indikerer, at kost og især et højt indtag i frugt og grøntsager spiller en vigtig rolle under og efter graviditet.

Kilde: Parent Herald